~ Sárga könyves út ~

2023. november 5., vasárnap

Camilla de la Bédoyère–Philip Steele: Föld – Kérdések és válaszok kíváncsi gyerekeknek – Blogturné



Az esőerdőben mindennap esik? Élhetnek kígyók az Antarktiszon? Mennyit utazik egy banán, mire eljut az asztalunkra? A Móra Könyvkiadó csodás újdonsága, a Föld – Kérdések és válaszok kíváncsi gyerekeknek című ismeretterjesztő kötet csupa hasonló kérdést jár körül, hogy kisebbek és nagyobbak jobban megismerhessék bolygónk sokszínűségét. Tartsatok három bloggerünkkel az állomásokon, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott példányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekkoromban rengeteg ehhez hasonló tudományos könyvet olvastam, és imádtam őket. Mert szeretem tanulni, és az ilyen kötetek gyerekek számára is érthetően magyaráztak el érdekes, izgalmas dolgokat a világról. Kíváncsi voltam, hogy a mostani gyerekeknek szánt tudományos kötetek vajon milyenek, ezért szerettem volna elolvasni ezt a könyvet.


Véleményem a könyvről

Először is, a könyv kivitelezése nagyon igényes. Kemény borítós, a belső oldalak elég vastagok, hogy kevéssé sérüljenek a kisebb gyerekek kezében. A borító illusztrációi különlegesek, mert kidomborodnak a borítóból, és úgy alapvetően cukik a könyvben található rajzok. Az oldalak színesek, vidámak és mind a rajzok, mind a szövegek tartalmaznak humort. Szóval biztos vagyok benne, hogy minden gyerek örömmel veszi majd kézbe és lapozgatja végig ezt a könyvet.

A könyv négy nagyobb fejezetből áll, ami rövidebb fejezetekre tagolódik, valamint a kötet végén található egy névmutató is, hogy a minket érdeklő állatokat, növényeket, jelenségeket és egyebeket könnyebben megtalálhassuk.

A négy nagyobb fejezet a bolygónkról, az óceánokról, az időjárásról és a bolygónk megmentéséről szól, ezeken belül pedig a kisebb fejezetek egy-egy szűkebb témakört dolgoznak fel. A kisebb fejezeteken belül sem egyetlen témával foglalkoznak, hanem sok apróbb érdekes kérdésre kaphatnak választ a gyerekek. Például Az egyik kisebb fejezet azt meséli el, hogy mi is az a Föld... Ám a fejezeten belül olyan kérdések is előkerülnek, mint hogy van-e más bolygókon is élet, miért van szüksége a Napra a Földnek, vagy épp miért van éjjel sötét.

A legtöbb kisebb alfejezet két oldalból áll. Ezeken kérdések és válaszok magyaráznak el különböző tudományos dolgokat a gyerekeknek. A szövegek rövidek, lényegre törőek, de a gyerekek számára is érthetőek. És cseppet sem unalmasak. A szövegek tördelése, a betűtípus és betűméret szerintem tökéletesen el lett találva a célközönség szempontjából. Azok a gyerekek is könnyedén el tudják olvasni a sorokat, akik csak nemrég tanultak meg olvasni, és még nehezebben megy nekik.

Tetszik, hogy az illusztrációk nemcsak azért vannak, hogy színessé és széppé tegyék az oldalakat, hanem be vannak vonva a magyarázatok átadásába is. A rajzokon szereplő emberek, állatok, növények, bolygók és egyéb dolgok, akár egy képregényben, kis szövegbuborékokban tesznek megjegyzéseket, magyaráznak meg tudományos tényeket. Mindezt könnyeden és sokszor viccesen.

Vannak egyedinek mondható fejezetek is, amik kicsit játékra hívják a gyerekeket. Például azok, amelyikekben el kell dönteniük, hogy két lehetőség közül mit választanának. Az űrt kutatnák át földönkívüliek után, vagy inkább bizarr halakat keresnének a tenger mélyén? Gyémántok vagy dinoszauruszcsontok után kutatnának a földben? Óriási fák lennének az esőerdőben, vagy pedig kaktuszok a sivatagban?

Vannak számokkal kapcsolatos fejezetek is, amikben érdekes számos adatokat ismerhetnek meg az olvasók. Megtudhatják, körülbelül mennyi idős a Föld, hány Celsius-fokig süllyedhet a hőmérséklet a Déli-sarkon, vagy hogy az elmúlt 50 évben a Föld esőerdőiből mennyit vágott ki az ember.

Ezenkívül Tudtad? fejezetek is vannak, amelyekben érdekes, izgalmas tényeket sorolnak fel. Például, hogy régen az emberek az isteneknek és istennőknek tulajdonították az időjárási jelenségeket, vagy hogy körülbelül hány vihar tombol világszerte, miközben az adott gyerek az adott mondatot olvassa éppen.

A négy nagyobb fejezet végén Kérdéskavalkád található, ahol oldalakon keresztül olvashatunk néha egészen meglepő kérdéseket, és persze az azokra adott válaszokat. Például arról, hogy melyik hal köt magára csomót, mennyire okos a polip, és mi az, ami többször is megajándékoz minket...

A témák sokszínűek, nemcsak tudományos jelenségekről olvashatnak a gyerekek, hanem különböző állatokkal, növényekkel, helyekkel is megismerkedhetnek. Ezenkívül a fejezetek bemutatják nekik, hogy a Földnek mekkora szüksége van a segítségünkre, mert nagy bajban van. Talán ez az utolsó nagy fejezet a legfontosabb, főképp, mert jó tippeket kapnak benne a gyerekek azzal kapcsolatban, hogy ők mit tehetnének a bolygónk megmentése érdekében.




Hogy tetszett ez a könyv?

Nagyon igényes a könyv kivitelezése, az illusztrációk színessé, vidámmá teszik a lapozgatást. Nem mellesleg sokszor humorosak, és nem öncélúak, hanem szorosan kapcsolódnak a tudományos tények átadásához. Ez a kötet úgy tanít meg érdekes és fontos dolgokat a gyerekeknek, hogy ők azt szórakozásként élik meg.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyereknek, hogy megismerhessék a bolygónk működését, és megtudhassák, hogy ők mit tehetnek a Föld megmentése érdekében.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani nyereményjátékunkban a Móra Könyvkiadó többi újdonságának a nyomába eredünk. Minden állomáson találtok egy-egy borítórészletet, a ti feladatotok pedig, hogy a könyv címét beírjátok a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Borítórészlet a játékhoz:


Állomáslista:

11. 05. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése