~ Sárga könyves út ~

2024. január 27., szombat

Schmöltz Margit: Kék imágó



Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszöveg fogott meg elsőként, mert én is imádom az érdekes játékokat. De az is tetszett, hogy a regény a környezetszeretettel, környezetvédelemmel foglalkozik, ami nagyon fontos téma, és jó, ha minél többet beszélünk róla. A könyvek pedig, ez is, segíthetnek ebben.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője, Hanna, akinek nemsokára a 13. születésnapja lesz. Mikor Hanna mobilját véletlenül tönkreteszi a nővére, és ezért újat kap, felfedezi, hogy az új telefonon van egy furcsa app, a Kék imágó. Az app minden nap új feladatokat ad neki, amiket ha teljesít, jutalom vár rá. Ezek a feladatok ráveszik, hogy kimozduljon a lakásból, megismerje és megszeresse a természetet, és olyasmiket csináljon, amikkel segíthet a bolygónk élővilágán. A kérdés csak az, hogy vajon ki áll az app mögött, és mi a célja vele?

Őszintén bevallom, én sem vagyok nagy természetjáró, főképp a rovarok, bogarak, pókok és hasonló élőlények miatt. Nem akarom bántani őket, de fóbiám van tőlük, így a közelükben sem szeretek lenni. Ennek ellenére mindig nagyon szerettem volna ezen változtatni, valahogyan legyőzni a visszatartó fóbiáimat. Ezért is tetszett meg a Kék imágó app ötlete, mert imádom a játékokat. Szerintem játékos módon sokkal egyszerűbb rávenni bármire a fiatalokat és a felnőtteket is, mint paranccsal, kényszerrel.

A fejezeteket olvasva, mindig kíváncsian vártam, mi lesz a következő feladat, és vajon hogyan fogja megoldani azt Hanna és a későbbiekben hozzá csatlakozó legjobb barátja, Fasírt. Itt kell elmondanom, hogy igazán klassz ötlet volt a könyv végére betenni egy kalandlapot az olvasók számára is, aminek az oldalain saját feladatok várják őket. Ezzel még inkább arra motiválhatja a könyv őket, hogy kimenjenek a természetbe, felfedezzék és megszeressék azt, és így meg is akarják óvni.

Eszembe jutott Fasírt. Biztosan élvezné ezt a kék imágós felfedezőtúrát. Bepötyögtem neki egy rövid üzenetet, de ez alkalommal direkt olyat, hogy ha lustaságból nem válaszolt eddig, akkor most aztán vegye észre: kaland van!

Az óriáspókok behálóztak az erdőben. Ki kéne szabadítani!!!

Ha erre sem reagál, biztos lehetek benne, hogy elrabolták az ufók.

A könyvbeli feladatokból egyébként tanulni is lehet, persze úgy, hogy azt az ember egyáltalán nem érzi tanulásnak, csak egy szórakoztató történetnek. Számomra is voltak új információk a regényben, úgyhogy biztosan a fiatalabb olvasók számára is lesznek.

Kíváncsi voltam arra is, hogy vajon ki áll az app mögött. Volt egy elég erős gyanúm, ami végül be is jött, de csak részben. Azt hittem, hogy még egy ember benne van a dologban, de kiderült, hogy ő más dolgokkal kapcsolatban titkolózott. Úgyhogy sikerélményem is volt, ám közben kicsit sikerült meg is lepni. De elég sok lehetséges gyanúsított volt a könyvben, Hanna családtagjaitól kezdve a szomszédokon és osztálytársakon át a postásig és Fasírt anyukájáig. Szóval bőven lehetett találgatni, hogy vajon ki is a hunyó és miért, és így ez a szál is érdekes lett. És szerencsére logikus is. Maga az app készítőjének személye is, és az is, ahogyan a feladatokat kiadta, irányította és a jutalmazást megoldotta.

Azt mondjuk nem igazán értettem, hogy Hanna miért nem jött rá, hogy a feladatokban felbukkanó 13-as szám a születésnapjához kötődik, mert teljesen nyilvánvaló volt. De egyébként szépen megoldotta a feladatokat. És amikor kint járt a természetben, a leírások és az ő lelkesedése miatt kicsit én is oda vágytam. Most meg, hogy a lakást sem nagyon hagyhatom el a betegségem miatt, még inkább így éreztem. Lehet, hogy még a végén, amint meggyógyulok végre, mégis elmegyek egy kicsit körülnézni a természetben...


Hogy tetszett ez a könyv?

Bár elég rövidke volt, ám annál érdekesebb és tartalmasabb. Fontos témákról szól, érdekes dolgokat tanít nekünk az appos feladatok által, emellett pedig érdekes, kalandos és agymozgató is volt.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden fiatalnak és természetszerető (vagy a természetet megszeretni vágyó) felnőttnek, aki szeret játszani, játékosan tanulni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése