~ Sárga könyves út ~

2022. december 9., péntek

Jayson Gaddis: Érd el a zéró szintet! Konfliktuskezelés az élet minden területén – Blogturné



Az ember társas lény. Mindenkinek szüksége van arra, hogy meghallgassák, támogassák és fontos legyen valaki számára. Ám minden emberi kapcsolatnak velejárói a konfliktusok is. Minden erőnkkel próbáljuk ugyan elkerülni őket, de lehetetlen. Jayson Gaddis viszont kínál számunkra egy megoldást Érd el a zéró szintet! című könyvében, amit érdemes meghallgatni. Tartsatok velünk, és játsszatok a nyereményként felajánlott könyvpéldányért!


Miért választottam ezt a könyvet?

Van néhány konfliktus az életemben, amit szeretnék megoldani, de nehezen megy. Időnként kirobbannak, aztán megoldás helyett besöpörjük őket a szőnyeg alá, egy ideig nyugi van, aztán megint jön a robbanás. Kíváncsi voltam, hogy ez a könyv tud-e adni valami jó tanácsot nekem.


Véleményem a könyvről

Jayson Gaddis maga is hadilábon állt a konfliktusokkal korábban. Messziről kerülte őket, ha kellett szakított a barátnőjével, otthagyta a barátait, csak hogy ne kelljen semmiféle problémával foglalkoznia. Aztán az utolsó szakítása során megvilágosodott. Rájött, hogy a kapcsolatai végetérésének okait nem a másikban kell keresnie, hanem önmagában. Elhatározta, hogy a tanulás és önfejlesztés útjára lép, és megtanulja helyesen kezelni a konfliktusait.

A könyvből megtudhatjuk, hogy nem a szétkapcsolódás okoz végzetes problémát két ember kapcsolatában, hanem az, ha nem képesek az újrakapcsolódásra. Megismerkedhetünk a szerző által elnevezett zéró szinttel, és azzal, hogy mi az a négy megszakító, aminek hatására kimozdulunk a zéró szintről. Arról is olvashatunk, mit jelent áldozatnak lenni, mit jelent alkotónak lenni, és hogyan mozdulhatunk el az elsőből a második felé. Megismerkedhetünk a bennünk élő rémült állattal, és elgondolkozhatunk azon, hogy vajon születésünkkor és apró gyerekkorunkban mit tapasztalatunk a konfliktusokkal kapcsolatban, és ez milyen kihatással van arra, hogy felnőttként hogyan állunk ezekhez.

Tetszett, hogy Gaddis külön megemlítette, hogy a könyvében található tanácsok a nem bántalmazó kapcsolatokra vonatkoznak, a bántalmazó kapcsolatban élőket pedig a számukra valóban megfelelő szakemberekhez irányította.

Gaddis a könyvben leegyszerűsített példákat és ábrákat hoz mindenre, ami szerintem jó, mert így az is megérti a magyarázatait, aki nem igazán van otthon a pszichológia területén. Ezenkívül a saját életéről, problémáiról, múltbeli konfliktusairól is mesél, valamint a hozzá segítségért forduló emberek eseteit is elmeséli nekünk, ezzel pedig emberközelivé, érthetőbbé teszi számunkra a konfliktusok lényegét, és azt, hogy mi és mások miért reagálnak úgy bizonyos helyzetekben, ahogy. Valamint ahhoz is kapunk segítséget tőle, hogy miként változtathatnánk, először elsősorban önmagunkon, hogy aztán esetleg a környezetünk is változzon.

A rémült állatodnak egyetlen feladata van: megvédeni téged. Nem gondolkodik, csak meg akar védeni a veszélytől.
(...) Amikor a rémült állatod cselekszik, kevésbé vagy racionális, impulzívabb módon nyilvánulsz meg, és nagyobb valószínűséggel mondasz vagy teszel hülyeségeket. Gondolj bele! A primitív idegrendszerünk évmilliók óta szolgál bennünket, viszont egy felnőtt kapcsolatban ugyanúgy bekapcsol, mintha egy nagytestű ragadozó támadna ránk.

A fejezetek közben is kapunk feladatokat Gaddistól, de a fejezetek végén külön kérdés- és feladatsort is találunk. Gaddis azt javasolja, hogy vonjunk be a feladatokba legalább egy hozzánk közel álló embert, aki segíthet nekünk a fejlődésben (és esetleg mi is segíthetünk neki). Őszintén bevallom, nekem arra, hogy bevonjak valakit a könyv és a konfliktusaim feldolgozásába még sem időm, sem akaratom (lelki erőm) nem volt, de talán majd egyszer... Amúgy szerintem jó ötlet, mert ha legalább egy ember tudja a céljaidat, akkor már csak azért is meg akarod valósítani őket, hogy az illetőnek bizonyíts. Olyan ez, mint amikor valaki a neten megosztja az életmódváltásának lépéseit, és hagyja, hogy mások végigkövessék az útját. Ez pedig motiválja őt az új, egészségesebb szabályok betartására.

A legnehezebb számomra az egy konfliktus során, hogy amikor épp dühös, sértődött, frusztrált vagyok, vagy épp valamitől félek, akkor nehezen hallgatom meg a másikat, és inkább az elkerülést választom. A könyvben erre is találtam tanácsokat. Egyfelől arra, hogy a bennem lévő érzéseket észleljem, felismerjem és kezelni tudjam, másfelől arra, hogy miképp hallgathatom meg jól a másik embert. Egyelőre saját magamon kell tovább dolgoznom, de a későbbiekben megpróbálom majd alkalmazni az ezzel kapcsolatban olvasottakat, és kíváncsian várom, miként válnak be.


Hogy tetszett a könyv?

Érdekes és érthető volt, tetszettek a hétköznapi példák az író és a hozzá forduló emberek életéből, valamint az egyszerűen megérthető ábrák és magyarázatok is. Hogy a tanácsok működnek-e, azt egyelőre nem tudom, de ki fogom próbálni őket, aztán meglátjuk...

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Lényegében mindenkinek, hiszen nincs olyan ember, aki soha nem kerül konfliktushelyzetbe.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:



Nyereményjáték:

Játékunk során olyan szerzőktől mutatunk idézeteket, akiktől Jayson Gaddis is merített a könyv létrehozásához. A szerző nevét írjátok be a Rafi megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

…mély meggyőződésemmé vált, hogy csak akkor vagyok képes túlélni ezt a poklot, ha tudatosan megőrzöm az önbecsülésem, ha soha nem hagyom, hogy elvegyék a méltóságomat, egyetlen tulajdonomat, amim maradt, bármi is történjen.


Állomáslista

12.05. Readinspo
12.09. Spirit Bliss Sárga könyves út
12.11. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése