~ Sárga könyves út ~

2024. június 6., csütörtök

Katherine Rundell: Hihetetlen teremtmények – Blogturné



Tartsatok velünk és Christopherrel Archipelagóba, a varázserejű birodalomba, ahol a fiú új barátra lel a varázslatos Mal személyében. Kettejük feladata lesz kideríteni, hogy miféle veszély fenyegeti az ottani varázslatos lényeket.
A blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Manó Könyvek kiadónak hála meg is nyerheti a Hihetetlen teremtményeket!


Miért választottam ezt a könyvet?

Érdekes fantasyregénynek tűnt, ami rejtélyes, izgalmas, tele van mágikus lényekkel és kalandokkal. Úgy gondoltam, jó szórakozás és kikapcsolódás lesz számomra.


Véleményem a könyvről

A történet két szemszögből mutatja be az eseményeket. Az egyik szemszög egy Mal nevű kislányé, aki egy Archipelago nevű titokzatos helyen él. Ez a hely sok kisebb-nagyobb szigetből áll, rejtve van a valódi világban élő emberek szeme elől, és különleges lények élnek boldogan és biztonságban rajta. Egészen addig, míg valami fel nem borítja ennek a rejtett világnak a rendjét. A mágikus állatok elkezdenek furcsán viselkedni, sok közülük meghal, és egy gyilkos is megjelenik, aki végezni akar Mallal, de a lány nem érti, hogy miért.

A másik szál egy a való világban élő kisfiú, Christopher szála, aki éli a majdhogynem átlagos életét, míg egy nap a nagyapjánál töltve az időt rá nem jön, hogy a nagyapja Archipelago titkos bejáratának az őrzője, ahogyan ő is az lesz majd felnőve egy nap. Christopher egy váratlan találkozásnak köszönhetően átkerül a másik világba, és Mallal megpróbálják megmenteni azt.

Ez egy tipikus (a szó pozitív értelmében) ifjúsági fantasyregény. Kicsit olyan, mint egy, a Harry Potter világában játszódó Legendás állatok-történet, de nemcsak felnőtteknek íródott, hanem akár a legkisebbeknek is. Tele van mágikus helyszínekkel és lényekkel, amik biztosan felkeltik minden korosztály figyelmét. Már a könyv első oldalait is ezeknek szentelte az író, ugyanis (nem unalmas, hanem érdekes) lexikonszerűen bemutatja nekünk a könyvbeli varázslényeket. Ezek az oldalak egyébként rajzokat is tartalmaznak, és nagyon feldobják a könyvet, valamint megadják a történet alaphangulatát az első pillanattól kezdve.

– De... Egyáltalán nem készültem az útra! Nincsen csomagom, nincs nálam semmi.
– Egyikünknél sincs. Egyikünk sem erre készült. A kalandok már csak ilyenek. A kalandozók sokszor büdösek. A legnagyszerűbb történetekben mindenki mosdatlan, még akkor is, ha erről az elbeszélők hajlamosak megfeledkezni.

Az alapsztori a szokásos, van egy gyerek, A Kiválasztott, akinek le kell győznie a Gonoszt, és megmenteni a világot. Ebben a könyvben Mal és Christopher a kiválasztottak, csak különböző értelemben. A céljuk eléréséhez pedig rengeteg feladatot kell megoldaniuk, és még több veszedelmes kalandon kell keresztülmenniük, miközben hol unikornisháton, hol hajóval, hol csak szimplán gyalog bejárják Archipelago különböző helyeit.

Ez a történet igazából egy utazás- és fejlődéstörténet fantasyköntösbe öltöztetve. Miközben a gyerekek különböző érdekes helyeken barangolnak, a jellemük, személyiségük is fejlődik a különböző rossz és jó tapasztalatoknak köszönhetően. És ebben a könyvben valóban vannak rossz tapasztalatok is. Ez nem a Narnia világa, ahol a meghalt oroszlánt megsiratjuk, aztán mégis feltámad. Rundell nem fél beavatni a gyerekeket a valódi halálba, megmutatni nekik, hogy mennyire fájdalmas, de azt is, hogy az életben maradottak feldolgozhatják a szeretteik elvesztését. Akár azzal, hogy értelmet adnak a saját tetteikkel az elhunytak halálának. És szerintem jó, hogy az író nem nézi hülyének vagy gyengének a gyerekeket, mert nem azok! A történet persze a megfelelő módon kezeli ezeket a témákat, úgy, hogy a fiatalabb olvasókat ne érje sokkoló élmény, de mégis bemutatja nekik a valóságot.

– Nem akarom, hogy vigyázzanak rám!
– Tudom – felelte Nighthand. – Tudom – ismételte meg, majd magukra hagyta őket.
– De... – kezdte Irian. – A felelősség...
– Én nem akartam ezt a felelősséget! Miért is akarnám? Hiszen még ki sem hullott az összes tejfogam!

Természetesen a gyerekek segítséget is kapnak a kalandjaikhoz egy hajó legénysége, valamint egy tengerbiológus személyében. Nekem Nighthand, a hajó kapitánya volt a kedvencem, mert elsőre egy nagy, mocos medvének tűnt, de aztán szép lassan megmutatta a benne rejlő mélységeket.

Ami kicsit zavart, hogy szerintem túl sok különálló kaland volt a történetben, és így volt olyan közöttük, amit nem fejtett ki részletesen az író, pedig alapvetően érdekes ötletnek tűnt. Én inkább kevesebb megoldandó feladatot adtam volna a gyerekeknek, de azokat a feladatokat hosszabban kifejtve érdekesebbé és csavarosabbá tettem volna. De ezt csak felnőtt fejjel látom így, lehet, hogy egy fiatal gyerek olvasót pont az fogja bevonzani a történetbe és fenntartani a figyelmét, hogy állandóan történik valami újdonság, valami érdekes dolog.

A főgonosz is számomra túl semmilyen volt. Konkrétan kimondta a motivációját, de az író nem mutatta meg igazán, hogy miért lett olyan, amilyen, milyen személyes tapasztalatok, fájdalmas emlékek miatt gondolkozott és érzett úgy, ahogyan. Mert egy igazán jó főgonosznak, tűnjön bármilyen érzéketlennek is, általában jó érzelmi motivációja van. Szóval igen, voltak hiányosságai felnőtt olvasóként a könyvnek, de a hangulata, a sok mágikus lény és hely, a két igazán aranyos és kedvelhető gyerek főszereplő mégis bevonzott, és élvezetessé tette az olvasást.

A könyv vége viszont igazán bátor tett volt. Nem sok író merné meglépni azt, amit Rundell meglépett. Nem árulhatom el, mit tett, de annyit talán igen, hogy nem lett teljes a happy end. Ami nekem kifejezetten tetszett, mert kedvelem a bátor írókat, akik ki merik kicsit akasztani az olvasóikat, és meg merik forgatni kicsit a kést a szívükben.


Hogy tetszett ez a könyv?

Megvoltak a hibái felnőtt olvasói szemmel, de alapvetően egy kellemes és hangulatos ifjúsági fantasytörténetet kaptam. Nagyon megkedveltem a két főszereplő gyereket, és tetszett az a világ, amiben együtt kalandoztak.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Elsősorban fiatalabb tinédzsereknek, akik szeretik a kalandos, mágikus fantasyket. De egy gyermeki lelkű felnőtt is élvezheti a történetet.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Olvassatok bele a Hihetetlen teremtmények című történetbe, hogy válaszolni tudjatok az állomásokon feltett kérdésekre! A helyes válaszaitokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő rubrikájába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Kicsoda Leonor?


Állomáslista:

06. 03. Dreamworld
06. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése