~ Sárga könyves út ~

2021. augusztus 15., vasárnap

Tamzin Merchant: A Kalaposok – Blogturné



A Manó Könyvek kiadónál jelent meg Tamzin Merchant fiataloknak szóló fantasyje! Főszereplőnk a Királyi Öltözék Mestereinek leszármazottja, a Kalapos család legifjabb tagja, aki fiatal kora ellenére nyomozni kezd titokzatos módon eltűnt édesapja, Proszperó kapitány után. Tartsatok bloggereinkkel, ismerkedjetek meg Kordélia történetével, és ne felejtsetek el velünk játszani, ugyanis a turnénk végén egy szerencsés olvasónk meg fogja nyerni A Kalaposok című könyvet!


Miért választottam ezt a könyvet?

Olyan stílusúnak tűnt, mint a Morrigan Crow-sorozat, ezért gondoltam, jó szórakozást nyújt majd belekóstolni egy új, mágikus világba, amelynek szintén egy belevaló lány a főszereplője.


Véleményem a könyvről

Először is, a könyvben található illusztrációk nagyon feldobják a történetet. Segítenek abban, hogy a szavakkal leírt mágikus világot még részletesebben el tudjuk képzelni.

Kordélia a Kalaposok családjához tartozik. Egy nap az édesapja eltűnik a tengeren. Mindenki halottként tekint rá, de a kislány képtelen beletörődni a gondolatba, úgy hiszi, az apja még életben van, meg kell mentenie. Miközben a férfi után nyomoz, rájön, hogy gondok vannak a királyi udvarban. Háború közeleg, ha a Mesterek nem akadályozzák meg azt a megfelelő mágikus öltözékkel. Ám ez nem lesz egyszerű feladat úgy, hogy a háttérben valaki el akarja őket tüntetni a színről.

A történet világa kissé szürreálisra, de igazán érdekesre sikeredett. Angliában, Londonban járunk, de egy alternatív világban, ahol a különböző ruhák mágikus képességekkel rendelkeznek. A Kalaposok, Csizmadiák, Kesztyűkészítők, Köpenykészítők, Órások családjai látják el mindenféle mágikus öltözékkel és kiegészítővel az embereket és a királyi családot. A családok azonban egy régi ügy miatt haragban vannak egymással. A legszürreálisabb jeleneteket a király okozta, bár volt egy sejtésem, hogy miért viselkedik annyira bizarr módon.

Kordélia nagyon okos, szenvedélyes kislány. Ha hisz valamiben, senki nem állíthatja meg, teszi, amit tennie kell. Bátor, jószívű, és a családjáért, barátaiért bármire képes. Nagyon kíváncsi voltam, hogy vajon jók-e a megérzései, és az édesapja valóban életben van-e, de biztosat sajnos ebből a részből nem tudhattam meg.

– Butaság – vágta rá Kordélia, és megfogta a kezét. – Mindenkiben ott rejlik a varázslat, amivel létre tud hozni valamit. Csak a legtöbben megfeledkeznek róla, vagy valami elvonja a figyelmüket, vagy nem hiszik el, hogy képesek rá.

Ez az első rész inkább egyfajta bevezető volt a ruhakészítő mestercsaládok világába, bemutatta Anglia társadalmi berendezkedését, működését ebben a furcsa, mágikus alternatív világban. Valamint egy udvari összeesküvés és a háború kitörésének megakadályozása volt a kalandszál középpontjában. Bár Kordélia az apjával kapcsolatban is talál nyomokat, szerintem a felkutatása a következő könyv témája lesz majd. Legalábbis a regény vége miatt így gondolom.

Kedveltem Pupák karakterét. Ő Kordélia legjobb barátja, de egyben az ellenséges Csizmadia család fia is, így titokban kell tartaniuk, hogy jóban vannak. Vagyis van egy baráti Rómeó és Júlia-vonal a regényben. Nagyon kíváncsi voltam, hogy ha kiderül a két gyerek titka, Pupák elég erős lesz-e kiállni a Kordéliával való barátsága mellett, vagy behódol végül a családjának.

Sam Lopkovitzot is bírtam. Ő egy rikkancskölyök, aki Kordélia közelébe férkőzik, és nem is egy titka van. Rejtélyes karakter, először nem lehet tudni, hogy most kedvelni kell, vagy pedig tartani tőle. Jót akar, vagy a rosszak oldalán áll... Szeretem a titokzatos szereplőket, mert klassz azon agyalni, mi is a valódi céljuk, milyen az igazi személyiségük.

A főgonoszok személye sajnos számomra nem volt túlzottan meglepő. Már a lelepleződésük előtt is sejtettem, hogy kik állnak a háttérben és mozgatják a szálakat, és miképpen teszik mindezt. Ennek ellenére a kalandszál izgalmas volt, drukkoltam a gyerekeknek, hogy képesek legyenek megállítani a háborút.

A könyv legnagyobb tanulsága számomra az volt, hogy együtt, összefogva bármit el lehet érni. Ez igaz a ruhakészítő családokra és a barátokra is.


Hogy tetszett a könyv?

Tetszett ez a kicsit bizarr mágikus világ, amit Merchant teremtett, szimpatikus volt Kordélia és a barátai is. A történet kalandosra és izgalmasra sikeredett. Nagy meglepetéseket ugyan nem tartogatott, mert szinte végig tudtam, kik a hunyók, de ennek ellenére élveztem az olvasást.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik a Harry Potter-, Morrigan Crow-sorozatokhoz hasonló mágikus világokban játszódó történeteket, amelyeknek fiatalok a főszereplői.

Ha kíváncsi vagyok, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Kordélia családja varázslatos erejű kalapokat készít, de ugyebár már más történetekben is találkozhattunk varázserejű ruhadarabokkal? Mostani feladatotok az, hogy kitaláljátok, melyik könyvben vagy könyvsorozatban található az állomásokon bemutatott ruha! A könyvek/-sorozatok címét írjátok be a megfelelő helyre.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:

Hermész varázserejű, szárnyas tárgya történetünkben egy menő Converse, ami valakinek hála főhősünknél, egy kék ételeket imádó, narancssárga felsős srácnál landol, aki hozzá hasonló félvérekkel táborozik.


Állomáslista:

08. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése