~ Sárga könyves út ~

2021. augusztus 1., vasárnap

Serena Valentino: Herceg vagy Szörnyeteg? – Blogturné



A Manó Könyvek jóvoltából hazánkban is megjelent a Disney - Villains sorozat második része, a Herceg vagy Szörnyeteg?. Ebben a kötetben nyomon követhetjük miként változik bestiává a Szépség és Szörnyeteg jóképű hercege, s miként ismeri fel és találja meg az igaz szerelmet, miközben meghökkentő fordulatok helyezik egészen új megvilágításba a már jól ismert klasszikus eseményeit.
Tartsatok a Blogturné Klub bloggereivel, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott regény egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekkoromban A szépség és a szörnyeteg volt a kedvenc mesém, valamint teljesen odavoltam az azonos című, 1987-es filmsorozatért is, és azóta is rengeteg, a témát feldolgozó könyvet olvastam és filmet láttam. Vagyis minden érdekel, ami ehhez a történethez kapcsolódik, ezért kérdés sem volt számomra, hogy ezt a könyvet is el szeretném olvasni.


Véleményem a könyvről

Mindig is nagyon kíváncsi voltam arra, hogy hogyan lett a herceg gőgös és elkényeztetett. Milyen hatások érték gyerek- és fiatalkorában. Milyen körülmények között élt. A gőgösségen kívül követett-e el más bűnöket is, amik miatt megérdemelte az átkot. Szóval örültem, amikor olvasás közben rájöttem, hogy a történet erre az időszakra koncentrál.

Aztán ahogy haladtam az olvasással, úgy döntöttem, hogy inkább különálló sztoriként állok hozzá, nem pedig az eredeti A szépség és a szörnyeteg-sztori előzményeként. Mert őszintén, én teljesen másképp képzeltem el a herceget és az életét a szörnnyé válás előtt. Volt néhány olyan momentum a regényben, ami az én elgondolásom szerint nem passzol az eredeti történethez.

Egyfelől az eredeti mesében egyetlen, a herceg számára vadidegen boszorkány változtatta át a herceget szörnnyé. És csak a külsejét átkozta el, belül emberi maradt pont azért, mert így nagyobb szenvedés neki külsőleg szörnynek lenni. Másfelől azok a lelki, személyiségbeli változások, amiken a szörny átment Belle mellett, a döntései, tettei az eredeti sztoriban nagyon fontos, hogy a sajátjai, nem külső mágikus behatások. Hiszen csak az önkéntes változás az igazi változás.

Másfelől nekem furcsa a gastonos gyerekkori vonal is. Hiszen az eredetiben az átok csak a kívülállókkal feledtette el a kastély lakóit, a szörny és az elvarázsolt személyzet emlékezetére viszont nem hatott. Vagyis akkor az eredeti mesében a szörnynek emlékeznie kellett volna a gyerekkori Gastonra, ám erre nem volt semmiféle utalás. Szóval nem tudom, nekem nem passzolt az eredeti Disney-történethez ez a könyv előzményként.

Viszont különálló történetként igazán érdekes volt.

Adott egy elkényeztetett herceg, aki a velejéig gonosz. De olyan szinten, hogy képes másokat megöletni, ha úgy tartja kedve. Képes megalázni, tönkretenni, lelkileg bántalmazni olyan nőket, akik tényleg szeretik őt. Vagyis simán megérdemli, hogy elátkozzák, mert nem pusztán hiú, hanem tényleg rossz ember. Érdekes volt látni, ahogy Kirkével és Tulipánt királykisasszonnyal bánt, mert a viselkedése tökéletesen leképezte egy bántalmazó férfi pszichológiáját. Főképp az, ahogyan szavakkal megfosztotta Tulipántot az önbecsülésétől.

A Gastonnal való baráti kapcsolata is izgalmas volt. Sosem hittem volna, hogy egyszer Gastont jobb embernek fogom tartani, mint a Herceget/Szörnyet, de egy apró hajszállal mégis ő volt a szimpatikusabb karakter számomra. Vagy legalábbis a kevésbé gonosz.

Kirké három boszorkánynővére a Demóna című filmből az Aurorát "felnevelő" három szerencsétlen tündért juttatta eszembe, csak gonoszkodóbb lelkülettel. Őszintén szólva ők testesítették meg számomra a történetben az álszentséget. Semmivel nem voltak jobbak, mint a Szörny, hiszen simán feláldozták volna Belle és Tulipánt életét is, csak hogy elérjék, amit akarnak, mégis ítélkeztek a Szörny bűnei felett. Végig azt reméltem, hogy valamilyen módon ők is elnyerik majd a történetben a méltó büntetésüket.

Tulipánt királykisasszony butácska lánynak van leírva, de számomra nagyon szimpatikus volt. Persze, kicsit naiv, mivel lánynak született, ezért tanulatlan is, de nem buta. Viszont az érzelmei miatt manipulálható, megtörhető. Nagyon sajnáltam szegényt, mert pontosan bemutatta, hogyan lesz egy szerelmes fiatal nőből egy gonosz férfi áldozata. Nagyon reméltem, hogy sikerül testileg-lelkileg épségben kikerülnie a Szörny kastélyából. Számomra az egész történetben ő volt a legszerethetőbb karakter.

Mivel a történet Belle-ről szóló része csak vázlatosan lett bemutatva, egy-egy jelenetet kaptunk csak a Szörny és Belle között folyó eseményekből, azért számomra kicsit hiányos lett a történet. Nem igazán mutatta be azt, miként változhat át egy velejéig gonosz ember jó emberré.


Hogy tetszett a történet?

Bár sok dologban nem passzol számomra előzménysztoriként az eredeti történethez, attól független regényként olvasva érdekesnek gondolom. Jól bemutatta, milyen egy gonosz ember, egy bántalmazó kapcsolat, egy bántalmazott nő lelki világa.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik képesek félretenni olvasás közben az eredeti Disney-mesét, és egy különálló regényként élvezni a könyvet.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:



Nyereményjáték:

Mostani játékunk során ki másé is lehetne a főszerep, mint magáé a Szörnyetegé? Minden állomáson láthattok egy képet, amin a Szörnyeteg valamelyik megtestesülése látható, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megírni, hogyan nevezik a szörnyet az adott műben (a karakter nevére vagyunk kíváncsiak). Annyit segítünk, hogy könyvek, filmek és sorozatok között is érdemes böngésznetek.

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

08. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
08. 03. Csak olvass!
08. 05. Csak olvass - Recept
08. 07. Utószó
08. 08. Dreamworld
08. 09. Fanni’s Library

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése