~ Sárga könyves út ~

2023. június 3., szombat

Pamela Butchart: Űrlény lett a tanárnőm! (Izzy-könyvek 1.) – Blogturné



A Móra kiadó jóvoltából egy igazán vicces, fiatalokról, de nem csak fiataloknak szóló történetet vehetünk a kezünkbe Űrlény lett a tanárnőm! címmel. Ezúttal három bloggerünk nyomoz az iskolai furcsaságok után, és természetesen, ha velünk tartotok, a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem a vicces, könnyed, fiatalokról és fiataloknak szóló történeteket, mert jól elszórakoztatnak. Ennek a könyvnek pedig már a címe, a borítója (a rajta lévő szöveg is: „A könyv írása során egyetlen tanár sem lett űrlénytámadás áldozata”) is jó kikapcsolódást ígért.


Véleményem a könyvről

Sok hasonló 8–14 év közöttieknek szóló történetet olvastam már, de eddig ennek tetszett a leginkább a stílusa és a humora. Annyira aranyos volt az egész történet, a karakterek, a főszereplő beszédmódja, miközben elmeséli a történteket, hogy kb. végigvigyorogtam és -kuncogtam az egész könyvet.

A történet egy Izzy nevű kislányról szól, akinek a tanárnője elkezd furcsán viselkedni, ezért ő és a barátai azt gondolják, hogy megszállta egy űrlény a testét. Attól tartanak, hogy az űrlény-tanárnő le akarja igázni az egész iskolát, talán az egész bolygót is, ezért meg kell állítaniuk őt.

A történetet Izzy meséli el E/1-ben, kiszólva hozzánk, olvasókhoz, mintha a barátai (vagy a naplója) lennénk, akikkel megosztja a napjait, gondolatait, érzéseit. Ez a közvetlen stílus is hozzájárult ahhoz, hogy igazán élvezzem a történet olvasását.

A könyv lapjain egyszerű, de nagyszerű, fekete-fehér illusztrációk vannak, amik nemcsak illenek a történethez, de egyenesen elragadóak is.

Izzy nagyon édes kislány. Bátor, belevaló, és olyan gyermeki módon fifikás is. Igaz, hogy ő és a barátai félreértenek és félreértelmeznek egy csomó mindent a könyv során, de ettől nem buták, csak éppen gyerekek, akik néha még szó szerint vesznek mindent, és akiknek hatalmas a fantáziájuk. Ami nagyon klassz.

Na mindegy, szóval egyik nap Zach, a földszinten lakó barátom meg én rohantunk hazafelé az iskolából, hogy aztán elmeséljünk valami NAGYON FONTOSAT anyának egy ESEMÉNYRŐL, ami aznap történt, de anyu persze ránk se fütyült. Pedig teljesen kifulladva, csapzottan értünk haza, olyan gyorsan szaladtunk. Zach még el is esett, és lehorzsolta a térdét, meg minden! De anyu ÚGY nézett rám, mint amikor azt gondolja, csak kitaláltam az egészet, és MEGINT azt mondta:
– Ne butáskodj már, Izzy!
Anyu sose hiszi el, amit mondok. Szerinte TÚL ÉLÉNK A FANTÁZIÁM.
Erre csak annyit tudok mondani, hogy nem én tehetek róla, hogy velem mindig annyi fura dolog történik!

A gyerekek nyomozása, hogy kiderítsék, mi történt a tanárnőjükkel, és megakadályozzák őt a világleigázó terveiben, annak ellenére teljesen lekötött, hogy felnőtt olvasóként azonnal tudni lehetett, hogy csak félreértések sorozatáról van szó. Izzy és a barátai azonban annyira hittek a saját elméletükben, hogy olvasóként átragadt rám az aggodalmuk, lelkesedésük.

A gyerekek beszólásai, a helyzetkomikumok tényleg feldobták az estémet, lényegében 1-2 óra alatt befaltam a könyvet, mert nem tudtam letenni. És amint befejeztem, az volt az első gondolatom, hogy remélem, hamar megjelenik majd a következő rész, mert klassz lenne ismételten ennyire jól szórakozni.

Pamela Butchartnak van egy kisfia, és egy gimiben tanárnő, vagyis egy csomó gyerek és tinédzser veszi őt körül, ami meg is látszik ezen a történeten. Egyfelől nagyon szerethető gyerekkaraktereket alkotott, másfelől olyan stílusban írt, amit imádni fognak a fiatalok (és a felnőttek is). Szerintem ilyennek kell lennie egy igazán jó, 8–14 éveseknek szóló regénynek.

A történet olvasása során a fiatalok tanulhatnak néhány dolgot a barátságról, összetartásról, bátorságról és kitartásról, szóval tanulságoknak sincs híján a könyv.


Hogy tetszett ez a könyv?

Számomra a legszórakoztatóbb, leghumorosabb 8–14 éveseknek szóló könyv volt, amit mostanában olvastam (pedig olvastam egy párat...). Izzy és a barátai karaktere imádnivaló, a történet pedig vicces és kalandos.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Nos, elvileg a célközönség a 8 éven felüli fiatalság, de őszintén, szerintem akármilyen korú ember nagyon jól fog szórakozni ezen a történeten. Szóval mindenkinek.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT


Nyereményjáték:

Tinédzserek és űrlények állnak ezúttal a játékunk középpontjában. Ki kell találnotok, hogy mely sorozatban vagy filmben szerepelnek az adott karakterek, és beírni a sorozat vagy film címét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Karakterek a játékhoz:

Max Evans, Isabel Evans, Michael Guerin, Alex Whitman, Jim Valenti sheriff, Liz Parker, Maria DeLuca.


Állomáslista:

06. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 05. Könyv és más
06. 07. KönyvParfé

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése