~ Sárga könyves út ~

2019. október 14., hétfő

Gelb Tatjána: Színes konyha – Kreatív ételek a tányéron – Blogturné


Gondolkodtál már azon, hogyan fér meg egymás mellett a gasztronómia és a képzőművészet? Esetleg eszedbe jutott, hogy a konyhában ne csak főzz, hanem fess, színezz, alkoss? Gelb Tatjána különleges szakácskönyvéből megtudhatod, hogyan lehetséges mindez természetes alapanyagok felhasználásával, ráadásul ha három bloggerünkkel tartasz, alaposabban is belepillanthatsz egy-egy receptbe. Természetesen a játék sem marad el, a turné végén kisorsolunk egy példányt a Boook Kiadó jóvoltából. 

Gelb Tatjána Színes konyha könyvét a címben is szereplő ok miatt választottam. Megláttam a borítóját, rajta a gyönyörű, harmonizáló, a szemet vonzó színeket, formákat, amelyek szinte festményként hatnak, és úgy éreztem, nekem mindenképpen végig kell lapoznom ezt a receptkönyvet.

Ami tetszett


1. Festészet és gasztronómia

Sajnos eddig csak a tévében láttam ilyen igazán gyönyörű ételeket, mivel itthon nincs időnk, kedvünk, esetenként pénzünk különleges ételeket készíteni és a tálalással bíbelődni. Őszintén szólva, tudok főzni, de csak mint egyszerű háziasszony, az íz a fontos, nem a látvány. Volt már olyan sütim például, amire a régi szlogent használtuk: "ronda, de finom". Olyan étterembe sem jártam még, ahol ilyen előkelő, kifinomult módon tálaltak volna.


Szóval nem tudom elképzelni, hogy egy egyszerű háziasszony konyhájában, akinek nem a főzés a szakmája, nem ahhoz kapcsolódik a hobbija mondjuk egy gasztroblog keretében, és gyorsan kell összedobnia az ebédet, mert rohan dolgozni (vagy épp munkából jött, és hulla fáradt mindenhez), nap mint nap olyan ételeket főzzenek, mint amilyenek ebben a könyvben vannak.

Ez viszont nem jelenti azt, hogy nem tölt el csodálattal, hogy vannak olyan emberek, akik ilyen gyönyörű ételeket tudnak alkotni. Mert ez bizony alkotás. Tehetség, gyakorlás, türelem és fantázia kell hozzá. És ha valakinek van ehhez érzéke, kedve, akkor ez a könyv nagyon jó tippeket, ötleteket, recepteket, tálalási példákat ad neki.

Mostanra már jó pár receptkönyvet elolvastam, jó néhányról értékelést is írtam itt a blogomon, de eddig ez a könyv, ezek az ételek voltak a leggyönyörűbbek. Sajnos a könyvben lévő képeket nem lehet megkóstolni, de a szemem így is jóllakott.

2. Színek és megvalósításuk

A könyv elején nagyon jó tippeket kapunk azzal kapcsolatban, milyen fűszerekkel, növényekkel tudunk gyönyörű színeket előhozni az ételeinkből. Volt olyan színező alap, amit már korábban is használtam, pl. pirospaprika, cékla, és olyan is, amelyet eddig eszembe sem jutott használni, pl. szömörce.

Mivel nem próbáltam végig az összes receptet, így nem próbáltam ki mindegyik színezőanyagot sem, de a könyvben található fotók alapján valóban gyönyörű színeket lehet kinyerni belőlük többféle árnyalatban.

3. Művészeti irányzatok

A receptek elején mindig van egy kis színfolt, és mellé van írva, hogy az adott étel, milyen művészeti irányzatban készült el. Pop art, futurista, art deco, konstruktivista, és még sorolhatnám. Az érdekes az volt, hogy akadtak olyan irányzatok, amikről még sosem hallottam. És ennek a receptkönyvnek köszönhetően kíváncsi lettem rájuk, mert érdekelt, hogy vajon az adott ételek valóban hozzák-e az adott irányzat alapvető stílusjegyeit. Vagyis egyfelől új dolgokat is tanultam a könyvből nem a gasztronómiával kapcsolatban, amire a könyv kézbevételekor egyáltalán nem számítottam, másfelől jó móka volt összeveti a stílusirányzatokat a könyvben lévő ételekkel.


4. Másképp sokszínű receptek


A könyvben szereplő ételek nemcsak a szó szoros értelmében sokszínűek, hanem átvitt értelemben is. Vannak köztük előételek, saláták, levesek, főételek, desszertek. Olyan alapanyagokból készült ételek, amiket az átlagember is nap mint nap használ a konyhájában, és különleges alapanyagokat igénylő finomságok. Húsmentes és húsos ételek. Gyomorkímélő és az egészséges életmódba illeszthető, valamint laktató ételek.

Szóval mindenki megtalálhatja benne azt, ami közel áll az ízléséhez.

4. Recept, amit megfőztem

Bár csodálom azokat, akik ilyen gyönyörű és különleges ételeket tudnak főzni, bevallom őszintén, az a típus vagyok, aki inkább a megszokottat készíti, mert fél tőle, hogy a nagyon más ételek végül nem úgy sikerülnek majd, ahogyan kéne. Szóval biztonsági játékos vagyok, és most is ezen a pályán mozogtam. Épp ezért a töltött kelkáposzta konyhafőnök módra nevű receptet választottam, és nagyrészt követve az utasításokat, azért a saját kis tehetségemhez, lehetőségeimhez, szájízemhez igazítottam.

Sajnos rögtön az elején akadályba ütköztem, ugyanis a könyvbeli fotón gyönyörű sötétzöld kelkáposzta szerepel, amire jó ránézni. Nos, a mi boltunkban kapható kelkáposzták halovány, színtelen másai voltak a könyvbelinek. Meg sem közelítették azt a csoda szép színárnyalatot. A másik gondom az utolsó műveletek egyikével akadt, ugyanis az én szószom nem volt olyan szép állagú, mint a fotón lévő, valószínűleg itt is a bolti tejföl minőségével volt a probléma...

Így végül mégsem cseppentettem a szószt művészi módon a tányérra, mert az nem nézett volna ki túl jól, hanem változtatva kicsit a recepten, megkentem a töltött kelkáposzták tetejét vele, és utólag betettem még őket a sütőbe, hogy rásüljön a tejföl.

Ezekkel a kis változtatásokkal is finom lett az étel, bár kinézetre meg sem közelíti a könyvben lévő fotót. El kell könyvelnem, hogy nekem ehhez a szép tálaláshoz, plusz színezési műveletekhez sem érzékem, sem türelmem nincsen. Viszont a csodálatom továbbra is megmarad azok iránt, akik képesek így főzni. És a saját kis bénább változataimat is el fogom készíteni a könyvből, mert ha kinézetre nem is sikerednek úgy az ételek, ízre finomak lehetnek, és végül is nekem ez a lényeg.



Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akiknek van némi művészi érzékük, sok-sok türelmük, fantáziájuk ahhoz, hogy elpepecseljenek azzal is, hogy az ételeik ne csak finomak, hanem gyönyörűek is legyenek.

Értékelés: NAGYON TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 



Nyereményjáték:

A kötetben fontos szerepet kapnak a természetes alapanyagok és színezékek. A mostani játékban nem lesz nehéz dolgotok, mindössze meg kell találnotok a bejegyzésben kiemelt betűket, majd a helyes sorrendbe téve beírni az adott alapanyagokat a rafflecopter doboz megfelelő helyére.


(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

10. 11. Readinspo
10. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út


Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése