~ Sárga könyves út ~

2024. június 13., csütörtök

Kányádi Sándor: Világlátott egérke – Blogturné (A nagy Kányádi-turné)



1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12. és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk Nektek. Váltsatok jegyet ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Régóta gondolkozom azon, hogy írni kéne egy saját mesét, amit én szeretnék illusztrálni is. Szóval amellett, hogy rajzolni tanulok, szívesen nézegetek mesekönyveket is, hogy lássam, mások milyen illusztrációkat készítenek, és tanuljak tőlük. Szóval egyebek mellett azért választottam ezt a könyvet, mert megtetszett a borítón található rajz stílusa, amit egyébként Bogdán Viki készített.


Véleményem a könyvről

A könyv egy mezei kisegérről szól, aki a koplalást megunva nekiindul a nagyvilágnak, és különböző érdekes, néha ijesztő, de mindig izgalmas kalandokon megy keresztül.

Az illusztrációk a könyv belső oldalain is nagyon tetszenek. Mivel alapvetően realista módon kezdtem el rajzolni tanulni, nagyon izgalmas számomra, hogy a mesék illusztrálása esetén nem feltétlenül kell mindig mindenben ragaszkodni a realitáshoz. Például a karakterek arányai, formái, a mozdulataik dinamikája, a kidolgozottságuk teljesen más, mint egy realista rajzon. És ez egyfelől hatalmas szabadságot ad alkotóként, másfelől nehéz eltalálni a megfelelő irányt. Bogdán Vikinek sikerült. Az egérke például nagyon cukin van megrajzolva, imádtam.

Az egérke elég sokféle kalandon megy át. Először is vonatozik egyet, ami nem sikerül túl jól, mert azonnal rá kell jönnie, hogy vannak olyan egerek, akik visszaélve a hatalmukkal elnyomják és kihasználják a társaikat. Egérke félelemből egy ideig behódol az elnyomásnak, ám aztán rájön, hogy ő szabad egér, nem szolgája senkinek, és ennek megfelelően is cselekszik. Ez bátorságra tanítja a gyerek olvasókat, és arra, hogy ne hagyják megfosztani magukat a szabadságuktól.

Ezután egérke az „egérszerető” macskához kerül, aki annyira nem is egérszerető. Itt megtanulja, hogy bízzon az ösztöneiben, ha valakiről azt mondják, hogy veszélyes, akkor meneküljön azonnal. Ez a gyerekeknek is segíthet, hogy jobban bízzanak önmagukban, felismerjék a veszélyeket, és ne hagyják megvezetni magukat.

A következő kaland és tanulság a patkányok között várja egérkét. A patkányok királya megteszi őt főkóstolónak, ami elsőre klassznak tűnik, mert hát, mindig minden talált ételből ő ehet elsőként, így sohasem éhezik, degeszre tömheti magát. De aztán egérke rájön, hogy a patkányok valójában feláldozhatónak tartják őt, és mérget kerestetnek vele. Ez megtaníthatja a gyerekeket arra, hogy a látszat sokszor csal. Ha valaki túl kedvesnek tűnik, nem biztos, hogy valójában nekünk akar jót. És a gazdagság, a jólét mit sem ér, ha cserébe veszélyben van az életünk, a szabadságunk.

A jólét nem minden. Nem bizony. Kivált, ha bizonytalanság, félelem árnyékolja be. Hiába a jobbnál jobb falatok. Hiába kóstolói kiváltsága. Amióta a tolmács odasúgta neki, hogy azért olyan nagyon ne örüljön, azóta a kisegérnek egyre fogyatkozott az étvágya.

Végül egérke eljut egy bentlakásos iskolába, ahol ő lesz a gyerekek titka és barátja. Megtanítják őt sokféle trükkre, és még a szerelmet is megtalálja egy egérlányka személyében. Ám a kalandok még ekkor sem érnek véget, például többek között az egérlánynak is nyoma vész.

A történet persze gyerekmese lévén végül happy enddel végződik egérke számára.

Ez a kis mese egyfelől kalandos és érdekes egy kisgyereknek, másfelől tényleg több nagyon fontos dolgot is tanít, de nem szájbarágós stílusban, hanem csak a történetekben található példák, események által. A szöveg nyelvezete már nagyobb gyerkőcöknek ajánlott, bár a kicsik is megérthetik egy felnőtt segítségével. A kötetben a prózai szöveg mellett több versike is szerepel, ami külön feldobja a történetet, és biztosan tetszeni fog a gyerekeknek.

Az utolsó oldalak egyikén, a tartalomjegyzék előtt egy szójegyzéket is találhatunk, amelyben elmagyarázzák a gyerekeknek azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket esetleg nem ismernek.



Hogy tetszett ez a könyv?

Aranyos kis mese volt, fontos tanulságokkal, és olyan kalandokkal, amiket a gyerek olvasók élvezni fognak. Az illusztrációk is aranyosak, illenek a meséhez, és nyelvileg is megfelelő a történet ahhoz, hogy a kicsiket bevonzza.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Igazából minden gyereknek és gyereklelkű felnőttnek, aki szereti az állatos meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kérdés a játékhoz:

Milyen szakon végzett az egyetemen?


Állomáslista:

06. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út (A világlátott egérke)
06. 14. Szembetűnő (Az okos kos)
06. 15. Könyv és más (A világlátott egérke)
06. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06. 17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06. 18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06. 19. Könyv és más (Talpas történetek)
06. 20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése