~ Sárga könyves út ~

2021. december 9., csütörtök

Benyák Zoltán: Féktelen történet – Blogturné Extra



Benyák Zoltán Féktelen történet című regényével ismét visszarepít minket az írók képzeletének birodalmába. Ezúttal Max lányával, Moirával kalandozhatunk ismert és ismeretlen történetek szereplői között. Egy vegyes turné keretében egy bloggerünk elmondja a véleményét az első könyvről (Képtelen történet), négy bloggerünk pedig az új könyvet véleményezi. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.



1. A Képtelen történetben Max, az író, egy középkorú férfi volt a főszereplőd. A Féktelen történetben viszont már a tinédzserkorú lánya, Moira bőrébe bújtál, az ő kalandjait kísérhetjük végig az írók fantáziájának világában. Milyen volt ez a váltás számodra? Kinek a bőrében volt könnyebb helyzeted, Maxében vagy Moiráéban?

Mindkettőt szerettem. Moira az első történetben is főszereplőként volt jelen. Nagyon érdekes volt egy felnőtt, kissé szótlan, magányos fickó és egy cserfes kislány párbeszédét írni. Főleg, hogy a gyermek Moira kissé khm… szemtelen. 😊 De könnyen ugráltam a fejükben ide-oda. Olyan volt mintha saját magammal feleselnék. Ne mondjátok el senkinek, de az írók egy kicsit mintha skizofrének lennének. Anélkül nem is menne a dolog. 😊


2. A fantázia világában sok ismert történet is előkerül. Melyik volt az, amit mindenképpen bele akartál írni a történetedbe?

Inkább lelkifurdalásom van, mert még most is, hogy túl vagyok a második könyvön, sorra jönnek azok a régi kedvenceim, akik kimaradtak. Jó volt egy kicsit a tollam hegyére venni az olyan mitológia szörnyeket, mint a Kráken, engem is meglepett, hogy a kikötőben a Bizbasz-boltnál egy pillanatra felbukkant Indiana Jones. Szerettem a Próféták völgyét írni, tiszteleghettem Homérosz vagy Tolkien előtt, és az egész tengeren játszódó epizód olyanra sikerült, amilyennek elképzeltem. Már most hiányzik, és kedvem lenne újra kihajózni.


3. Moira nem igazán boldog a valódi világban. Elveszítette az apját, az iskolában sem találja a helyét, magányos és szomorú. A fantáziája az egyetlen hely, ahol jól érzi magát. Neked is volt olyan időszak az életedben, amikor az írás volt a mentsvárad?

Igen. Minden nap. 😊 Ha nem is olyan nehézségekkel kell szembenéznem, mint Moirának, azért a napom jobbik része mindig az, amikor leülhetek egy történethez, és továbbhaladhatok vele. Nem tudom, milyen lenne, ha nem írhatnék, de borzasztó hálás vagyok azért, hogy írhatok, és hogy vannak, akik olvasnak. Nekem a szabadságot jelenti, hogy az agyam arra mehet, amerre akar a papíron.



4. Mi volt gyerekkorodban és mi most, felnőttkorodban a kedvenc könyved, aminek a világát szívesen bejárnád?

Gonosz kérdés. Nagyon sok van. Mindenképpen lenne benne egy science fiction, mondjuk Dan Simmons Hyperionjának világa. Aztán bepróbálkoznék Bram Stoker Drakulájának kastélyában lehúzni egy éjszakát, ami még éjfél előtt infarktust okozna nálam. És mindenképp kipróbálnék valami posztapokaliptikusat, de nem nukleárist, mert a sugárzás iszonyatos lehet, inkább mondjuk olyasmit, mint a Ragadozó Városokban volt.


5. Moira az irodalom világához áll közel, új útitársa, Mark pedig feltalálóként a technika világához. Azt tudjuk, hogy te jól mozogsz íróként a szavak között, de mennyire állnak közel hozzád a reáltudományok?

Végzettségem szerint mérnök vagyok. Sokat próbáltak nevelni statisztikára is, aminek elismerem az erejét. De mikor írok, akkor nem a technika érdekel, hanem az ember. Az emberi természet, a gondolatok, a hangulatok. Az ember éppolyan kiismerhetetlen és örök kaland, mint mondjuk a világűr. Szerintem.


6. A könyv főgonoszai a lektoriánusok. Gondolom, nem véletlenül hasonlít az elnevezés a lektor szóra. Ennyire nem kedveled a lektorokat?

Dehogynem. Bár a lektorok inkább a tudományos könyveken dolgoznak, de az én kézirataim is megfordulnak pár kéz között, mire nyomdába indulhatnak. Sajnos, mikor elkap a sztori heve, akkor szoktam helyesírási hibákat véteni. Korrektorra így szükség van. Szerkesztőre nem kevésbé, mert ő világít rá, ha logikai bukfenc van a sztoriban, vagy a dinamika nem megfelelő. Sokat szoktam tanulni a szerkesztőktől. Legfeljebb azoktól a tanácsoktól szoktam falnak menni, amik a próza szépségét, egyediségét akarják kinyírni. De ez szerencsére ritkán van. Viszont az kétségtelen, hogy az író kedves szerető szülője a történetének, a lektor, korrektor, szerkesztő pedig a kegyetlen matektanár, aki annál jobb, minél könyörtelenebb. Így bocs, de ideális jelöltek egy mesevilág gonoszának. 😊


7. A fantázia birodalmában az elhunyt írók is helyet kapnak. Te melyik híres író háza mellett stoppolnál le magadnak egy saját házat?

Valahol Neil Gaiman, és Stephen King háza között. Persze ők még élnek, de majd bevárom őket a túlvilágon. Leitatom mindkettőt és belefirkálok az írásukba. 😊


8. A történetben van egy kívánságkút. Ha te dobnál be egy érmét a vizébe, mit kívánnál?

Hogy a Képtelen történetnek és a Féktelen történetnek legyen harmadik felvonása.



9. Akkor lesz harmadik része is a történetnek, azt kapjuk legközelebb tőled, vagy egy teljesen új regényt várhatunk?

Bennem van még egy harmadik történet. De ez azon múlik, hogy szeretik-e az olvasók a Képtelent és a Féktelent. Egyébként már évek óta dolgozom egy nagyobb történeten, ami olyan felnőtteknek szóló regény lesz, mint A nagy illúzió vagy Az utolsó emberig. Már rengeteg megvan belőle. Azt hiszem több kötet lesz. Most előbb annak szeretnék a végére járni.


10. Hol és mikor tudják az olvasóid dedikáltatni veled a saját Féktelen történet-példányukat?

A járvány miatt most nincs lefoglalva időpont. De kérem, figyeljétek a Facebook-oldalam és a honlapom, ott mindig kiírom, ha meghívnak valahova.

Köszönöm szépen az érdekes interjút, és nagyon várom, mind Moiráék újabb kalandját, mind a felnőtteknek szóló regényedet! :)

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A történet az írók világának egyfajta keverékében játszódik. A feladat ezúttal az lesz, hogy a felsorolt szavak segítségével kitaláljátok, melyik regénysorozat világához is tartoznak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni az adott regénysorozatok címét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Szavak a játékhoz:

sál, szilánkok, Isten, a másik


Állomáslista:

12. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út – interjú

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése