~ Sárga könyves út ~

2022. december 12., hétfő

V. E. Schwab: Gallant – Blogturné



Az Agave kiadónak hála magyarul is megjelent V. E. Schwab Gallant című izgalmas története. A turné során öt bloggerünk nyomozott együtt Oliviával, hogy kiderítse, mi is a Prior család sötét titka. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Ritkán választok borító alapján, de őszintén bevallom, ezt a könyvet azért választottam, mert nagyon tetszik a borítója. Képen is klassz, de a könyvet kézbe fogva még klasszabb.


Véleményem a könyvről

Először is nemcsak a borító, hanem a belső illusztrációk, a fekete lapokon található másik világbeli részletek kivitelezése is nagyon tetszett. A könyvnek külsőségekben is különleges hangulata van, ami elsőre megfogott olvasóként.

Mivel ezt a könyvet borító alapján választottam kivételesen, amikor belekezdtem, fogalmam sem volt róla, hogy milyen történetre számíthatok. Aztán olvasás közben rájöttem, hogy ez egy misztikus, kicsit sötét hangulatú ifjúsági regény.

A történet főszereplője Olivia Prior, aki egy árvaházban él, mivel az apja meghalt a születése előtt, az anyja pedig elhagyta őt. A nő csak a naplóját hagyta a kislány mellett, amiben zavaros bejegyzések találhatók. Olivia felnőve először azt gondolja, az anyja azért hagyta el, mert megbomlott az elméje. Aztán egy nap levelet kap a nagybátyjától, aki azt állítja, régóta keresi őt, és nagyon várja haza: Gallantba. Olivia annak ellenére elindul megismerni a valódi családját, hogy az anyja a naplójában figyelmeztette, csak addig van biztonságban, amíg nem megy Gallant közelébe.

A történet elég sötét, komor hangulatú, állandóan ott van a szöveg szintjén is a feszültség. Már csak azért is, mert Oliviát folyton szellemek, vagyis ghúlok veszik körül. Ezek a lények valaha emberek voltak, mostanra azonban csak a lelkük darabkái maradtak itt valamiféle töredékes szellemkivetülésben. Olivia nem igazán fél tőlük már, de többek között ez is magányossá teszi őt, hiszen rajta kívül senki más nem látja a ghúlokat, így senkinek nem is beszélhet róluk. Az pedig csak még inkább elkülöníti a többi embertől a lányt, hogy néma.

Ágyát egy vizesárok veszi körbe. Legalábbis így érzi. Egy láthatatlan patak folyik előtte, amelyet senki sem lép át, így a fekhelye kastéllyá, erőddé lényegül.
A kisebbek azt gondolják, el van átkozva.
A nagyobbak vadnak hiszik.
Őt nem érdekli, csak hagyják békén.

Érdekes volt egyébként egy néma főszereplő karakter, hiszen így csak a gondolatait, érzéseit ismerhettük meg, szóban egyáltalán nem kommunikált senkivel a történetben. Ennek ellenére cseppet sem volt hiányérzetem. Szavak és valódi párbeszédek nélkül is mindent megtudtam, átélhettem, átérezhettem.

Az árvaház teljesen olyan volt, mint más könyvekben, hideg, tekintélyalapú. Egyáltalán nem hasonlított egy otthonhoz. Nem is csoda, hogy Olivia az anyja figyelmeztetése ellenére örömmel utazik el az újonnan felbukkant rokonaihoz, és akkor sem hagyja el Gallantot, amikor már érzi, hogy valami nagyon nem stimmel azzal a hellyel.

Annak ellenére, hogy Gallant nem átlagos hely, mégis jobban hasonlít egy valódi otthonra. Bár Oliviát először nem fogadja mindenki örömmel, mégis szeretet és gondoskodás hatja át a helyet. Ez az ellentét szépen kirajzolódott végig. Gallant veszélyes hely, az ott élők mégis igazi családot alkotnak. Szeretik egymást, támogatják egymást, segítik a másikat a legnagyobb veszélyben is.

A kapu mögötti világ lényegében nem okozott nagy meglepetést. Nagyjából sejtettem végig, hogy milyen világról is van szó, csak a működése szabályaiban nem voltam biztos. A cselekmény onnantól kezdve, hogy Olivia megérkezett Gallantba, kezdett izgalmas lenni, attól kezdve pedig, hogy átment a kapu másik oldalára, még érdekesebb lett. Egyfelől jól átjött a másik oldal sötét és veszélyes hangulata, másfelől végig izgultam olvasás közben, hogy mi is történik majd.

A történetben a szerelem csak Olivia szüleinek történetén keresztül kerül elő, szóval Oliviának nincs szerelmi szála, de nekem nem is hiányzott ezúttal. A történet vége egy kicsit más lett, mint amire számítottam. Nem teljes happy end, de azért mégis megkapta a méltó lezárást. Viszont bennem maradt még jócskán kíváncsiság, úgyhogy egyáltalán nem bánnám, ha kiderülne, hogy lesz a történetnek még folytatása.


Hogy tetszett a könyv?

Érdekes volt egy néma főszereplő szemszögéből végigkövetni a történetet, ami fordulatos, kalandos volt, és borzongató, sötét, mégis izgalmas hangulatot árasztott magából.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik a kicsit sötétebb, de nagyon izgalmas ifjúsági fantasytörténeteket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Olivia egy árvaházban éli az életét, miután az apja meghalt, az anyja pedig magára hagyta őt. A játék során olyan karakterek nevét kell kitalálnotok, akik szintén elvesztették a szüleiket, és magukra maradtak. Írjátok be a karakterek nevét a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani. A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyertest e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.)


Leírás a játékhoz:

Egy árva kisfiú, akinek a szülei meghaltak egyéves korában. Nagynénje családjánál nevelkedik, akik utálatosan viselkednek vele. A 11. születésnapján megtudja egy óriástól, hogy varázsló.


Állomáslista:

12. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 14. Readinspo
12. 16. Könyv és más
12. 18. Sorok között
12. 20. Hagyjatok! Olvasok!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése