~ Sárga könyves út ~

2022. május 7., szombat

Tim Cooke: Találmányok könyve – Blogturné



A tudósoknak és találmányaiknak köszönhetően ma már szinte bármire képes az ember, olyasmikre is, amiket akár száz évvel ezelőtt még csodának tartottak volna. A Kolibri kiadó jóvoltából most egy igazán szép és igényes könyv keretében megismerkedhetünk 40 olyan fontos találmánnyal, ami megváltoztatta a világot és ezáltal az életünket is. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a kötetből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Tizenévesen odavoltam a fiataloknak készült tudományos könyvekért, és most is szívesen lapozgatom őket. Egyfelől, mert általában gyönyörűen kivitelezettek, másfelől, mert még felnőttként is lehet új dolgokat tanulni belőlük.


Véleményem a könyvről

A kötet nagy alapú, kemény borítós, a belső oldalak vastagabb papírra vannak nyomtatva, vagyis olyan könyvről van szó, ami kevésbé sérülékeny, a kisebb tesók is csak nehezen tudják tönkretenni, ha a kezükbe kerül. A szöveg mellett rengeteg színes, gyönyörű illusztráció található az oldalakon, amelyeket Paul Daviz készített. Ezek nemcsak szépek, hanem pluszinfókat is közvetítenek. Láthatjuk, miként néznek ki az adott találmányok, hogyan öltözködtek, milyen körülmények között éltek a korabeli emberek, tudósok, nem mellesleg néhány kép mellett rövid szöveges magyarázatot is találunk az adott témával kapcsolatban.

A könyvben 40 fontos találmányról olvashatunk, ezeket hat fejezetbe sorolták be. Az első fejezetben olyan dolgokról olvashatunk, amikből energiát nyerhetünk, a másodikban a közlekedéssel kapcsolatos eszközöket találhatjuk. A harmadik fejezet a kommunikációt segítő találmányokról szól, míg a negyedik olyasmikről, amik megkönnyítik a háztartási munkát, és élhetőbbé teszik az otthonunkat. Az ötödik fejezetbe az orvostudományhoz kapcsolódó találmányokat sorolták, a hatodikba pedig a biztonságunkat biztosító tárgyakat.

A könyv végén arra ösztönzik a fiatalokat, hogy maguk is töprengjenek el, mivel tehetnék jobbá, könnyebbé az emberek életét, és leírják, hogyan álljanak neki egy saját találmány kifejlesztésének.

Végül egy idővonal és egy szószedet segíti időben elhelyezni a találmányokat, és pontosan megérteni a nehezebb tudományos szavakat. A kötet utolsó oldalain találhatunk egy linkgyűjteményt, ami angol és magyar nyelvű honlapokra vezet, amelyeken még többet olvashatunk az adott találmányokról, valamint egy tárgymutató segít eligazodni a könyvben a témák között.

Minden találmány kapott egy saját fejezetet, amely két oldalból áll. A szöveg és a képek aránya körülbelül minden fejezetben egyenlő, úgyhogy sikerült megtalálni az egyensúlyt a kettő között. Ez az egyensúly pedig tökéletes ahhoz, hogy egy 10–14 év körül fiatal figyelmét felkeltse és fenn is tartsa.

A kötet elég sokszínűnek mondható. Felbukkannak benne olyan találmányok, amikről már hallhattunk az iskolában, például a gőzgép, gőzmozdony, repülő, könyvnyomtatás, telefon, fényképezőgép, számítógép, de olyasmik is, amiknek a feltalálásáról, működéséről még keveset (vagy épp semmit sem) tudhatunk. Ilyen a drón, a wifi, a vízöblítéses vécé, a mosogatógép, a pacemaker, a futóprotézis, a golyóálló mellény, füstérzékelő és mentőrobot.

Időben is elég széles sávot mutat be a kötet, a legkorábbi találmány 1450-ből származik, míg a legkésőbbi 2017-ből. Én kicsit hiányoltam az 1450 előtti találmányokat, hiszen már az ősember is talált fel olyasmit, ami nagyon fontos volt az emberiség fejlődése szempontjából, de azt is megértem, hogy miért csak a későbbi találmányokra koncentrált a könyv.

Bár csak rövid ideje haladunk a férfi-női egyenlőség felé, és nem régóta van lehetősége a nőknek a világ jobbik felén tudományt tanulni, tudományos pályára lépni, a könyv írója mégis odafigyelt arra, hogy a nők is reprezentálva legyenek az oldalakon. Nagyon tetszett, hogy nemcsak azokban a fejezetekben találkozhattam nőkkel, amik konkrétan olyan találmányról szóltak, amit ők találtak fel, hanem olyan találmányoknál is megemlítették a nevüket, amiknél valami kiegészítő gondolatuk támadt.

Például a gőzmozdonyt Richard Trevithick és George Stephenson nevéhez kapcsoljuk, de a fejezetben megemlítik Mary Waltont is, aki kitalálta, hogyan lehet homok segítségével csökkenteni a magasvasutak okozta zajártalmat. Vagy az elem és akku fejezet esetében Luigi Galvani, Alessandro Volta és Carl Gassner mellett olvashatunk Olga González-Sanabriáról, aki olyan hosszú élettartalmú akkut fejlesztett ki, amit még a Nemzetközi Űrállomáson is használnak. De a repülő esetében a Wright fivérekről szóló részben megemlítik a testvérüket, Katharine-t is, aki nemcsak lelkileg, anyagilag is támogatta a fivéreit, vagyis neki is köszönhetjük, hogy meghódíthattuk végül az eget is. Muszáj megemlíteni Mary Sherman Morgant is, aki egyetemi diploma nélkül, 900 kutató között egyedüli nőként megtervezte azt a rakéta-hajtóanyagot, amely lehetővé tette az amerikai űrhajósok fellövését is.

Természetesen ők csak néhány női példa a könyvből, szívem szerint mindegyiküket felsorolnám, de inkább olvassátok majd el a könyvet, hogy megismerhessétek őket.

Voltak olyan információk a könyvben, amikről már korábban is hallottam az iskolában, vagy olvastam róluk, de rengeteg még számomra is új, érdekes és izgalmas tényt tudhattam meg az oldalakat olvasva. Szóval, ha nekem, felnőttként tudott újat mondani a kötet, akkor a fiatal célközönségnek is biztosan tud majd.



Hogy tetszett a könyv?

Gyönyörű a kivitelezése, rengeteg érdekes információ található benne, és mindezt érdekesen, izgalmasan adják elő, vagyis szerintem nemcsak a fiatalokat, hanem az idősebbeket is képes lekötni a kötet olvasása. Imádtam, hogy a női tudósok, feltalálók azokban a fejezetekben is felbukkantak, amikben nem is számítottam rá, és örülök, hogy erre odafigyelt a könyv írója. Így a fiatal lányok igazi példaképekre lelhetnek a könyvben, a fiú olvasók pedig láthatják, hogy a korábbi hímsoviniszta, elnyomó és hazug gondolatokkal szemben a szellemi képességek, fantázia, tudomány terén is ugyanolyan jól tud teljesíteni minden ember, ha megadják neki a tanulás, kiteljesedés lehetőségét, nemtől függetlenül.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Lényegében a fiatal célközönség mellett bárkinek jó szórakozás és információszerzési lehetőség végigolvasni a könyvet.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A könyvben sok fontos találmányról olvashatunk. A feladatotok ezúttal az lesz, hogy kitaláljátok, kinek a nevéhez fűződik az adott találmány, és beírjátok a teljes nevét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Találmány a játékhoz:

mosogatógép


Állomáslista:

05. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 08. Könyv és más
05. 09. Sorok között

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése