~ Sárga könyves út ~

2024. június 16., vasárnap

Kányádi Sándor: Talpas történet – Blogturné (A nagy Kányádi-turné)



1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12. és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk nektek. Váltsatok jegyet ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Ahogyan az előző Kányádi-könyvnél, itt is kíváncsi voltam az illusztrációkra. Nem mellesleg a fülszövegben az volt, hogy egy író és egy medve barátságáról szól a történet, úgyhogy gondoltam, pont nekem való.


Véleményem a könyvről

A történet a Hargitán játszódik, ahol egy író összebarátkozik egy Ambrus nevű medvével. Az író egy tükröt ajándékoz Ambrusnak, ami érdekes utat jár be az erdőben. Persze a medve és az ember barátsága ezzel az egy találkozással nem ér véget, különböző kalandok várják még őket.

Az illusztrációk ebben a könyvben is tetszettek, és sajnálom, hogy ebben az esetben nem írták rá az illusztrátor, Tuza Edit nevét is a borítóra, mert megérdemelte volna, hogy szem előtt legyen.

A történetnek és a nyelvezetének is van egyfajta, valószínűleg a Hargita területéhez kapcsolható stílusa. A szövegben találtam olyan szavakat, kifejezéseket, amiket vagy nem is ismertem, vagy ismertem, de a köznyelvben egyáltalán nem használjuk. Szerencsére a kötet végén ezek többségét megmagyarázzák, úgyhogy én is és a könyvet elolvasó gyerekek is tanulhatunk néhány új szót, kifejezést.

A próza mellett itt is feldobta a történetet néhány versike, amiket a gyerekek biztosan élvezettel olvasnak majd fel, esetleg tanulnak majd meg. Valamint a történet humora is igazán élvezetes, jókat mosolyogtam egy-egy mondaton, párbeszéden.

– Jaj, kiesett, kiesett! – esett kétségben a kislány. Ijedten néztünk össze, hogy melyikünk esett ki. Megvoltunk mindannyian.
– A gomb esett ki – vallotta be szemlesütve a kisfiú.
– Miféle gomb?
– Az az izé.
– Mizé?
– Amelyiket lecsavartam.
(...)
– De hol a rigócska? – néztünk össze ijedten.
– Ő is kiesett – vallotta be a kislány –, csak nem mertem szólni.

A történetnek persze tanulsága is van, ember és állat békében és barátságban élhet egymás mellett. Azért medvékkel a valóságban ne próbáljunk meg barátkozni, de nem kell őket bántani, levadászni, csak egyszerűen tiszteletben tartani, mint élőlényeket.

A tükör szálára kíváncsi voltam, főképp, mikor kiderült, hogy nem is csak egyszerű tükör. Végül ebben is megtaláltam a tanulságot, ha valaki visszaél az emberek (vagy épp állatok) bizalmával, előbb vagy utóbb eléri a végzete.



Hogy tetszett ez a könyv?

Humoros kis mese volt szép illusztrációkkal, de valahogy kevésbé fogott meg, mint az egérke története az előző turnéállomásomon.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti az állatokról szóló, humoros meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladat a játékhoz:

Sorolj fel legalább három nyelvet, melyre műveit lefordították!


Állomáslista:

06. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06. 17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06. 18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06. 19. Könyv és más (Talpas történetek)
06. 20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése