~ Sárga könyves út ~

2023. április 25., kedd

Katarzyna Ryrych: A Bojtorjánmező lakói – Blogturné



A Móra kiadó jóvoltából elolvashatjuk azt a mesekönyvet, ami 2017-ben az év legjobb gyerekkönyve lett. A Bojtorjánmező lakóival ezúttal három bloggerünk kalandozik, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem az olyan aranyos meséket, amiket jó érzés esti meseként olvasgatni egy fárasztó nap végén. A fülszöveg és a borító alapján úgy gondoltam, ez egy ilyen mesékkel teli kötet lehet...


Véleményem a könyvről

A kötetben 21 mese található, amelyek különálló, kerek kis történetek, de a helyszín, a Bojtorjánmező, valamint az újra és újra megjelenő karakterek összekapcsolják ezeket. A könyvnek olyan régimódi, esti meséket tartalmazó kötet stílusa van, ezért nosztalgikus érzés volt kézbe venni. Az illusztrációk aranyosak, illenek a mesékhez, szerintem tetszeni fognak a gyerekeknek.

A történet, ahogy a cím is mutatja, a Bojtorjánmezőn játszódik, ami egy szegénynegyedbeli lakótelepféleség. Itt él a Boszorkány a fekete macskájával, valamint egy csomó gyerek, akik mindig különféle kalandokba keverednek.

A Bojtorjánmező gyerkőceinek többségét egy-egy tulajdonságukról nevezte el az író, pl.: Legokosabb, Legbátrabb, Legerősebb stb. Ez talán azért volt jó ötlet, mert így minden gyerek megtalálhatja azt a karaktert, aki a legjobban hasonlít rá, és elképzelheti, hogy milyen lenne, ha ő volna az az adott karakter. A rendes becenévvel rendelkezők különböző könyves-filmes neveket kaptak, például van köztük Szutykos Harry Potter és Jack Sparrow is, akiknek a neve egyfelől vicces, másfelől ismerős a gyerekeknek, ezért jó érzést kelthet bennük, nem mellesleg kíváncsiak lesznek rá, miért is kapták ismert karakterek nevét a könyvbeli gyerkőcök. De ugyanígy érdekes a felnőtt, új szomszéd Dr. A. Kula neve is, ami jócskán meg is ijeszti a gyerekeket.

Magda talán emlékeim szerint az egyetlen gyerek, akinek valódi neve van, de hogy miért pont ő a kiválasztott, arra egyelőre nem tudtam rájönni.

A mesék bemutatják a gyerekek gondjait, és egyfajta szociológiai körképet nyújtanak a felnőtt olvasóknak. Ugyanis Bojtorjánmező összes gyerkőcének van valamilyen szociális, lelki vagy fizikai problémája. Szutykos Harry Potter még a szegény családok közül is a legszegényebben él, Legnagyobb nemcsak a súlyával küzd, hanem az apukája depressziója és alkoholizmusa is teherként nyomja a lelkét. Jack Sparrow rákbeteg, ezért elveszítette a haját, a gazdag negyedben élő gyerekek csúfolják, ő pedig magányosnak érzi magát. De találkozhatunk a mesékben árva, szeretethiányos gyerekkel, egy kislánnyal, aki elvesztette a szeme világát, és még sorolhatnám.

Vagyis a kötet meséi érzékenyíteni próbálják az olvasó gyerekeket más gyerekek problémái iránt. De mindezt úgy teszik, hogy történetekbe ültetik ezeket a dolgokat, megmutatják, hogy a könyvbeli gyerekek miképpen reagálnak az adott helyzetekre, vagyis nem szájbarágósan próbálják oktatni az olvasókat, hanem a cselekmény, a karakterek által szórakoztatva.

Vannak a könyvben szomorkásabb mesék, de vannak viccesek és aranyosak is. Alapvetően tele vannak a történetek varázslattal, mágikus dolgokkal a Boszorkánnyal kezdve a beszélő fekete macskáján át a békává változtatott gazdag lányig. De a könyvbeli mágia egyáltalán nem ijesztő vagy gonosz, általában azért van, hogy segítsen a gyerekeknek, ha bajba kerülnek, gondjaik vannak.

– Várjon csak! – Ambrózi doktor utánaszaladt, köntöse szélét lobogtatva. – Mit eszik?
A vörös hajú hölgy ledermedt.
– Doktor úr, csak nem kívánja tenyészteni?
Ambrózi doktor hevesen tiltakozott.
– Tenyészteni? Nem, nem, semmi esetre sem. De nem éheztethetem halálra! Megértheti, orvosi etika. Időről időre meg kell majd etetni...
– Megetetni... – helyeselt a vörös hajú hölgy. – ...igen, megetetni. Lerágott csonttal. A leghagyományosabbal. A csemegeboltból – magyarázta. – Ha mindenképpen muszáj ennie valamit.

Két kedvenc mesém volt a kötetből. Az egyik az Unalom, amelyben egy titokzatos és veszélyes élőlény kerül Dr. A. Kula állatorvoshoz, a gyerekek pedig megpróbálják kideríteni, milyen lény is lakik a lezárt dobozban. Ám véletlenül kiengedik, és onnantól kezdve egyiküknek sincs kedve semmihez.

A másik kedvencem A páfrány virága, amiben a gyerekek egy olyan virág után kutatnak, ami teljesítheti a kívánságaikat. A virágot végül Magda találja meg, aki önzetlenül másoknak segít a varázskívánságok által. Magda nagyon aranyos kislánynak tűnt az összes mesében, de itt szerettem meg igazán őt.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon kedves kis mesék voltak a kötetben, bár akadt köztük pár borongósabb témájú. De mindegyik olyan társadalmi, lelki, testi problémákról szólt, amikről nagyon fontos mesélni a gyerekeknek, hogy nyitottak, elfogadóak legyenek egymással és önmagukkal.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik a régimódi, estimese-szerű, fontos tanulságokkal és varázslattal teli meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A mesék szereplői gyerekek, ezért játékunkban olyan történetek címét keressük, amelyekben szintén gyerekek játsszák a főszerepet. Nincs más dolgotok, mint beírni a címeket a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Fülszövegrészlet a játékhoz:

Egy csapatnyi angol kamasz, akinek repülőgépe lezuhan egy lakatlan szigetre, nekilát, hogy Robinsonként megpróbálja újrateremteni a civilizációt.


Állomáslista:

04. 25. Spirit Bliss Sárga könyves út
04. 27. Csak olvass!
04. 29. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése