~ Sárga könyves út ~

2021. február 1., hétfő

Charlie Mackesy: A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából az év végén jelent meg Charlie Mackey kötete, A Kisfiú, a Vakond, a Róka és a Ló, mely egy igazán különleges, kézírásos könyv, tele egyedi rajzokkal, és gondolatébresztő, vagy éppen megható felismerésekkel. Tartsatok bloggereinkkel, ismerjétek meg ezt a nem mindennapi művét, és ha nektek kedvez a szerencse, meg is nyerhetitek a kötetet!


Miért választottam ezt a könyvet?

Láttam, hogy több bloggertársam érdeklődött ez iránt a könyv iránt, ezért a Könyvmolyképző Kiadó honlapján megkukkantottam a beleolvasót. Különlegesnek és érdekesnek tűnt a könyv, szóval úgy döntöttem, én is szeretném elolvasni.


Véleményem a könyvről

Nem is tudom meghatározni, hogy mi is ez a könyv pontosan. Talán egy mesekönyv és egy életbölcsességeket gyűjtő kötet keveréke művészi illusztrációkkal. Az biztos, hogy korábban sosem találkoztam még ilyesmivel, vagyis igazán egyedi és ebből következően érdekes is. Szerintem a gyerekek is élvezhetik a kötet átlapozását, nézegetését, elolvasását, de nem biztos, hogy mindent érteni fognak belőle (legalábbis szülői magyarázat nélkül). Szóval gyerekek számára csak együttes olvasásra szánnám. Felnőtteknek viszont nagyon jó szórakozást nyújt a könyv a szövegekkel és illusztrációkkal.

A történet egy kisfiú, egy vakond, egy róka és egy ló találkozásáról és barátságáról szól. Mind különcök a maguk módján, de talán pont ezért passzolnak össze. Mert különcként elfogadják egymást a különcséggel együtt olyannak, amilyenek. Együtt vándorolnak, miközben az életről, időről, barátságról, otthonról és más témákról elmélkednek. Az elmélkedéseik minimalisták, általában csak egy-két mondattal foglalják össze a témával kapcsolatos gondolataikat, érzéseiket. Ám ez a néhány mondat sokszor jobban üt, mintha oldalakon keresztül filozofálnának.

Maga az alaphelyzet egyébként nagyon emlékeztetett a Micimackóra, mert ott is egy gyerkőc néhány állatbaráttal filozofál az élet nagy dolgairól. És gyerekként (valamint naiv állatként) sokszor jobban látják a dolgokat, mint a felnőttek.

Az illusztrációkat külön ki kell emelnem. Vannak fekete tusrajzok, színes festmények, minimalista és részletesebben kidolgozott képek. A stílus nagyon egyedi, de megkapó. Egy-egy rajznál több időt töltöttem el, mint magánál a szövegnél, mert aprólékosan megszemléltem. Vannak benne szomorkás rajzok, humoros rajzok (például a hold-kávéscsésze lenyomatos), tájképek, skiccszerű illusztrációk. Nagyon passzolnak a szövegekhez, és adnak hozzájuk valami érdekes pluszt. Ezen kívül alátámasztják az adott szöveg (borongós, vicces, elmélkedő stb.) hangulatát.

Imádom a kemény fedelű könyv borítójának belső részén található illusztrált kottákat. Kicsit sajnálom, hogy már nincsen itthon zongoránk, mert kíváncsi vagyok rá, hogy milyen dallamot kottáztak le. Vajon passzol valamilyen módon a könyvben található történethez, képekhez?

– A Róka szinte meg sem szólal – suttogta a Kisfiú.
– Így van. Kedves tőle, hogy velünk van – mondta a Ló.

Hozzám a legközelebb a Róka karaktere áll. Csak akkor beszél, ha valami fontos mondanivalója van, de azért vágyik a társaságra, barátokra. Arra, hogy valaki elfogadja őt olyannak, amilyen. Hogy esetenként, amikor nincs mit mondania, csak csendesen, biztonságban, kellemes hangulatban üldögélhessen a másik mellett anélkül, hogy az haragudna rá a hallgatásáért.


Hogy tetszett a könyv?

Egyedi és nagyon érdekes volt. A kivitelezése gyönyörű, tökéletes. A szövegek elmélkedősek, rövidek, de pont ezért ütnek nagyot. Az illusztrációk szintén egyediek, nekem nagyon bejönnek. Passzolnak a szöveghez, adnak hozzá valami pluszt.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik az egyedi, elsőre mesének tűnő, mégis mély mondanivalóval rendelkező kis történeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Charlie Mackesy könyve tele van aforizmákkal, azaz olyan olyan tömör, szellemes mondásokkal melyek röviden is örökérvényű igazságokat mondanak el. Mostani játékunkban ezért ilyen híres aforizmákat és szállóigéket gyűjtöttünk össze, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy kitaláljátok, és megírjátok a Rafflecopter dobozban, hogy kitől származnak a megadott idézetek.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

A bölcsességnek nincs szüksége erőszakra.


Állomáslista:

01. 28. Utószó
02. 01. Spirit Bliss Sárga könyves út
02. 03. Utószó extra
02. 05. Hagyjatok! Olvasok!
02. 07. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése