~ Sárga könyves út ~

2024. június 18., kedd

R. L. Stine: Kísértet-part (Libabőr 1.)



Bloggereink ezúttal R. L. Stine igazi klasszikusait veszik górcső alá! Legújabb blogturnénkban a Könyvmolyképző Kiadó által újonnan kiadott két részről olvashattok – tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a kiadó által felajánlott Kísértet-part (1.) és Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa (2-3.) kötetekért.


Miért választottam ezt a könyvet?

Korábban láttam két Libabőr-filmet a tévében, aminek a főszereplője egy R. L. Stine nevű író volt. A fülszövege alapján sejtettem, hogy nem ezekről a filmekről szól ez a könyv, mégis érdekelt, van-e valami kapcsolat a könyvek és a két nagy film között R. L. Stine-on kívül. Na meg, szeretem a jó horrorsztorikat, akkor is, ha ifjúsági történetek.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője Jerry Sadler és a testvére, Terri, akik a rokonaiknál töltenek némi időt. A tengerparton találkoznak három testvérrel, a gyerekek azt állítják, hogy a közeli barlangban egy veszélyes kísértet lakik, és megkérik Jerryéket, hogy segítsenek nekik örökre a barlangba zárni a lényt, hogy ne árthasson többé senkinek.

Na már most, ahhoz képest, hogy ez egy gyerekeknek szóló horrorregény, eléggé para volt. Nagyon jó hangulata van a történetnek, végig ott van a feszültség szöveg és cselekmény szintjén is. Én konkrétan gyomorgörccsel olvastam végig a sztorit, pedig már 39 éves vagyok, és gyerekkorom óta nézek horrorfilmeket. Szóval igen, Stine nagyon jól hozza ezt a feszült, sejtelmes, rémisztő hangulatot, pontosan tudja, mikor kell valamivel megijeszteni az embert, és mikor kell humorral feloldani ezt a rémületet úgy, hogy közben az ember tisztában legyen vele, koránt sincs biztonságban, ismét bármikor lecsaphatnak rá, hogy visszatérjen a gyomorgörcs.

Ezt a feszültséget ebben a történetben valószínűleg az adja, hogy Jerryék nem tudhatják biztosra, kiben bízhatnak, ki valójában a szellem. Még azokban is kételkedniük kell, akik barátnak tűnnek. És persze, ha ők nem tudják az igazságot, mi, olvasók sem tudhatjuk. Így mi is velük együtt parázunk mindenkitől.

Azt sokáig nem tudtam eldönteni olvasás közben, hogy a barlangbeli személy vagy a három testvér a veszélyes valójában, lényegében akkor tudtam meg biztosra, amikor kiderült. Viszont amikor kiderült, onnantól kezdve már tökéletesen tisztában voltam a végső csavarral, mert úgy volt logikus. Felnőttként imádtam, hogy Stine bátor volt a történet lezárásával, bár azt nem tudom, hogy ez a lezárás mennyire lesz érzelmileg könnyen feldolgozható a fiatalabb olvasóknak.

A könyv végén találhatunk egy rövid életrajzot R. L. Stine-ról, egy vicces interjút vele, egy elvarázsolt családfát, egy, a kutyák természetfelettihez való kapcsolatáról szóló értekezést, egy kis leírást arról, hogyan készítsünk mi is sírkősatírozást, mint Terri a történetben, valamint beleolvasót két másik Libabőr-történetbe. Ez utóbbiakat amúgy nem olvastam el, mert nem a 2. 3. rész beleolvasói voltak, hanem isten tudja, hányadik részhez tartoztak, és amíg nincsenek meg azok a könyvek is teljes egészében, addig nem akartam ismerni az elejüket, és aztán kíváncsi maradni.


Hogy tetszett ez a könyv?

Ahhoz képest, hogy fiataloknak íródott, nagyon feszült, ijesztő hangulatú horror volt. Végig fenntartotta a figyelmemet és a gyomromban lévő feszültséget is.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyveket?

Azoknak, akik bírják a feszültséggel teli horrorsztorikat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Vessetek árgus pillantásokat a Libabőr-sorozat borítóira, ugyanis a feladatotok nem más, mint az állomásokon található borítórészletekből a könyvek címeinek a kitalálása! Jó kutatást kívánunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Borító a játékhoz:


Állomáslista:

06. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út (1. könyv)
06. 21. Könyv és más (2. könyv)
06. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út (2. könyv)
06. 27. Hagyjatok! Olvasok! (2. könyv)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése