~ Sárga könyves út ~

2021. december 7., kedd

Benyák Zoltán: Féktelen történet – Blogturné



Benyák Zoltán Féktelen történet című regényével ismét visszarepít minket az írók képzeletének birodalmába. Ezúttal Max lányával, Moirával kalandozhatunk ismert és ismeretlen történetek szereplői között. Egy vegyes turné keretében egy bloggerünk elmondja a véleményét az első könyvről (Képtelen történet), négy bloggerünk pedig az új könyvet véleményezi. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Benyák Zoltántól már több könyvet is olvastam, és mindig sikerült százszázalékosan lekötnie a történeteivel. A Féktelen történet első könyvét, a Képtelen történetet is nagyon élveztem, szóval kérdés sem volt számomra, hogy érdekel, mi lett Moirával és Maxszel.


Véleményem a könyvről

Moira immár a valóságban él. Az édesapja, Max meghalt, a veszteség és az élet egyéb gondjai pedig magányossá, szomorúvá tették a lányt. Nem találja a helyét az igazi világban. Így mikor egy beszélő vízköpő közli vele, hogy gond van a fantáziavilágban, és Moirának vissza kéne térnie oda, ő nem is gondolkozik, belevág az újabb kalandba.

Moirát nagyon kedveltem az első részben, cserfes, belevaló kislány volt, a második könyv elején ez az énje viszont kicsit háttérbe szorul. Az apja elvesztése megviseli őt, az iskolában nem találja a helyét, képtelen megvédeni magát a szemétkedő iskolatársaktól. Vagyis előjönnek a tipikus tinédzserkori tulajdonságok Moirát illetően is, depis, szomorú, fásult és magányos. Mint megannyi művészlélek, ő is a fantáziavilágában lehet csak önmaga. Persze, az ő fantáziája valamivel valóságosabb. De ahogy átkerül oda, abban a pillanatban kinyílik, akár egy virág, és ismét az eredeti cserfes, belevaló önmaga lesz. Küzd, harcol, kiáll a jó ügy mellett, nem hagyja magát.

– (...) Az iskolámat William Shakespeare-ről nevezték el. Olykor úgy érzem, nemcsak a ti világotok, de a miénk jó részét is ő találta ki. Az iskola a hormonoktól és a saját faszagyerekségüktől megrészegült tizenévesek szanatóriuma. Az arcuk, akár a kísérteteké. A mobiljuk fénye fehérre színezi. Jut még hozzá néhány szadizmussal megáldott tanár. Ők azt mondják, az iskolát el kell végezni, de én azt gondolom, túl kell élni.

A fantáziavilág megváltozott azóta, hogy Moiráék visszatértek a valóságba. Ezúttal nem csak Max teremtményei népesítik be, hanem minden valaha élt író műve a világ részévé vált. Ezt azért találtam izgalmasnak, mert így olvasás közben mindig kíváncsian vártam, vajon legközelebb mely híres mű híres karaktere bukkan majd fel az oldalakon.

Mark, a történet új alakja tökéletes társa lett Moirának a kalandokban. Talán azért, mert a lány alkotta meg őt, és olyan lett, amilyen emberre a lány vágyott, akire szüksége volt, de jó kis párost alkottak. Moira volt a fantázia, a művészetek emberek, Mark pedig a tudományé és logikáé.

Érdekes volt Mark és az anyja kapcsolata a történetben. Egyfelől Mark nehezen repült ki a fészekből, jól elvolt a kis műhelyében, és csak álmodozott a világról és a kalandokról, míg Moira meg nem érkezett. Vagyis egy lány miatt kezdett végre felnőni, felelősséget vállalni, ahogyan egyébként sokan a valóságban. Másfelől az anyja állandóan mondogatta neki, hogy ne üljön már mindig a műhelyében a felfedezéseivel foglalkozva, ám mikor a fia végre kirepült, repült ő is utána, hogy visszazárja a megszokott életébe. Bár egy fantáziavilágbeli fantáziacsaládról van szó, mégis jól bemutatja azokat a kötődési problémákat, amik miatt a fiatalok egy része képtelen felnőni, saját életet kezdeni, és amik miatt egy szülő látszólag lökné ki a világba a gyerekét, mégis magához láncolja.

Nagyon vártam, hogy valamilyen módon Max is felbukkanjon a történetben annak ellenére, hogy a valóságban már meghalt. Igazán tetszett az írók városának gondolata, jó lenne, ha a halál után tényleg egy ilyen helyre kerülhetnénk.

A könyv fő gonoszai a lektoriánusok, akik meg akarják védeni a fantáziavilágot a külső behatolóktól, ezt viszont úgy teszik, hogy egy mágikus toll segítségével egyszerűen kitörlik az illetőt mind a fantáziavilágból, mind a valóságból. Vagyis lényegében ténylegesen megölik őt. Nagyon viccesnek találtam, hogy a lektorok ihlette gonoszokkal találkozhattam a történetben. Persze a lektorokra szükség van, a valóságban nagyon fontos és hasznos munkát végeznek, de azért az írók szívét sokszor fájdítják. A történetben a lektoriánusok Moirával is végezni akarnak, ezért kezdődik a nagy menekülés. A kalandok sora, az út, amit Moiráék bejárnak, igencsak izgalmas és varázslatos. Olvasás közben az ember arra vágyik, bárcsak ténylegesen ott lehetne velük, még akkor is, ha veszélyes.

Nagyon kíváncsi voltam, mi lesz a történet vége, hiszen Mark kitalált karakter, Moira fantáziájának a terméke. Így a romantikus szál lezárása eléggé kétséges volt mindvégig. Természetesen nem árulom el, mi is lett a fiatalok sorsa, megtudhatjátok, ha végigolvassátok és -izguljátok a könyvet.


Hogy tetszett a könyv?

Felért az első részhez számomra, ugyanolyan fantáziadúsnak, kalandosnak, izgalmasnak találtam, nagyon élveztem az olvasását. Moira tinédzser lett, megváltozott, mégis ugyanaz maradt a fantáziájának köszönhetően. Vagyis továbbra is szimpatikus, szerethető karakternek találtam. Mark is érdekes karakter volt a teremtményével, Fúzi úrral, és passzolt a személyisége Moiráéhoz.

Vagyis összességében IMÁDTAM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretnének az írók fantáziabirodalmában barangolni, kalandozni egy kicsit Moirával és Markkal.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A történet az írók világának egyfajta keverékében játszódik. A feladat ezúttal az lesz, hogy a felsorolt szavak segítségével kitaláljátok, melyik regénysorozat világához is tartoznak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regénysorozatok címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Szavak a játékhoz:

vámpír, alakváltó farkas, csillogás, Volturi


Állomáslista:

12. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út – interjú

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése