~ Sárga könyves út ~

2022. december 20., kedd

Alice Oseman: Fülig beléd zúgtam 4. – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelenik Alice Oseman nagysikerű képregény sorozatának folytatása, a Heartstopper negyedik része. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják Charlie és Nick felismerésekkel és vallomásokkal teli tanévkezdését, mely ezúttal bőven tartogat nehézséget… és még annál is több szeretetet.Tartsatok velünk, ismerjétek meg a történetet, annak szereplőit, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Imádom ezt a sorozatot, szóval nem kérdés, hogy az összes képregényt és kiegészítő novellát, regényt, egyebet el akarom majd olvasni szép sorban. Nemrég olvastam angolul ezt a részt, úgyhogy pont jól jött a magyar kiadás közvetlenül utána. Mert bár az angol változatot is megértettem teljesen, azért mégiscsak más az embernek az anyanyelvén élvezni egy történetet.


Véleményem a könyvről

A könyv négy nagyobb részből áll, az elsőben Nick és Charlie a barátaikkal lemennek a tengerpartra, de Charlie nem igazán tudja élvezni a pihenést, mert azon aggódik, miként mondja ki Nicknek elsőként a "Szeretlek." szót. A második részben Nick nyaralni megy a családjával, de ő meg azért nem élvezi a pihenést, mert aggódik Charlie evési zavara miatt, és úgy érzi, a pasijaként neki kéne megoldania a problémát. A harmadik részben Charlie evési problémái és lelki egészsége kerül előtérbe, Nick naplójából megtudhatjuk, miként súlyosbodtak ezek a gondok egészen addig, míg Charlie-nak be nem kellett vonulnia a pszichiátriai osztályra. A negyedik részben Charlie naplójába kukkanthatunk bele, és részt vehetünk egy családi vacsorán, amin a Nelson és a Spring család is részt vesz, és Nick arra készül, hogy elmondja a rég nem látott apjának, hogy meleg és Charlie nemcsak a barátja, hanem a párja is.

A könyv első része hangulatban teljesen passzolt a korábbi könyvekhez. Bár Charlie sok mindenen aggódik, azért a történetet áthatja a könnyedség, a humor, a baráti kötelék ereje és a szívmelengető romantikus szál. Imádom együtt a baráti csapatot, annyira összetartóak. Valahányszor olvasok róluk (vagy látom őket a sorozatban), mindig arra gondolok, milyen jó lenne egy ilyen elfogadó, nyitott, kedves és hűséges nagy baráti csapathoz tartozni. Ebből a részből Elle és Darcy családjáról is többet megtudhatunk, ami által még inkább árnyalttá vált a karakterük.

Imádtam a szeretlekes szituációt. Azt hiszem, nem is lehetett volna Charlie-hoz és Nickhez illőbb, tökéletesen passzolt a személyiségükhöz, a párkapcsolatuk dinamikájához. Nagyon szeretem ezt a két srácot, és nagyon szeretem a kapcsolatukat. Egyszerűen édesek együtt.

A könyv második részében sem annyira sötét még a helyzet, bár kezd még inkább előtérbe kerülni Charlie evési zavara és lelki, pszichés problémája. Sok történetben van olyan időszak, amikor egy szerelmespár térben messzire kerül egymástól egy kis időre. Általában ez zavarni szokott, alig várom, hogy végre újra találkozzanak. Itt is alig vártam, hogy Nick hazatérjen a családi nyaralásból, de nem éreztem azt, hogy zavarna a különválás. Talán azért, mert amikor Nick és Charlie egymástól távol voltak fizikailag, lelkileg akkor sem váltak el egymástól. Nagyon tetszett ebben a részben Nick és az anyukája beszélgetése. Fontos mondanivalója a történetnek ugyanis, hogy hiába szeretsz valakit, nem feltétlenül tudod mindentől megóvni, minden gondját megoldani. Pszichés problémák esetében különösen fontos, hogy tudjuk, a szeretet, szerelem nem gyógyítja ezeket. Szakemberek kellenek hozzá mindenképpen.

A harmadik rész volt számomra a legsötétebb. Az itteni elválása Nicknek és Charlie-nak már megviselt lelkileg, mert Charlie nagyon rossz állapotban vonult be a pszichiátriára. Sok embernek fogalma sincs róla, hogy néhány gonosz szóval teljesen meg lehet gyilkolni egy másik ember lelkét, főképp, ha az illető még fiatal. Az iskolai bántalmazás, még ha csak szóval is történik, teljesen tönkreteheti a bántalmazott önbecsülését. Ez is egy nagyon fontos téma, és imádom, hogy Oseman bele mer menni ilyesmikbe, méghozzá képregényhez képest egészen mélyen. Bár a magyar változat előtt olvastam már az angolt is, így, második olvasásra is összeszorult a gyomrom ennél a résznél. Nagyon megviselt Charlie szenvedése, ahogyan Nick tehetetlen fájdalma is. De azért jó is volt valamire ez a szenvedés. Egyfelől a két srác megtanulta, hogy bár tiszta szívből szeretik egymást, nem lehetnek kapcsolatfüggők, egymáson kívül szükségük van másokra is. Szóval ilyen szempontból jót tett nekik a rövid különválás. Másfelől, ha ilyen fiatalon ezt a megpróbáltatást túlélte a kapcsolatuk, akkor őket tényleg egymásnak teremtették az idők végezetéig.

A negyedik részben elsősorban a nagy családi vacsorára voltam kíváncsi. Nick apja Franciaországban él, alig látja a fiait, úgyhogy ez az első alkalom, hogy rajzolt fizikai valójában láthatjuk a képregényben. Nem is tudom... Én úgy éreztem végig, hogy van valami titka. Mert látszólag egyáltalán nem rossz ember, a fiait is szereti, mégis eltávolodott tőlük, mintha lenne valami szégyellni- vagy rejtegetnivalója. Persze lehet, hogy nincs semmi a háttérben, csak egyszerűen nem férjnek és apának való, talán majd a folytatásból kiderül...

A könyv végén Mr. Ajayi és Mr. Farouk kapcsolatának első alkalmairól kapunk extra rajzokat, amik nagyon aranyosra sikeredtek, ahogyan Tao "gyertyatartó lettem" lesifotóképei is az Instán. Jót kuncogtam ezeken.


Hogy tetszett a könyv?

Ez a rész sokkal mélyebb, sötétebb, szomorkásabb lett, mint az első három. Charlie betegségének köszönhetően több nagyon fontos téma is előkerül a történetben, amiről jó, ha a fiatalok is hallanak a megfelelő módon. És ez a képregény, úgy érzem, a megfelelő módok egyike. Mert Oseman igazi érzékenységgel, nyitottsággal, megértéssel és szakértelemmel nyúl a kényes és nehéz témákhoz is. Charlie és Nick örök helyet bérelt a szívem egyik csücskében, és a barátaikat is imádom. Torit szintén a szívembe zártam, igazi jó testvér. Bár ez a rész kevésbé volt vidám, így is voltak benne vicces és nagyon romantikus részek is.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, akinek nyitott elméje és lelke van a szépre, az igaz szeretetre.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során arra vagyunk kíváncsiak, mennyire ismeritek a könyvek szereplőit. Minden állomáson összekevertük egy-egy karakter nevét, nektek pedig nincs más dolgotok, mint a betűket helyes sorrendbe rakni, majd az így kapott vezeték- és keresztnevet beírni a rafflecopter megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Betűk a játékhoz:

DALE SALT


Állomáslista:

12. 12. Dreamworld
12. 14. Csak olvass!
12. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 21. Fanni's Library
12. 22. Utószó

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése