~ Sárga könyves út ~

2024. január 20., szombat

Lindsay Galvin: A Titanic négylábú hőse – Blogturné




A Titanic történetét sok könyv és film feldolgozta már, ezúttal azonban egy olyan regényt hozott el nekünk a Manó Könyvek, ami gyerekek, fiatalok számára meséli el a történetet egy kislány és egy újfundlandi kutya, Rigel főszereplésével. Tartsatok velünk a tragikus, mégis izgalmas kalandon, és nyerjetek a turné végén ti is egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Azután nem sokkal választottam ki ezt a könyvet, hogy az idősebb kutyusom, Manó meghalt. Ez önkínzásnak tűnhet, de nem is tudom... Úgy éreztem, szükségem van rá, hogy egy kutyáról olvassak. És mivel a történet egy nagy testű, újfundlandi kutyáról szólt, reméltem, hogy nem fog annyira emlékeztetni a kutyusomra, hogy az ártson, de segíteni fog valamelyest feldolgozni a veszteségemet. Igazából így is lett. Azóta tudok Manókára pánikrohamok és kínzó fájdalom nélkül gondolni, mióta elolvastam ezt a történetet. Kicsit olyan volt számomra, mint egy póni. Miután leestem a lóról, nem mertem visszaszállni rá, de nem is akartam lovaglás nélkül élni, ezért inkább felültem egy pónira, és ez segített, hogy a végén egy lovon kössek ki.


Véleményem a könyvről

A történet egy kislányról, Claráról szól, aki egy véletlen folytán potyautasként felkerül a Carpathia nevű hajó poggyászterébe. A hajón utazik „csomagként” az újfundlandi kutya, Rigel is, aki azonnal összebarátkozik Clarával. A véletlen utazás többféle módon is kalandosnak bizonyul, ám mikor befutnak a hajóra a Titanic vészjelzései, akkor kezdődik csak el a valódi izgalom.

A történet nagy része E/1-ben íródott, és Clara szemszögéből láthatjuk az eseményeket a Carpathia fedélzetéről. A Titanickal történtek nagy részét viszont egy túlélő, Sid, a fiatal hajósinas meséli el nekünk az Egyesült Államok Szenátusi Vizsgálóbizottsága előtt tett tanúvallomásában, valamint plakátokból, levelekből, morzeüzenetekből szedhetjük össze az információmorzsákat.

LEGFŐBB ÁLLAMÜGYÉSZ-HELYETTES: – Részt vett ön a mentőcsónak-gyakorlatban, miután a hajó elhagyta a kikötőt?
– Nem, uram. Hallottam, hogy terveztek egy gyakorlatot 14-ére, vasárnapra, de azt lemondták, mert Smith kapitány misét rendelt el helyette.

Amikor elkezdtem olvasni a történetet, először elképzelni sem tudtam, hogyan jutunk majd el a Titanicig a sztoriban. Ugyanis a sztori messze az óceántól, egy kis farmon indul, ami Clara családjáé. Clara a legkisebb a családban, folyton bajba keveredik, és emiatt megróják. Amiből nem tanul, hanem megsértődik, és megint bajba keveredik. Ennek köszönheti azt is, hogy véletlenül egy utazóládában felkerül arra a hajóra, amin az unokatestvére, Harry a távírász.

Clara igazi talpraesett kislány, aki feltalálja magát minden helyzetben. Ilyen szempontból jó példa a gyerekek, fiatalok számára. Valahányszor zűrbe keveredik véletlenül vagy önmagának köszönhetően, mindig kitalálja, hogyan másszon ki a bajból. Őszintén szólva, én a helyében már lehet, hogy nem élnék, mert az utazóládába zárva olyan pánikrohamot kaptam volna, hogy sosem jutok ki. Azok a részek egyébként, amelyekben a ládába zárva felkerül a Carpathiára, nagyon realisztikusak. Olvasás közben is összeszorult a gyomrom a gondolattól, hogy egy ilyen kis helyre legyek bezárva étlen-szomjan úgy, hogy lehet senki nem jön értem. Bár a Titanic balesete nagyon tragikus, mégis ez volt az a jelenet, amiről azt gondoltam, hogy olvasás közben mindenképpen kell egy felnőtt a gyerek mellé, aki segít neki feldolgozni ezeket a részeket lelkileg.

Rigel nagyon cuki kutya, aki igazi kis szélvész. Vagyis pontosan Clarához való. Nem csoda, hogy elsőre összebarátkoznak, és onnantól kezdve elválaszthatatlanok. De Rigel nemcsak cuki, hanem nagyon okos és hasznos állat is. Lényegében ő az, aki „behoz” a történetbe egy kis misztikumot, ugyanis az ugatásával jelzi, hogy valamit érez a vízben. Az a valami pedig egy óriási kígyószerű lénynek tűnik. Clara először szörnyetegként tekint rá, de érezni, hogy valami más is van a háttérben, és talán a lény nem is az, aminek elsőre látszik. Kicsit féltem tőle, hogy milyen lesz, ha egy valóban megtörtént eseményt vegyítünk valami misztikus szállal, de az író végül jól megoldotta a dolgot azzal, hogy a misztikus szálból reális, hihető dolgot kreált.

Sid vallomása legalább annyira lekötött, mint Clara kalandjai. Bár már ezer helyről hallottam, mi történhetett a Titanic fedélzetén, ez is egy új és nagyon érdekes szemszög volt. Ahogy Sid mesélt, a gyomrom egyre inkább összeszorult, teljesen átéreztem azt a félelmet, amit egy ember érezhet egy süllyedő hajón a jeges óceán közepén, ahonnan nem nagyon van menekvés. Először azt hittem, Sid valahogy bejut egy mentőcsónakba, és úgy menekül meg, de a megmenekvése ennél sokkal izgalmasabb volt. Legalábbis a regényben, mert az író kicsit változtatott a valóban egykor létező fiú történetén. Tetszett, hogy először a szerencse mellett az eszének köszönhette a túlélését, aztán pedig az is, ahogyan a szála összekapcsolódott végül Claráéval és Rigelével.

Nem hittem volna, hogy egy gyerekeknek, fiataloknak szóló könyvön könnyezni fogok, de őszintén bevallom, kicsordult néhány könnycseppem olvasás közben. És annak ellenére, hogy ismertem a Titanic történetét, egyetlen percig sem untam a regényt.


Hogy tetszett ez a könyv?

Kalandos, érdekes történet volt, ami újszerűen dolgozta fel a Titanic jól ismert katasztrófáját. Clara, Sid és Rigel is nagyon szerethetőek voltak, izgultam értük. És több jelenet is meghatott, vagy épp más erőteljes hatással volt rám érzelmileg.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Bár ez egy gyerekeknek, fiataloknak szóló történet, szerintem a felnőtteket is le tudja kötni. Szóval mindenkinek, akit érdekel a Titanic sztorija egy új szemszögből.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Titanic tragédiája sajnos nem egyedi, sok hajókatasztrófa történt már az idők során. A blogjainkon található leírások alapján ezúttal tragikus sorsú hajók neveit keressük. A feladatotok az, hogy beírjátok a hajó nevét a Rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre szállít, a Rafflecopter dobozban megadott válaszokat pedig sajnos utólag nem áll módunkban javítani. A nyerteseket e-mailben értesítjük, ezután 72 órán belül kérünk visszajelzést, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Leírás a játékhoz:


Minden idők legsúlyosabb békeidőben bekövetkezett hajóbalesete érte azt a kompot, amely egy olajszállítóval ütközött. A komp túltömött volt, a becslések szerint legalább 2000 személy nem is szerepelt az utas-nyilvántartásban, ráadásul a hajó rádiója sem működött, a mentőmellényeket pedig elzárták.


Állomáslista:

01. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út
01. 21. Kelly és Lupi olvas
01. 23. Könyv és más
01. 25. Szembetűnő
01. 27. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése