~ Sárga könyves út ~

2022. december 28., szerda

Vanessa Len: Csak egy szörnyeteg – Blogturné



Az Anassa Könyveknek köszönhetően nemrég magyarul is megjelent Vanessa Len Csak egy szörnyeteg című regénye. A történe elsőre átlagos romantikus sztorinak tűnik, amelyben a tizenhat éves Joan belezúg a jóképű srácba, Nickbe. Ám a történet nem ennyire egyszerű. Joan és a családja ugyanis szörnyetegek, Nickről pedig kiderül, hogy ő a hős, akinek az az életcélja, hogy végezzen az összes szörnnyel. Ezúttal három bloggerünk indult útnak időn és téren át, hogy szörnyeket mentsen Joannel együtt. Természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

A fülszövegben Az idő vándorai című könyvhöz hasonlították a regényt, ami nekem anno tetszett, ezenkívül a cím, a fülszöveg és a borító alapján arra tippeltem, hogy ez egy "Szépség és a szörnyeteg"-feldolgozás lesz, ami az egyik kedvenc mesém. Szóval egy romantikus, izgalmas történetre számítottam.


Véleményem a könyvről

A történet egy Joan nevű lányról szól, aki átlagos életet él. Az anyai nagymamája gyerekkorától kezdve mondogatja neki, hogy a családjuk szörnyetegekből áll, de Joan azt hiszi, hogy ez csak mese. Aztán felnőve elindul az első randijára a jóképű Nickkel, ám végül mégsem ér oda. Egy balesetnek köszönhetően időt lop egy idős férfi életéből, és átugrik egy teljes napot. Ekkor jön rá, hogy a mese valóság, a családja időutazó, ám ahhoz, hogy képesek legyenek más korokba jutni, időt kell lopniuk az átlagemberek életéből. Csak hogy Joan helyzete még bonyolultabb legyen, kiderül, hogy Nick valójában szörnyvadász, és lemészárolja Joan egész családját. Joan pedig egy ellenséges szörnycsalád tagjával útra kel az időben, hogy megváltoztassa a jövőt, megállítsa Nicket és megmentse a szeretteit.

Amikor elkezdtem olvasni a könyvet, nagyon megörültem, mert igazán érdekesnek, izgalmasnak tűnt az alapötlet. Még az sem zavart, amikor rájöttem, hogy a történetnek igazából semmi köze nincs a "Szépség és a szörnyeteg"-sztorihoz. Joan karaktere azért tűnt érdekesnek, mert ő is most csöppent bele ebbe az egész szörnyesdibe, vagyis körülbelül olyan tudatlanul állt hozzá a kalandokhoz, ahogyan mi, olvasók. Tanulnia, fejlődnie kellett, és persze rájönnie, hogy ki is ő valójában, miben hisz, milyen ember akar lenni. Érdekes dilemma volt, hogy szereti a családját, ám a lelke mélyén érzi, hogy időt lopni az emberek életéből nem helyes. Meg akarja óvni a szeretteit Nicktől, de azt is megérti, hogy a fiú miért akar végezni az összes szörnyeteggel. Ez a belső meghasonlás pedig átérezhetően és izgalmasan jött át a történetben.

Nagyon izgalmas volt az is, hogy Joannak össze kellett fognia a céljai érdekében egy ellenséges szörnycsalád tagjával, Aaronnal. Aaron karaktere elsőre elkényeztetett, egoista úrikölyöknek tűnt, de azonnal látni lehetett, hogy valahol mélyen csak egy sebzett srác, akiben ott a jóság is. Igazából meglepett, hogy bár a fülszöveg alapján Nicket gondoltam volna a könyv második legfontosabb szereplőjének Joan után, valójában Joan sokkal több időt töltött Aaronnal a történet során, Nick pedig csak rövid időkre került elő, főképp a sztori elején és végén. Azt még nem tudtam ledönteni, hogy ennek örülök-e, vagy sem. Egyfelől kedveltem Joan és Aaron párosát, így nem bántam, hogy ők állnak a középpontban. Másfelől így lényegében semmit nem tudtam meg arról, hogy Joan és Nick miért is szeretik egymást, mennyire passzolnak egymáshoz, és úgy általában Nickről is kevesebbet tudhattam meg. Persze kaptunk bepillantást a múltjába, de az mégiscsak más, mint a jelenben megismerni őt ténylegesen.

– Beszélhetnénk?
– Hm. – Tom cuppogott, de nem nyitotta ki a szemét. – Kérek egy italt, szívem!
Ruth Joanra nézett, aki azt tátogta neki: Honnan? Aaron ingerülten felsóhajtott. Lehajolt, és felvett egy félig üres sörösüveget Tom asztala alól. Aztán lecsapta az asztalra.
Tom kinyitotta a szemét a hangra. Ügyetlenül az üveg után nyúlt, aztán egyetlen hajtásra megitta a sör maradékát.
– Tom? – ismételte meg Joan. – Venni akarunk tőled valamit.
– Kérek egy italt, szívem!
– Szerintem elromlott – jegyezte meg fanyar hangon Aaron. – Ha meghúzod a zsinórt, csak egyvalamit tud mondani.

Az időbeli kalandozások, a nyomozás a titokzatos tárgy után, ami állítólag alakítani tud az időfolyamon és megmentheti Joan és Aaron családját is, teljesen lekötött. Igaz, észrevettem néhány furcsaságot, logikátlanságot, de ez csak kicsit zavart. Vicces volt, hogy körülbelül a könyv háromnegyedénél bevillant az a gondolat, hogy ebben a regényben kivételesen nincsenek meleg karakterek (mindig örülök, ha LMBTQ-karakterre bukkanok egy történetben), aztán néhány oldallal később kiderült, hogy hatalmasat tévedtem. Azt nem árulom el, hogy kikről is van szó, de a történetük izgalmasnak tűnt, épp ezért sajnáltam, hogy kicsit zavarosra sikeredett. Nem igazán értettem, miért is történt az a bizonyos emberrablás, mit akartak az elrabolt személytől pontosan. Lehet, hogy ez majd a következő részben kitisztul, nem tudom...

A regény vége egy kicsit gyors volt számomra, és meglepett a lezárás. De mivel tudom, hogy lesz folytatás, ezért annyira nem viselt meg, mintha így lenne lezárva a történet véglegesen.


Hogy tetszett a könyv?

Vannak hibái, találtam logikai bakikat benne, és furcsálltam, hogy Nick ennyire kevés szerepet kapott, de összességében élveztem a kalandokat, és kíváncsian várom a következő részt.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kedvelik a kalandos, fordulatos, időutazós ifjúsági fantasyket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A történet egy szörnyről és egy hősről szól, ezért ezúttal olyan karaktereket keresünk, akik egyszerre szörnyek és hősök is a maguk módján. A turné állomásain képeket rejtettünk el a bejegyzéseinkben ezekről a szörny/hősökről. Találd meg a képeket, és írd be a szörny/hősök nevét a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Állomáslista:

12. 28. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 29. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése