~ Sárga könyves út ~

2023. június 18., vasárnap

Jay Shetty: A szerelem 8 szabálya – Hogyan találj rá, tartsd meg és engedd el – Blogturné



Jay Shetty külföldön már ismert coach és podcaster, nemrég pedig a magyar közönség is megismerhette a nevét a Libri Kiadó jóvoltából. 2021 végén jelent meg ugyanis hazánkban első könyve, a Gondolkodj úgy, mint egy szerzetes, melyben Shetty a zen szerzetesként töltött idejének tapasztalatait szedi össze. Ebben a könyvében a szerző most arra tanít meg minket, hogyan kell jól szeretni. Tartsatok velünk, ha kíváncsiak vagytok, mit gondolunk a könyvről!


Miért választottam ezt a könyvet?

Eléggé szkeptikus vagyok az önsegítő könyveket írókkal és a könyveikkel kapcsolatban, nagyon megválogatom, hogy kitől és mit olvasok el ebben a témában, mert sok az üres lufikat pufogtató önjelölt megmondóember, aki szentül állítja, hogy ismeri a boldogság egyetlen titkát. És természetesen megosztja azt bárkivel – jó sok pénzért. Sokan közülük nemhogy nem hasznosak, hanem egyenesen károsak.

Jay Shettytől azonban korábban olvastam már egy könyvet, és kifejezetten szimpatikusnak és hasznosnak tartottam, amiket írt. Szóval kíváncsi voltam rá, mit mond a szerelemről, kapcsolatokról.


Véleményem a könyvről

Őszintén bevallom, annak ellenére, hogy Shetty előző könyvét érdekesnek találtam, ettől a könyvtől egy kicsit féltem. Valószínűleg azért, mert több magyar „szakembernek” mondott személy véleményét is olvastam a közelmúltban ebben a témában, és az álláspontjukat, tanácsaikat kifejezetten károsnak találtam. Mert ezek az emberek csak és kizárólag alá-fölé rendelt viszonyban képesek szemlélni a kapcsolatokat. Vagy a férfi az úr, ő irányítja a kapcsolatot és a nőt, vagy a férfi csak azt hiszi, hogy ő az úr, mert a fifikás nő ezt elhiteti vele, és az orránál fogva vezeti. Szerintem ez a nézet mind a férfiakra, mind a nőkre nézve kifejezetten káros és sértő. Egy jó kapcsolat nem ilyen.

Hála az égnek, ezt Shetty is pontosan tudja, nála ugyanis egyáltalán nem jelenik meg ez a magyar „szakemberek” által preferált alá-fölé rendeltség, ő azt mondja, az a jó kapcsolat, amiben a felek egymás mellett haladnak az úton egyenlő partnerként.

Nem mellesleg, míg a magyar „szakemberek” csak és kizárólag a férfi-nő kapcsolatokat fogadják el normálisnak, addig Shetty könyvében megjelennek az ettől eltérő felállású kapcsolatok is, például elmeséli nekünk Jonny és Emmett történetét.

Szóval Shetty egy modern, elfogadó, nyitott és számomra kifejezetten szimpatikus vonalat képvisel, az egyetlen vonalat, amivel azonosulni tudok, és amiről úgy gondolom, hogy pozitív hatással lehet mindenki lelki és mentális egészségére.

Az is tetszik Shettyben, hogy mesél a saját életéről, a feleségéről, a házasságáról. És elmondja azt is nekünk, ha hibázott valamiben. Nem festi le önmagát és a házasságát tökéletesnek, nem hazudja azt, hogy ő aztán tényleg nemcsak tudja a tutit, hanem tökéletesen alkalmazza is. Imádtam például azt, ahogyan elbaltázta a tökéletes, tündérmesébe szánt lánykérését. De főképp azt imádtam, hogy rájött erre, és arra is, hogy mit kellett volna tennie. Tanult az esetből, és ezáltal felismerte, hogyan tisztelhetné, szerethetné és ismerhetné meg jobban a feleségét.

A könyvben elmagyarázza nekünk a négy ásramát, vagyis a szeretet négy szintjét, és összesen nyolc szabályt mond el nekünk, aminek a segítségével nemcsak megtalálhatjuk és esetleg megtarthatjuk, hanem ha nem működik, ha nem a megfelelő embert választottuk, el is engedhetjük a szerelmet.

Ez utóbbit nagyon fontosnak találom egy olyan országban, ahol a férfiak egy része tulajdonként kezeli a nőt, és ha a nő ki akar szállni a kapcsolatból, akkor akár a gyilkosságig is képes elmenni. Shetty könyvét, főképp ezeket a fejezeteket minden férfival és nővel elolvastatnám, mert nagyon fontos, hasznos dolgokat ír le.

Külön beszél a bántalmazó kapcsolatokról, és a könyvben magyarországi telefonszámot is találhatunk, amin segítséget kérhetünk szükség esetén.

A könyv eleje is nagyon fontos, ami arról szól, hogy az egyedüllét nem feltétlenül egyenlő a magánnyal. És előbb egyedül kell lennünk ahhoz, hogy végül képesek legyünk egy jó kapcsolatban élni. Az egyedüllét segít megismerni önmagunkat, rájönni arra, kik vagyunk, mire vágyunk és kire vágyunk. Ha nem tudjuk, hogy milyen ember az, aki illik hozzánk, akkor állandóan rosszul választunk majd, és csodálkozunk, miért nem működik a dolog.

Klassz, hogy a könyv nemcsak elmélettel van tele, hanem különböző valóságos történetekkel is (részben Shetty életéből, részben az ismerősei életéből, részben azon emberek életéből, akik segítségért fordultak hozzá), amik segítenek megérteni az emberi viselkedést, a kapcsolatok működését, dinamikáját stb. Emellett pedig különböző gyakorlati feladatok is vannak a könyvben, amiket külön hasznosnak találok. Ezek a kérdések, feladatok segítenek, hogy megértsd önmagadat, a saját kapcsolatodat, a párodat.

És természetesen nem maradhatnak ki a hindu tanmesék sem a kötetből, hiszen Shetty sokáig hindu szerzetesként élt, és ezalatt az idő alatt sok érdekes és hasznos dolgot megtapasztalt.


Hogy tetszett a könyv?

Nem csalódtam Shettyben, a szerelemmel kapcsolatban is modern, nyitott, elfogadó, szeretettel teli és őszinte elveket vall. Mind az egyedülléttel, mind a szerelem megtalálásával, a kapcsolat megfelelő működtetésével és a szakítással kapcsolatban hasznos, pozitív, építő gondolatokat és tanácsokat ad az olvasóinak. A stílusa még mindig lendületes és figyelemfenntartó, az életből vett saját és nem saját történetei, a hindu tanmeséi és a könyvben lévő feladatok pedig feldobják az elméleti részeket.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Szívem szerint mindenkinek ajánlanám nemtől, szexuális irányultságtól függetlenül, mert mindenki tanulhat belőle. Az is, aki (még) egyedül van, az is, aki jó kapcsolatban él, az is, aki rosszban, és az is, aki épp most szakított, vagy vele szakítottak.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Játékunkban nem kell mást tenned, mint az állomásokon látható szempontok alapján írni egy címet, karakterpárost vagy szerzőt, aki számodra a legjobban prezentálta a szerelmet. Természetesen itt nincs jó és rossz válasz.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Szempont a játékhoz:

film


Állomáslista:

06.16. Readinspo
06.18. Spirit Bliss Sárga könyves út
06.20. Szembetűnő

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése