~ Sárga könyves út ~

2021. június 27., vasárnap

Richard Osman: A csütörtöki nyomozóklub – Blogturné



Richard Osman debütáló regénye meghódította a világot! A csütörtöki nyomozóklub főszereplői egy nyugdíjasotthon lakói, akik minden csütörtökön összeülnek, hogy megoldatlan gyilkosságokat elemezzenek ki. Egy nap aztán kegyetlen gyilkosság történik, a nyomozóklub tagjai pedig egy éles nyomozás kellős közepén találják magukat. Tartsatok a Blogturné Klub három bloggerével és nyerjetek egy példányt az év legviccesebb krimijéből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem a jó, izgalmas krimiket, és bár nem dőlök be a marketingfogásoknak, érdekelt, hogy vajon méltán hasonlítják-e a történetet Agatha Christie munkásságához, vagy sem.


Véleményem a könyvről

A történet középpontjában egy nyugdíjasotthon és néhány lakója áll. Az idősek alapítottak egy nyomozóklubot, hogy régi, le nem zárt bűnügyeket próbáljanak megoldani. Ám egy friss eset kerül eléjük, valaki először megöli az otthon tulajdonosának nemrég kirúgott alkalmazottját, ezt követően pedig újabb gyilkosság történik. A háttérben több ok is állhat, többek között egy régi temető ledózerolásának terve, amely ha bekövetkezik, durva titkok kerülhetnek a felszínre.

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, először megijedtem, mert nem igazán láttam át, hogy ki kicsoda, és melyik fejezet melyik karakter szemszögéből mutatja be az eseményeket. Szóval az eleje kicsit zavaros volt, ki kellett tisztulnia a képnek, meg kellett ismernem a főszereplőket, az áldozatokat, a lehetséges tetteseket, a rendőröket. Viszont amint ez az egész összeállt, és szerencsére ez hamar megtörtént, elkezdtem igazán élvezni a történet hangulatát.

Nagyon tetszett, hogy a helyszín egy öregek otthona, a "nyomozók" pedig maguk az öregek. Hitelesen visszaadta az író a korukat, de közben azt is, hogy az időskor valóban egy második gyerekkor. Elizabeth, Ron, Ibrahim és Joyce olyan lelkesedéssel vetik bele magukat a gyilkosok megtalálásába, akárha tizenévesek lennének és épp egy izgalmas játékban vennének részt. Volt, amikor elég bizarr módon viselkedtek vagy morbid dolgokat mondtak, mégis cuki volt, hogy ennyire felpörögtek az egésztől. Attól, hogy egy ilyen egyedi helyen játszódott a történet, kapott valamiféle egzotikus, kellemes hangulatot, ami azonnal beszippantott olvasóként.

A krimiszál nagyon összetett volt, és szerencsére jó sok gyanúsított került elő, ezért olvasás közben végig sikerült fenntartani az érdeklődésemet, egyfolytában azon pörgött az agyam, hogy vajon ki vagy kik lehetnek a tettesek, miképpen függnek össze a különböző bűnesetek. A legjobb az volt, hogy simán el tudtam azt is képzelni, hogy valamelyik főszereplőnk a tettes, az, hogy ilyen szinten nyitott maradt a lehetséges elkövetők listája, valóban még izgalmasabbá tette az olvasást.

– Maga mióta apáca, Elizabeth?
Elizabeth hevesen bólogat, és magasba emeli az ujját, annak elismeréseként, hogy Donna kérdése nagyon is helyénvaló.
– Donna, a legtöbb modern nőhöz hasonlóan én magam sem szorítkozom egyetlen szerepre, hanem szükségleteim szerint váltogatom, mikor ki vagyok. Mindnyájan kaméleonok vagyunk, nem igaz?

Donna De Freitas közrendőr karaktere azért volt érdekes, mert bemutatta, hogy milyen is egy nő számára ez a rendőr szakma. Imádtam, ahogy Elizabethék elintézték, hogy De Freitas is bekerüljön a nyomozócsapatba, ilyen az igazi sisterhood. És nagyon tetszett az a dinamika, ami az idős "nyomozócsoport" és a valódi nyomozók (De Freitas és a főnöke) között kialakult. Vicces volt, hogy sokszor dühösek akartak lenni Elizabethékre, de képtelenek voltak rá, mert az öregek annyira cukik, ügyesek és lelkesek voltak.

A könyv vége is érdekes lett, bár őszintén szólva, nekem egy kicsit túl lett bonyolítva. A befejezés már túl sok szálon ágazott el, szerintem jobb lett volna úgy megoldani, hogy mindegyik eset összefügg egymással. Így kicsit furcsa lett, hogy egy helyen ennyi bűneset történik (vagy régi bűneset derül ki) véletlenül pont egy időben.


Hogy tetszett a könyv?

Bár a legvégét én másképp oldottam volna meg, nagyon érdekes, csavaros, izgalmas és egyedi hangulatú volt ez a regény, és imádtam az idős nyomozócsoportot.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik az egyedi környezetben, egyedi karaktereket felvonultató krimitörténeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A könyv főszereplői idős emberek, ezért olyan tv sorozatok főszereplőit keressük, amelyekben idősebb szereplő oldotta meg bűneseteket. Minden állomáson találtok egy képet, ez alapján írjátok meg a keresett szereplő nevét!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

06. 27. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése