~ Sárga könyves út ~

2024. január 14., vasárnap

Kovács Krisztián: Minden csendes és nyugtalan – Blogturné



Kovács Krisztián második könyve különleges történet, melyben a főszereplők sosem találkoztak egymással, mégis hatással vannak egymás életére. Kövessétek blogturnénkat, hogy megtudjátok, mit szólnak bloggereink a Minden ​csendes és nyugtalan című regényhez, és ne felejtsetek el játszani se, hiszen egyik szerencsés olvasónk megnyeri az Európa kiadó által felajánlott nyereménypéldányt!


Miért választottam ezt a könyvet?

Őszintén szólva, mondhatni tévedésből. Ugyanis úgy ajánlották nekem, hogy azt hallották, LMBTQ+ könyv. Olvasás közben aztán kiderült, hogy bár három srácról szól, semmiféle LMBTQ+ szál nincsen benne. Amit végül is nem bántam, mert a téves infó ellenére ez egy jól megírt, érdekes regény volt, amit örülök, hogy elolvashattam.


Véleményem a könyvről

Ahogy fentebb is említettem, a könyv három srácról szól, Zalánról, Hunorról és magáról a mesélőről, aki beavat minket kicsit a saját életébe, és elmondja nekünk a két másik srác életének történetét is. A mesélő egy könyvesbolt tulajdonosa, aki felveszi eladónak Hunort, ám hogy Zalán miképpen kapcsolódik a másik két férfihoz, arról majdnem a könyv végéig fogalmunk sincs. Már csak azért sem, mert Zalán története jó harminc évvel korábban kezdődik. Ez a rejtély igazán jó ötlet volt, mert végig kerestem olvasás közben a jeleket, vajon ki kinek a kije lesz, mikor és hol érhet majd össze a két szál.

Az elején kicsit nehéz volt észben tartani, hogy melyik srác életéről is van szó éppen, és mi történik vele, ezért olvasás közben egy kis papíron vezettem, hogy melyiküknek milyen családja van, mit tudunk az apjukról (mert mindegyik fiúnál az apa volt előtérben lényegében mint az életükre kiható tényező), mivel foglalkoznak, ki a barátnőjük, feleségük, szeretőjük stb. Aztán ahogy belemerültem a fejezetekbe, nagyjából sikerült ezeket az infókat megjegyezni, és már nem igazán volt szükségem a cetlire.

Zalánt elhagyta az anyja, az édesapja nevelte (valamint haláláig a nagymamája), és egy állatkerti látogatáskor kisgyerekként súlyos balesetben elvesztette az egyik kezét. Bár ez nem akadályozta semmiben, hiszen mellékállásban grafikusként kereste a pénzét, mégis hatással volt az életére, ezért is tért vissza főállásban az állatkertbe dolgozni. És ez a gyerekkori baleset, valamint az ebből fakadó döntései tették végül „gyilkossá”. Eleinte nem tudjuk, hogy miért, de kiderül, hogy évek óta nem áll szóba az apjával, aki felnevelte őt.

Hunornak öngyilkos lett az apja, rendőrként és emberként is olyan traumák érték, amiket nem tudott elviselni. A bátyja szereti és támogatná őt, de Hunor féltékeny rá, mert míg ő csak szeretne író lenni, addig a testvére már befutott a pszichológiai könyveivel. Valamint a bátyjának jó házassága van, neki viszont gondjai akadtak a feleségével. Hülyébbnél hülyébb döntéseket hoz, mert képtelen nemet mondani, és olyan anyagi és egyéb gondokba hajszolja magát, amik miatt végül leég a munkahelye, meghal egy ember, és ártatlanul letartóztatják.

A mesélő apjáról, családjáról egyelőre nem nagyon tudok beszélni spoilerek nélkül, a lényeg, hogy az ő apja is meghalt, ő maga pedig egy könyvesboltot vezet, amiben Hunor is dolgozott.

Hunor és Zalán karaktere nagyon érdekes, összetett, de őszintén szólva nem túl szerethető. Valahogy mindkettejük szerelemmel, szexszel kapcsolatos viszonya eléggé visszatetsző. Míg egyikük vérfertőzést követ el, a másik lényegében nemi erőszakot, valamint később a feleségét is megcsalja. Emellett Zalán elég hülyén bánik az apjával, szerintem nagyon nem ezt érdemelte a férfi azok után, hogy szeretetben felnevelte. Persze, követett el hibákat szülőként, de ki nem, és mindig az volt az elsődleges szempontja, hogy a fiáról gondoskodjon. Hunor pedig eléggé gázul bánik a bátyjával szimplán azért, mert féltékeny rá. Pedig a testvére láthatóan aggódik érte, próbál segíteni neki. Szóval igen, nagyon izgalmas volt olvasni erről a két pasiról, de nem lettek a szívem csücskei. Viszont ez egyáltalán nem zavart, olvastam már olyan könyvet, aminek egyszerűen utáltam a főszereplőjét, magát a regényt mégis imádtam. És itt is hasonló volt a helyzet.

A regény stílusa nagyon bejött, szerintem jól volt megírva, és annak ellenére, hogy nem kedveltem meg a két srácot, mégis érdekes volt az életüket végigkövetni. Az pedig, ahogyan a végén teljesen összeértek a szálak, igazán érdekes volt. Olvasás közben voltak ötleteim, miképpen történik ez majd meg, de mind elég sablonos volt. Az írónak sokkal érdekesebb megoldása volt végül.

– (...) Csak kinézel abba a kurva világba, és ömlik rád a szar. Az emberek egymást marják, nincs tisztelet, nincs munka, nincs tisztelete a munkának. Nincs tb, kórházba kerülsz, majdnem megdöglesz, felépülsz, örülsz, hogy élsz, de az orrod alá tolják a számlát. Tejeljél, fizess, pedig a vécépapírt is te vitted be, hogy segget tudjál törölni, ha vagy olyan állapotban, hogy elbotorkálj a budira. Aztán meg mi történik, valami seggfej a tévében azt mondja, megvédünk téged. De kérdem én, mi a kurva anyádtól védesz meg? Nem védelem kell nekem, hanem munka, meg normális fizetés. És akkor majd én abból megvédem magam, meg akit még akarok.

Imre, a hajléktalan karaktere volt még kiemelendően érdekes és fontos a történetben. Elég visszataszító ember volt, akit az olvasó időként mégis megsajnál, időnként meg azt gondolja, hogy a férfi magának köszönheti, hogy ilyen az élete. Homofób és náci dolgokat mond, de közben vannak nagyon is érdekes és igaz észrevételei a világ működéséről. Igazán reálisan megalkotott karakternek gondolom, és azt hiszem, pontosan azokat a kettős érzéseket váltotta ki belőlem olvasóként, amiket általában a hozzá hasonló hajléktalanok váltanak ki az emberekből a valóságban.


Hogy tetszett ez a könyv?

Jól megírt, érdekes, titokzatos regény volt, aminek bár nem igazán szerettem meg a főszereplőit, mégis élveztem az olvasását.

Szóval összességében IMÁDTAM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti a minőségi, titkokkal teli, mély történeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ezúttal válaszokat várunk tőletek néhány kérdésre! Minden állomáson felteszünk nektek egy kérdést, melyre egy kevés kutatómunkával választ kaphattok. A helyes válaszokat várjuk a Rafflecopterbe.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Kérdés a játékhoz:

Kit öl meg a tigris?


Állomáslista

01. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 17. Könyv és más
01. 18. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése