~ Sárga könyves út ~

2018. december 6., csütörtök

Bessenyei Gábor: Az első csók és egyéb démonok - Blogturné Extra – Interjú


Hamarosan megjelenik a Könyvmolyképző Kiadónál Bessenyei Gábor legújabb regénye: Az első csók és egyéb démonok címmel. Patrik misztikus történetét hét állomásos, extra érdekességekkel bővített blogturné keretében ismerhetitek meg. Kövessétek a játékunkat is, három helyes megfejtő örülhet a Könyvmolyképző Kiadó által felajánlott nyereménykönyveknek. 

1. Az első csók és egyéb démonok már a negyedik könyved, de az első Vörös pöttyös regényed. Hogyan jött a gondolat, hogy férfi íróként ebben a kategóriában is kipróbálod magad?

Amikor a regényt írtam, még nem tudtam, hogy később a Vörös pöttyös kategóriába kerül majd, egyszerűen csak el akartam mesélni egy történetet, úgyhogy ilyen téren nem volt különösebb tudatosság bennem, vagy kitűzött cél, hogy férfi íróként VP regényem legyen. Írás közben akadtak olyan pillanatok, amikor én is csak töprengtem, hogy vajon a kiadó melyik sorozatába fér be ez a regény, mert a misztikus szálat túl erősnek és sötétnek éreztem. Magát a munkát is ez a fajta bizonytalanság lengte körbe.
De ez csak az én bizonytalanságom volt, mert a kézirat elolvasása után a kiadónál egyértelműsítették, hogy Az első csók és egyéb démonok bizony ízig-vérig Vörös pöttyös regény.

2. A regényed azért is különleges, mert a főszereplője nem egy fiatal lány, ahogyan azt a VP-s könyvek többségétől megszokhattuk, hanem egy tinédzserfiú. Mi az, amitől Patrik különleges, és aminek köszönhetően képes lesz megfogni a többségében fiatal lány olvasókat?

A lány olvasóknak maga a szituáció lehet érdekes és izgalmas, mert megmutatom nekik, hogyan zajlik az ismerkedés egy fiú szemszögéből, belenézhetünk a fiúk gondolataiba, bizonytalanságaikba. És mindezt hitelesen teszem. A cél az volt, hogy valódi ismerkedést, valódi kapcsolatokat lássunk, amikkel az olvasók jó eséllyel a saját életükben is találkozhatnak. Olyan szituációkat, amikre a két fél biztosan másképp reagál, de fogalmuk sincs, hogy valójában mi zajlik a másik fejében.

De azért a fiúkat sem akarom kizárni az olvasóim köréből, mert úgy gondolom, ezt a történetet ők is élvezhetik. Nagyon is. Ők talán leginkább azért, mert könnyen azonosulhatnak a főszereplővel, és ismerősek lehetnek a helyzetek, amiket átél. Arról már nem is beszélve, hogy a misztikus szál kellően sötétre és érdekfeszítőre sikerült.

3. Miben volt más VP-t írni, mint Kaméleon könyvet? Melyiket találtad könnyebbnek, melyiket élvezted jobban?

Ez a történet több szabadságot adott, mint Az Olimposz legyőzése trilógiám, ami egy görög mitológiára épülő ifjúsági urban fantasy volt. Az utóbbinál a korhatár karika mindig ott lebegett a fejem felett, figyelnem kellett arra, hogy az adott célközönségnek mit és mennyit mutathatok. Az első kötetben, A jövő harcosainál lefektettük az alapokat, a téteket, kijelöltük a célközönséget, amitől a későbbi folytatásokban nem lehetett eltérni. Az első rész után nem mondhattam azt, hogy a második részt inkább tizenhat éven felülieknek írom, mert épp ehhez van kedvem. A célközönség megléte pedig eredményezett néhány kompromisszumot, amit egy-egy vadabb ötletemnél saját magammal kellett megkötnöm.
Ezzel szemben Az első csók és egyéb démonoknál egyáltalán nem fogtam vissza magam. Már csak azért sem, mert írás közben még nem tudtam, milyen kategóriába kerül majd a történet.

Az Olimposz legyőzése trilógiánál nagyobbak a tétek, hiszen a főszereplők a világot mentik meg, de pont ezért kevesebb idő jut a karakterek ügyes-bajos dolgaival foglalkozni. Az új regény sokkal karakterközpontúbb, sokkal többet foglalkozik a fiatalok aktuális problémáival.

Ennek ellenére nem mondanám, hogy egyik vagy másik történet megírását jobban élveztem volna. Szerettem egy fiú belsővilágával foglalkozni, bemutatni egy átlagos srác ismerkedésének nehézségeit, de annak is megvan a szépsége, amikor a szereplőidet egyik őrültebb kalandból dobálod a másikba, mint tettem ezt Az Olimposz legyőzése trilógia során.

4. Mi volt számodra a legnagyobb kihívás, amit a regény írása közben meg kellett oldanod?

A történet két meghatározó eleme a romantika és a misztikum, de ha nagyon akarom, harmadikként még ide sorolhatnám a bullying szálat is. Leginkább azon kellett ügyeskedni, hogy ezt a hármat zökkenőmentesen összehozzam, és hiteles legyen, amikor a főszereplő egyik nap ügyetlenkedve próbál ismerkedni, másnap pedig átkokat és szellemjelenségeket próbál lerázni magáról. Ez azért is volt nehéz, mert a romantika és a misztikum nem fonódott össze szorosan, jó ideig külön szálakon futottak. Az ismerkedés a kollégiumban, az iskolában történt, hétköznaponként, míg a misztikus események főleg Patrik otthonában zajlottak, leginkább hétvégenként. Az viszont nem lehetett opció, hogy a két történeti szál ennyire elkülönüljön egymástól, és meg kellett oldanom, hogy a természetfeletti jelenségek hétközben is fenntartsák Patrik és az olvasók figyelmét, mindezt úgy, hogy ne lógjon ki az iskolai mindennapokból.

5. Belevittél valamit Patrik karakterébe az egykori tinédzserfiú önmagadból? Saját gondolatokat, érzéseket, esetleg veled megtörtént eseményeket?

Szándékosan nem, de már befejeztem a regényt és a javításon dolgoztam, amikor jött a felismerés, hogy egy-egy jelent azért volt ismerős, mert velem is történt hasonló. Azt persze nem fogom elárulni, hogy melyek ezek a jelenetek. :) De úgy összességében sikerült elég jól felidéznem a gimnáziumi éveim hangulatát, ami sokat segített írás közben, ahogy az is, hogy éveken át kollégista voltam, és volt tapasztalom, miként élik meg a fiúk az ilyen rendszerben zajló életet. Mondjuk pont a kollégiumi élmények voltak azok, amiknek leginkább csak a hangulata jelent meg a regényben, de konkrét események nem kerültek be.

6. A fantasyszál sem maradhatott ki természetesen a történetből, mesélj egy kicsit erről!

Az én igazi terepem az urban fantasy, ezért adta magát, ha egy fiú érzelmeiről akarok beszélni, akkor ez is ennek segítségével fogom megtenni. Azon persze lehet vitatkozni, hogy ez urban fantasy, vagy misztikum, de ez talán csak játék a szavakkal, és igazából lényegtelen.
A történet egyik alapját egy furcsa szellemjelenség adja, ugyanis a főszereplő előtt megjelenik egy szellem, de nem egy emberé, hanem az aznap meghalt kutyájáé. Ez nyilván rengeteg kérdést magával hoz, és Patrik belekerül a hétköznapi mágia világába, de a könnyű átkok és rontások világától nagyon hamar valami sokkal súlyosabb felé sodródik…

7. Patrik nemcsak természetfeletti erőkkel, de az első szerelem, párkapcsolat nehézségeivel is küzd a történet során. Szerinted miben más egy fiúkarakter szerelmi szálának megalkotása, mint egy lánykarakteré?

Úgy gondolom, egy fiú szerelmi szála kevésbé érzelemdús. Legalábbis egy olyan fiúé, aki most ismerkedik először, de már régóta szeretne magának kapcsolatot, szinte biztosan. Őt még nem a mindent elsöprő érzelmek hajtják, hanem van benne egy egyfajta „essünk túl rajta” érzés. A társaik nyomásáról nem is beszélve, akik cukkolhatják azzal, hogy „neked még nem volt barátnőd”, „te még nem csókolóztál” és így tovább. Ilyen esetben egy fiú könnyen lecsaphat a kevésbé vonzó, de legalább kínálkozó lehetőségekre.
Ezt sok író kihagyja a számításból, amikor fiatalkori szerelmekről ír, elhitetve az olvasókkal, hogy az ilyen szerelmek telítve vannak pezsgéssel, érzelmekkel, lendülettel, pedig ez közel sincs mindig így. Főleg nem a fiúk részéről.

8. Én sokkal jobban szeretek egy férfikarakter bőrébe bújva írni, holott nő vagyok. Számodra melyik nem érdekesebb íróként? Milyen nemű karakterről tudsz könnyebben és reálisabban írni?

Abszolút a férfi szemszögben érzem jól és kényelmesebben magam. Ha női karakterről van szó, akkor is jobban szeretem a kevésbé nőies női szereplőket írni. Most hirtelen végiggondoltam a terveimet, és a közel jövőben nem tervezek abszolút női nézőpontkaraktert használva regényt írni.
De azért a női hang sem teljesen idegen tőlem, novelláknál előfordult már, hogy női nézőpontot választottam, ahogy Az Olimposz legyőzése trilógiámnak is van egy női főszereplője, aki megkapja a saját, közeli E/3-as fejezeteit.

Hogy melyik nem érdekesebb íróként? Ezen még nem gondolkodtam. Biztos érdekes lehet a másik nem szerepébe helyezkedni, de például most, Az első csók és egyéb démonoknál is azt éreztem, hogy olyan fiúkkal kapcsolatos témákkal foglalkozom, amiket mások még nem igazán dolgoztak fel hitelesen. Van még mit bemutatni a férfilélek mélyéről, szóval jelenleg mindenképpen ez foglalkoztat, és úgy érzem, ezzel akár még újat is mondhatok.

9. Lehet esetleg már tudni, hol dedikáltathatják az olvasók az új regényedet még karácsony előtt?

Idén Budapesten és Debrecenben lehet még találkozni velem. Budapesten többször és több helyen is. Először is részt veszek a Könyvmolyképző Kiadó karácsonyi rendezvényén, a Nyugati téri Alexandrában december 16-án, itt lesz is egy hozzám kapcsolódó program, majd utána dedikálás. Másnap szintén dedikálok a Nyugati téri Alexandrában, utána pedig a WestEnd Alexandra üzletében is.

Végül december 22-én Debrecenben, a helyi Alexandrában találkozhatnak velem az olvasók.


 Nyereményjáték:

Fontos szereplője a regénynek Patrik kutyája, így most kutyaszereplőket mutatunk. Egy-egy képet találtok minden állomáson, ismerjétek fel melyik filmben szerepeltek (akár több megoldás is jó lehet), és írjátok be a rafflecopter doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz. A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére válaszolni az értesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

12. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
  

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése