~ Sárga könyves út ~

2021. február 24., szerda

Stephenie Meyer: Midnight Sun – Blogturné extra



A Könyvmolyképző Kiadónak hála, hazánkban is megjelent a Midnight Sun, melyre világszerte olvasók milliói vártak. Ennek örömére a Blogturné Klub hét bloggere bemutatja a Twilight felejthetetlen történetét Edward szemszögéből. 
Ha kíváncsi vagy, hogyan is élte meg a Cullen fiú ezt az elsöprő erejű szerelmet, esetleg bepillantanál a múltjába, tarts velünk!


Aki ismer, tudja, hogy anno mennyire odavoltam a Twiligth-sorozatért, és azt is, hogy mennyi mindent adott nekem ez a történet. Többek között barátokat, olvasókat, kalandokat és azt, hogy megjelenhettek a saját könyveim is. Szóval kíváncsi voltam, hogy a Midnight Sun vajon milyen érzéseket vált ki belőlem, mennyiben lesz hasonló, vagy éppen más az eredeti történethez képest. Most összeszedtem nektek azt, hogy mi minden pluszt adott hozzá ez a könyv az eredeti sorozathoz.


1. Bella Edward szemén át

Nos, valljuk be, az eredeti sztoriban Bella egy esetlen, bénácska, teljesen átlagos, nem túl értékes lánykának gondolja önmagát, és ezért mi, olvasók is nagyjából így látjuk őt. Bár az eredeti sztoriban is megkedveltem valamennyire Bellát, mégsem értettem soha, hogy Edward miért szeretett pont belé. Na meg, hogy miért rajongta körbe az iskola többi sráca is, valamit Jacob. Most viszont megszemlélhettem őt Edward szemén, gondolatain keresztül.

Edward belelát mások gondolataiba, és a legtöbb ember gondolatai, valljuk be, sokszor önzők, egoisták, kicsinyeskedők, gonoszkodók. Edward pedig belefáradt az emberek negatív oldalába. Bella gondolatait nem hallja, de ahogy szép lassan kiismeri őt, gondolatolvasás nélkül is rájön, hogy Bella jóságos és önzetlen másokkal. Sokszor saját magának tesz rosszat, csak hogy másnak jó legyen. Vagyis Bella mentes az olyan negatív, romboló, gonosz gondolatoktól, amik az emberek többségét jellemzik. Bella különlegesen jó lélek, és ez az, ami Edwardot vonzza.


2. Edward a saját szemén át

Bella az eredeti sztoriban tökéletesnek írja le Edwardot. Kissé elfogultan látja őt, és ezért mi is csak így láthatjuk. Emellett, mivel Bella sem lát Edward fejébe, számunkra is érthetetlen marad Edward néhány reakciója, tette, mondata. Ezért is lehet az, hogy az eredeti Twilightot olvasva felmerülhetett néhány emberben az, hogy Edward egy irányításmániás bántalmazó valójában, nem pedig hősszerelmes. Nos, a Midnight Sun bizonyította számomra, hogy ez tévedés, hiszen ebben az esetben Edward a gondolataival mindent megmagyarázott számomra.

Egyfelől ott van Edward "végzet"-elmélete. Vagyis, hogy Bellát a halál kiszúrta magának, ezért küldte Edward közelébe. Ám mivel Edward szembeszállt a végezettel, és nem volt hajlandó megölni Bellát, ezért a végzet újabb és újabb bajt küldött Bellára, mert az a sorsa, hogy meghaljon. Lásd autóbaleset, a rá támadó férfiak, James és Viktória stb. Vagyis Edward nem azért követi Bellát és lesi minden lépését, mert egy bántalmazó pszichopata, hanem mert őszintén hisz abban, hogy meg kell mentenie Bella életét, mivel a lány szó szerint vonzza a halált. És így azért eléggé más színezetet kapnak Edward tettei.

Volt néhány furcsa, parancsoló megszólalása is Edwardnak, amit az eredeti könyvekben túl erőszakosnak és irányítónak lehetett érezni. Nos, ezekről is kiderült, hogy csak Edward színjátékához tartoznak. Edward ugyanis tudatosan emberi srácként akart viselkedni Bella előtt, olyasmiket mondott és olyan stílusban, amit és ahogy szerinte egy embersrác mondana a 21. században. Persze, hogy valóban így beszélne-e egy embersrác, az lehet vita kérdése, az viszont tény, hogy az adott mondatok nem Edward valódi személyiségét tükrözték, hanem csak egy színjáték részei voltak. Nem mellesleg a történet elején direkt el is akarta ijeszteni magától Bellát, ezért rátett egy lapáttal arra, hogy minél ijesztőbb legyen.

A Bellával kapcsolatos gondolatai viszont tisztán mutatják, hogy szerelmes Bellába, olyannyira, hogy bár belehalna, kérdés nélkül elengedné őt. Edward a fontossági listán maga elé helyezi Bellát, márpedig egy bántalmazó sosem tenne ilyet.


3. Cullenék

Edward az eredeti sorozatban is mesél Bellának a családjáról, ám a Midnight Sunban mégis összetettebb képet kaphatunk a Cullen család tagjairól. Edwardon keresztül beleláthatunk a családtagok gondolataiba, tetteinek miértjébe, a valódi személyiségükbe. Számomra például pozitív meglepetés volt Rosalie-t, Emmettet, Alice-t és Jaspert is kicsit jobban megismerni. Alice-t és Jaspert az eredeti sztoriban is szerettem (itt viszont még inkább a szívembe zártam őket), de Rose-t és Emmettet felszínesnek találtam. Egy gyönyörű nő és egy szépfiú, akik belül üresek. A Midnight Sun bizonyította számomra, hogy mekkorát tévedek. Rose hiába szép, borzalmasan szenved attól, amit levesztett, és ami már sosem lehet az övé. Erre az eredeti sztori is célzott, itt viszont sokkal mélyebben átérezhetjük ezt. Emmett pedig egy jóindulatú nagy mackó. Igazán jó testvér, és sokkal érzelmesebb, védelmezőbb, gyengédebb, mint azt elsőre gondolná az ember.


4. A múlt

Amellett, hogy jobban beleláthatunk Cullenék lelkébe, újabb, az eredeti sztoriban nem olvasható múltbeli történeteket is kapunk. Edward ugyanis egy csomó dologra visszaemlékszik. Az első karácsonyára, amikor Carlisle-lal még csak kettesben voltak. Arra a találkozásra, amely miatt végül elvált egy kis időre a családjától, és embereket ölt. Arra az egyetlen "ártatlan" bűnösre, akivel végzett. Arra, hogyan fogadta vissza a családja. Egy fontos beszélgetésre Rose-zal. És hasonlók. Ezek a visszaemlékezések egyfelől érdekesek, másfelől szintén hozzátesznek valami pluszt Cullenék személyiségéhez.


5. Hibák, amik nem is hibák

Az eredeti kötetben voltak olyan apró, logikátlannak tűnő dolgok, amikről az ember azt gondolta, hogy írói hibák, nem gondolta át az adott kérdést rendesen Meyer. Nos, örömmel közölhetem, hogy amiket az eredeti történetben logikai hibának véltünk, azokra a Midnight Sunban logikus válaszokat kapunk.

Például ott van Alice képessége. Sok esetben nem értettem, miért nem látott előre dolgokat, veszélyeket. A Midnight Sunban viszont konkrétan láthatjuk, hogyan is működnek Alice látomásai, milyen gyorsan változnak bizonyos dolgok hatására, és mennyire bizonytalan az, hogy valójában mi is fog történni végül a sok lehetséges változat közül.

Vagy ott van a legnagyobb "hiba". Miért csak fáziskéséssel jött rá James, Victoria és Laurent a baseballmeccsen, hogy Bella ember? Vámpírok, tökéletes hallásuk, szaglásuk, látásuk van, és mégsem tudták azonnal. Nos, amikor eljutottam ehhez a részhez a Midnight Sunban, hangosan felkiáltottam örömömben a megvilágosodástól. Nem árulom el a titkok, mindenkit érjen olvasás közben akkora "Bakker, hát, tényleg!"-élmény, mint engem. Annyit mondok, hogy lényegében minden az egyik Cullennek köszönhető (Edward csak egy apróságban segített be). És teljesen, totálisan logikus!


6. Charlie

Charlie mindig is szimpatikus karakter volt számomra, már az eredeti történetben is. De így, hogy Edwardon keresztül láthattam őt, még jobban megszerettem. Egyfelől érdekes, hogy hogyan működik az ő agya is, kiderül ugyanis a Midnight Sunból, hogy Bella tőle örökölhette a pajzsképességet. Másfelől még inkább megérthetjük, hogy mennyire szereti Bellát.


7. A vámpírok képességeinek működése

Nemcsak Cullenékkal, hanem úgy alapjában véve a vámpírokkal kapcsolatosan is sok mindent megtudhatunk a Midnight Sunból. Mekkora a testi erejük, mennyire éles a látásuk, hallásuk, milyen gyorsak, mennyire átverhetők és sebezhetők... Például kiderül, hogy bár kicsi az esély rá, egy vámpír is szenvedhetne autóbalesetet, miközben vezet. Persze, túlélné (hacsak nem robban fel az autó), de van a képességeinek határa. Ezer dologra tud egyszerre koncentrálni, mégis van olyan helyzet, amiben elterelődhet a figyelme. Át lehet verni a hallását, hacsak rövidke időre is (Edward lábdobogása). És a képességeinek ereje és pontossága függ attól, hogy hozzá közelállókon használja-e vagy olyanokon, akiket alig ismer, esetleg egyáltalán nem ismer.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a Cullen család tagjait. 
Minden állomáson találtok egy névjegykártyát, ami tartalmazza az adott karakter főbb ismertetőjegyeit, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megfejteni, kiről lehet szó. De vigyázat, egy kakukktojás is megbújt a családban!

Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Névjegykártya a játékhoz:


Állomáslista:

02. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út – extra
02. 25. Dreamworld
02. 26. Fanni's Library
02. 27. Sorok Között
02. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése