~ Sárga könyves út ~

2019. október 3., csütörtök

Ecsédi Orsolya: Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai – Blogturné Extra


Ecsédi Orsolya Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai című mesekönyve 2017-ben jelent meg a Könyvmolyképző Kiadó gondozásában. A mesekönyv különlegességét az adja, hogy főszereplője egy számítógépes vírusgyerek, Cirrus, aki szentül hiszi, hogy egy vírus nemcsak rombolásra jó, hanem tehet pozitív dolgokat is. A kis különc vírus kalandjairól most három bloggerünk mondja el a véleményét. A turné végén természetesen ti is nyerhettek egy példányt a könyvből. 

1. A Cirrus a Tűzfalon – Egy rendbontó vírus kalandjai az első megjelent mesekönyved. Főszereplője egy számítógépesvírus-fiú, Cirrus. Honnan jött az egyedi ötlet, hogy olyasvalamit tegyél meg pozitív főszereplőnek, amit a valóságban az emberek negatív, romboló dolognak tartanak?

Érdekelnek az új ötletek. Sokkal jobban, mint az újrahasznosítottak. Olvasóként is az olyan témák kötnek le, amiket nem olvastam korábban más formában. Azt viszont nem tudom pontosan megmondani soha, hogy honnan jönnek ezek az ötletek. Cirrusnál sem ültem le gondolkodni, hogy rendben, az összes szőrös kis állatot megírták már, akkor legyen mondjuk vírus. Hanem egyszer csak jött, és adta magát a története is.

2. Én sajnos nem igazán vagyok otthon a számítástechnikában. Te mennyire vagy jártas ebben a világban?

Semennyire. Jó, ez talán túlzás, de inkább csak felhasználói szinten. Ha támad egy megoldhatatlannak tűnő problémám, utánaolvasok szakfórumokon, és elboldogulok vele. Valószínűleg onnan ragadt rám a könyvben viccesre tekert-csavart szakzsargon is. Mert igazából a könyv megértéséhez egyáltalán nem kell érteni hozzá, sokszor jobban számít a szó hangzása, mint a tartalma. Mert például milyen jól hangzik már az, hogy cache? Ráadásul szuper, nem elcsépelt magyar rímeket lehet találni rá. Szóval ez volt a lényeg, nem a technikai háttér.

3. Laikusként elhittem neked, hogy a vírusok világa úgy működik, ahogyan azt leírtad (meseköntöst adva rá). De tényleg így működik? Mennyi volt a reális háttér a mesében, és mi volt az, amit a történet kedvéért te találtál ki hozzá?

Egy része így működik, egy része nem. Az alapok stimmelnek, de számítástechnika-tankönyvnek azért nem ajánlanám.:) Az például megérthető belőle, hogy mit csinál egy vírus, vagy egy tűzfal, az viszont nem, hogy hogyan, mármint a valóságban. Olvasta egyébként informatikus is a könyvet, és nem vágta zokogva földhöz, hanem nagyon jól szórakozott rajta. Persze saját bevallása szerint, igazából nem voltam ott, így nem láttam, mit csinált vele.

4. Cirrus különcnek számít a vírustársai között, akik megpróbálják kitaszítani maguk közül. Vagyis az élete nagyon hasonlít egy különc embergyerekére. Mennyire látsz vagy láttál bele az iskolai bántalmazások működésébe? Fontos számodra ez a téma, ezért dolgoztad fel ebben a történetben egy vírusfiúra kivetítve valós kisgyerekek problémáit?

Fontos, de nem csak iskolai szinten. Gyerekeknek írok, ezért iskola, de a jelenség ennél általánosabb. Szerintem minden írónak vannak ilyen témái, amik bekattannak, és újra meg újra előkerülnek nála. Hozhatnám mások példáit is ezekre az ismétlődésekre, de inkább maradnék magamnál, nálam ilyen például az esélytelen helyzeteken való felülemelkedés, a túlerővel szembeni kiállás, vagy maga a változás folyamata, az új harca a régivel. De hogy ne kerüljem meg a kérdést általánosságokkal: én például nem élveztem az iskolai éveimet. Nem tudom, mennyire voltam különc, annyira biztos, hogy sose arra figyeltem, ami körülöttem történik, hanem arra, ami a saját fejemben van. És míg felnőttként az ember büntetlenül lehet bármilyen, akár ilyen is, gyerekként csak egyféle. Na, ez például egy olyan téma, ami az idén megjelenő új könyvemben pont nagy hangsúlyt kap. Szerepel benne az a mondat például, hogy az iskola olyan, mint egy fordított tükör. Arra utalva, hogyan válik az ember legnagyobb erősségévé az a tulajdonsága, ami az iskolában megnehezítette az életét, hipp-hopp, abban a pillanatban, hogy kikerül onnan.

5. Nincs jó és rossz, minden attól függ, ki és mire használja fel az adott dolgot, képességet. Tényleg hiszel ebben? Csak a körülményektől függ, hogy egy adott dologból, emberből jó vagy rossz lesz-e? Vagy a saját döntésektől?

Igen, többnyire hiszek. A körülményekben is, a döntésekben is, és abban is, hogy nincsenek objektív értelemben vett jó vagy rossz tulajdonságok. A vírusoknál ez a kérdés úgy jelenik meg, leegyszerűsítve, hogy lehet-e káros eszközöket jó cél érdekében alkalmazni. Ez is egy nagy téma, rengeteg, inkább felnőtteknek szóló könyv, film és sorozat épül rá, és Cirrusnak is elég határozott véleménye van róla.

6. Cirrus szülei, Vektor, Verika, Vercel, a kétarcú Fővirológus és az Informatikus szerelme… Rengeteg érdekes mellékszereplő található a mesédben. Melyik a kedvenced? Melyiküket volt a legkönnyebb és a legnehezebb kitalálni és megalkotni?

Az egyik kedvencem Kati, az informatikus szerelme. Az ő karaktere a vírusok kedvenc káromkodásából született, amit különösen felháborító helyzetekre tartogatnak. Az Informatikus szerelmére! És logikusnak tűnt, hogy akkor már a valóságban is jelenjen meg az informatikus szerelme, aki maga is informatikus, így pont ugyanolyan jól tudja segíteni Cirrust a küldetésében, mint a pasija, aki épp nem ér rá. Az ő megjelenése a fordulat a történetben olyan szempontból is, hogy megerősítésül szolgál a vírusok teremtéstörténetéhez.

A másik kedvencem a Fővirológus. Ő a legösszetettebb karakter, mert miközben ő a főgonosz a történetben, lassan kiderül, hogy fiatalabb korában pontosan olyan volt, mint Cirrus. És a két arca közül az egyik (Vigyor, aki egy hófehér, vigyorgó maszk, vékony, fekete bajusszal és kis szakállal, mindenkire rábízom, hogy mi jut erről eszébe:)) eléggé hasonló célokat is tűzött maga elé, csak később vált Vicsorrá.

7. Múlt évben a második mesekönyved is megjelent Banyavész címmel. Mennyiben volt más a Cirrus-könyv megírása, mint a Banyavészé?

Igazából semennyire. A Banyavész szereplői valódi gyerekek, nem vírus-gyerekek, de attól még hasonlóan viselkednek. A nyelvi háttere volt nagyon más, Cirrusnál a kockaszlenget kellett gyerekbaráttá alakítanom, a Banyavészben pedig az irodalom tankönyvekben található versekbe kellett annyira belehelyezkednem, hogy párbeszédeket tudjak írni belőlük.

8. Fel kell tennem a kérdést, mert én személy szerint nagyon örülnék neki… Lesz második része is a Cirrus a Tűzfalonnak?

Nem terveztem, de nagyon sokan kérdezik. Mivel újra meg újra felmerül, nem kizárt, hogy megint beindul a fejemben a történet. És ha beindul, nem fogok ellenállni neki.

9. Jelenleg min dolgozol éppen? Mikor és milyen könyvre számíthatnak tőled az olvasók?

Idén érkezik a Banyavész folytatása (Kell egy csapat 2.), amelyben Báti keveredik olyan helyzetbe, amiből csak a barátai segítségével tud kimászni. Talán nem spoiler, ha annyit elárulok, hogy egy online számítógépes játék is nagy szerepet kap a kalandokban. A másik folyamatban levő tervem egy kamaszodó ördög naplójához fűződik, akit apja kísértési terepgyakorlatra hoz Budapestre, de kevés tehetséget mutat a szakmai fogások iránt, ezért nem könnyű az élete. És igen, pont olyan dilis könyv lesz, mint amilyennek ez alapján hangzik. 


Hű, ez nagyon izgalmasnak tűnik. Őszintén mondhatom, hogy várom mind a Banyavész folytatását, mind az ördögös új könyvedet, és természetesen, ha úgy alakul, akkor Cirrus új történetét is. :) Köszönöm szépen az interjút! :)

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT


Nyereményjáték:

Mivel a mesekönyv főszereplője egy kis vírus, így ezúttal leírásokat találhattok a blogjainkon különböző vírusfajtákról. Az lesz a dolgotok, hogy kitaláljátok, milyen vírusról is van szó, és beírjátok a nevét a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Leírás a játékhoz:

Céljuk, hogy adatokat gyűjtsenek személyekről vagy szervezetekről azok tudta nélkül a számítógép-hálózatokon. Az információszerzés célja lehet például reklámanyagok eljuttatása a kikémlelt címekre, de akár ellophatják jelszavainkat, számlaszámainkat vagy más személyes adatainkat rosszindulatú akciók céljából is.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

10. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út (extra)

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése