~ Sárga könyves út ~

2023. június 9., péntek

Neal Shusterman: Viharszem (Kaszások kora 2.) – Blogturné



Rowan és Citra kalandos története a Kaszások kora sorozat második részében folytatódik! Tartsatok bloggereinkkel a Viharszem blogturnéján, ismerjétek meg Lucifer kaszást, aki a rossz útra tért kaszásokat iktatja ki, és Anasztaszija kaszást, aki belülről próbálja helyretenni a Kaszáskört!
Ne felejtsetek el játszani se, ugyanis a turné végén egy szerencsés olvasónk meg is nyerheti a könyvet a Lampion Könyvek kiadónak hála!


Miért választottam ezt a könyvet?

Az első rész érdekesen indult, bár elég sok morális kérdés felmerült bennem a történet világával kapcsolatban. Mindenképpen kíváncsi voltam rá, merrefelé halad majd a sztori, mi lesz Citrával, Rowannel, vajon továbbra is fennmarad-e a kaszások és az adott világ rendje, vagy sikerül változásokat elérni.


Véleményem a könyvről

A történet lényegében ott folytatódik, ahol az első véget ért. Citrából kaszás lett Anasztaszija néven, és a saját szemszögéből nézve könyörületes módon próbálja végezni a begyűjtéseket (vagyis az emberek megölését). Rowan elbukott a kaszássá válás utolsó lépcsőfokán, és azóta illegalitásba vonulva önjelölt kaszásként működik, aki a korrupt, szadista, kegyetlen kaszásokkal végez örökre. A kaszások természetesen el akarják kapni őt, de nemcsak ő van veszélyben. Anasztasziját és Curie kaszást is meg akarja valaki gyilkolni, ám felbukkan egy titokzatos fiú, aki időben figyelmezteti őket. De vajon ki áll a gyilkossági kísérlet hátterében, és miféle összeesküvés készülődik a konzervatív nézeteket valló kaszások ellen?

Az első könyv is tetszett, de valamiért ez a második sokkal jobban beszippantott. Talán azért, mert volt időm feldolgozni a gondolatot, hogy egy olyan világba lépünk be olvasóként, ahol az emberek halálának idejéről és módjáról más emberek csoportja dönt, és ezeket a döntéshozókat, a kaszásokat, bár lényegében sorozatgyilkosok, mégsem feltétlenül gonoszként, hanem sokszor jó emberként, sőt, hősként jeleníti meg az író.

Elsőre furcsa volt ez a felállás, mert sosem hittem a halálbüntetésben még a súlyos bűnöket elkövetők esetében sem (szerintem az túl könnyű büntetés egy kegyetlen bűnözőnek, inkább egész életükben végezzenek kemény, veszélyes munkát a társadalom érdekében és az ellátásukért cserébe), itt pedig még csak nem is bűnözőkkel végeznek a kaszások, hanem átlagemberekkel. Gyerekekkel, nőkkel, férfiakkal, idősekkel, fiatalokkal. Sosem lehet tudni, kit választanak ki.

Nem mellesleg, mint a második kötet még mélyebben bemutatta, egyáltalán nem igaz, hogy a kaszások mind bölcsen, objektíven és emberségesen végzik a munkájukat, mert igazi pszichopaták is vannak köztük, akik a mi világunkban lényegében szimpla sorozatgyilkosnak számítanának, és legalább életfogytiglant kapnának a tetteikért. De a korrupció, hatalomvágy is jelen van a köreikben, ami szintén kegyetlen és igazságtalan döntésekhez vezethet.

Szóval bár megszoktam, hogy ez egy ilyen világ, még mindig nem értek egyet a működésével. Én inkább hagynám a régi és természetes halált dolgozni, az is érheti váratlanul az embert és okozhat szenvedést, de legalább nem korrupt és nem tudatosan kegyetlen.

Nagyon érdekes volt belelátni a Kaszáskör mellett a világ másik irányítójának a gondolataiba. A Viharszem egy mesterséges intelligencia, ami a világ összes tudását magában hordozza, mindent lát, mindent hall (vagy legalábbis majdnem mindent), ő hozza az embervilág törvényeit, csak és kizárólag a kaszások dolgaiba nem szólhat bele (kivéve, ha megtalálja hozzá a kiskaput).

A Viharszemmel kapcsolatban kettős érzéseim vannak. Egyfelől jóindulatúnak gondolom őt. Olyan programnak, ami valóban jót akar az embereknek. Másfelől ijesztő, hogy ő dönti el, mi a legjobb az embereknek, akár még a memóriájukat is törölheti vagy hamis emlékeket ültethet a fejükbe. Jobbító szándékkal tenné ezt, mert úgy vélné, ettől boldogabb lesz az adott ember, de... nos, igen, a szabad akarat ebben a világban lényegében nem létezik. Ami ijesztő.

Az sem könnyíti meg, hogy az ember objektívan tudja megítélni a Viharszem működését, létét, hogy a gondolataiba belelátva, mintha egy magányos, szeretetre vágyó ember fejébe néznénk. A Viharszem sokszor olyan, mintha élne és érezne. Épp ezért, bár nem ember, csak egy mesterséges intelligencia, mégis érző lényként gondoltam rá olvasás közben. Az biztos, hogy számomra ő volt az egyik legérdekesebb karakter a könyvben, és sokat filozofáltam vele kapcsolatban. Nem mellesleg sokszor teljesen egyetértettem az elveivel és gondolataival.

Az öntelt diktátorok engedik az alattvalóiknak, hogy a világ bajaiért azokat hibáztassák, akik a legkevésbé képesek megvédeni magukat. A dölyfös uralkodók Isten nevében engedélyezik a mészárlásokat. Az önelégült államfők szabad utat engednek mindennemű gyűlöletnek mindaddig, amíg ez a saját érdekeiket szolgája. És sajnálatos igazság az, hogy az emberek erre nagyon is fogékonyak. Az engedély a szabadság hatalmasra puffadt hullája.

Citra és Rowan, bár a történet főszereplői, valahogy most mégis háttérbe szorultak az események mögött. Sokkal inkább lekötött olvasóként a politikai szál, a merénylős szál, mint az ő szerelmi száluk. Ami szerintem egyáltalán nem baj, sőt. Szeretem, amikor egy sztori nem csak a romantikára épít.

Amikor kiderült, hogy ki is áll a merénylet és a politikai összeesküvés mögött, eléggé meglepődtem. Őszintén szólva, először nem is tudtam, hogy mit gondoljak. Még egy ilyen világban is kissé furcsa volt az a megoldás, ahogy a főgonosz megjelenik. Lehet, hogy én inkább behoztam volna a sztoriba egy teljesen új főgonoszt, nem tudom... Bár az tény, hogy az illető baromi jól hozza a gyűlölni való, kegyetlen ellenfelet, akit alig várjuk, hogy a főszereplők végre legyőzzenek.

A regény vége izgin zárult többféle szempontból is. Citra és Rowan is érdekes helyzetbe került, valamint a Viharszem is megkavarta az állóvizet a világban. Kíváncsian várom a harmadik könyvet.


Hogy tetszett a történet?

Nekem egy kicsivel jobban tetszett, mint az első rész. Jobban belementünk a politikai szálba, jobban beleláthattunk, hogy milyen is valójában a Kaszáskör és milyenek a kaszások. Ahogyan Viharszem gondolatai is egyfelől tisztábbá tették a képet erről a világról, másfelől pont hogy ezernyi újabb kérdést vetettek fel az emberben. Imádtam a Viharszem fejezeteit olvasni, számomra ő volt a legérdekesebb „karakter” a sztoriban, és nagyon bejött a politikai szál is.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki egy nagyon egyedi világban játszódó fantasyt szeretne olvasni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Kaszás folytatásának megnyeréséhez el kell olvasnotok a könyv első pár fejezetét, amit meg is találhattok beleolvasóként a kiadó honlapján, és válaszolnotok kell az állomásokon található kérdésekre!

(Az értesítő levél megküldése után a nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésre válaszolni az e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Figyelem! A kiadó kizárólag magyarországi címre postáz!)


Kérdés a játékhoz:

Xenokratész szerint ki felelős a jelenlegi helyzetért?


Állomáslista:

05. 19. Hagyjatok! Olvasok! – Borítómustra
05. 22. Utószó
05. 28. Csak olvass!
06. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 12. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése