~ Sárga könyves út ~

2021. augusztus 18., szerda

Agatha Christie: Szentivánéji krimik – Blogturné



Nincs is jobb, mint Agatha Christie novellákkal hangolódni a nyaralásra! A Helikon Kiadó gondozásában megjelent Szentivánéji krimik történeteiben a krimi királynőjének összes híres szereplője felbukkan, hogy nyári hangulatba hozzák az olvasót. Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és nyerjetek egy példányt a kötetből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Időnként jólesik Agatha Christie-krimiket olvasni. A regényeit is szeretem, de a novelláiban az a jó, hogy amikor az embernek van egy kis ideje, akkor egyben el tud olvasni egy néhány oldalas történetet, és nem kell félbehagynia. Korábban is olvastam már tőle ilyen novellagyűjteményt, ami tetszett, ezért gondoltam, a Szentivánéji krimik is bejön majd.


Véleményem a könyvről

A könyv tizenhárom novellát tartalmaz, vannak köztük rövidebbek és hosszabbak is. Témájukat tekintve történik bennük gyilkosság, lopás, csalás. Az első novella azért különleges, mert valójában nem is krimi. Egy kislány bánatának miértje a titok a családtagjai előtt, míg az édesanyja meg nem fejti azt. Ez a történet inkább a gyermeki lélek együttérzéséről és az anyai szeretetről szól. A többi novella már krimi, vannak köztük realisztikusak és kicsit misztikusak (látszólag vagy ténylegesen) is.

Visszatérnek a korábbi történetekből jól ismert Christie-karakterek: Poirot és Miss Marple mellett Mr. Parker Pyne, Mr. Harley Quinn, a Blunt-féle Nemzetközi Nyomozóirodától Tommy és Tuppence. De akadnak átlagember karakterek is a novellák főszereplői között.

Volt két olyan novella is a könyvben, amiket korábban már olvastam más kötetben, az Asztarté szentélye és a Halál a Níluson, de a történetek többsége újdonság volt számomra.

Minőség tekintetében a történetek többsége szórakoztatott, fordulatosnak találtam őket, lekötött az olvasásuk és megmozgatták az agyamat. Talán csak egy-két olyan sztori volt, ami annyira nem fogott meg, A kettős bűnjel, Az olasz gróf esete és a Mr. Davenheim eltűnése című novellákat kicsit gyengébbeknek éreztem. Viszont A Jane állást keres, A maharadzsa smaragdja, A delphoi orákulum, A hihetetlen betörés nagyon tetszettek, újszerűek voltak számomra, és képesek voltak meglepni.

A Jane állást keres azért tetszett, mert a bűnügy mellett bepillantást nyerhettünk egy a régi korban élt fiatal, álláskereső lány életének nehézségeibe is. Emellett pedig tetszett, hogy több csavar is került a novellába, amikor már azt hittem, tudom, miről is van szó, kiderült, hogy teljesen másról.

A maharadzsa smaragdja szintén az emberi szál miatt jött be. Itt egy olyan fiatal férfi lelkébe tekinthettünk be, aki egy nála gazdagabb, elkényeztetett lányba szerelmes, akinek a vagyonával nem tudja tartani a lépést. Kíváncsi voltam, hogy amikor a férfinak lehetősége nyílik ott tartani a gazdagságot a kezében, visszaél-e vele, vagy helyesen cselekszik majd.

A delphoi orákulum esetében a végső csavar fogott meg. Ritka, amikor nem érzem meg előre egy történet végét, de ebben az esetben sikerült meglepni.

A hihetetlen betörés esetében pedig tetszett, hogy én magam is végigkövethettem a kihallgatásokat, rendesen megismerhettem a gyanúsítottakat, az adott helyzetet, és így töprenghettem azon, vajon ki a hunyó, miért és hogyan tette.

Vagyis, három dolog tudott igazán megfogni a novellákban. Az egyik egy jó, meglepő csavar. A másik az, ha úgy éreztem, elég információt kapok ahhoz, hogy együtt tudjak nyomozni a novella főszereplőjével. A harmadik pedig, ha valami társadalmi, emberi érdekességet kaptam, mint például egy álláskereső fiatal nő vagy egy szegényebb szerelmes férfi helyzete.


Hogy tetszett a könyv?

Ahogy minden novelláskötet esetében, ebben is volt néhány történet, ami nem fogott meg, de a könyv egészét tekintve elégedett vagyok, jó szórakozásnak bizonyult elolvasni a krimisztorikat.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Agatha Christie- és krimirajongóknak mindenképpen, és azoknak is, akik szeretik megmozgatni történetek által az agyukat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Játékunkban ezúttal Agatha Christie műveit keressük! Az Szentivánéji krimik oldalain számos híres szereplő bukkan fel az írónő egyéb regényeiből. Az állomásokon található idézetek alapján keressétek meg ezeknek a könyveknek címét és írjátok be a Rafflecopter dobozba.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

Olyan volt, mint a madár, amelyik nekiütődött az ablaküvegnek, aztán fölszedte egy emberi kéz. S most ott kuporog, rémülten, nem mer mozdulni, abban a reményben, hogy ha nem mozdul, megmenekül.


Állomáslista:

08. 14. Readinspo
08. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 20. Flora the Sweaterist
08. 22. Hagyjatok! Olvasok!
08. 24. Booktastic Boglinc

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése