~ Sárga könyves út ~

2022. december 15., csütörtök

Mary Caperton Morton: 500 kirándulás a világ nemzeti parkjaiban – Blogturné



Mary Caperton Morton a népszerű túrablogszerző ebben az útikönyvben gyűjtötte össze a világ legérdekesebb és legszebb nemzeti parkjait. A csodálatos képekkel illusztrált kötetben kirándulásokat, túraútvonalakat ajánl és mutat be olvasóinak.
Tartsatok velünk legújabb blogturnénkon, de ne felejtsetek el játszani se. A turné végén megnyerhetitek a Kossuth Kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.


Miért választottam ezt a könyvet?

Életem nagy vágya egyszer nekivágni a világnak, gondtalanul, felelőtlenül, és megnézni az összes gyönyörű helyet, felfedezni az összes érdekes kultúrát. Ez persze nem olyan egyszerű... De amíg nem válhat valóra, addig ilyen gyönyörű, utazós könyvekkel pótolom a valódi élményt. És általuk tovább tervezgetem, hogy a világ mely részeit is szeretném majd egyszer látni.


Véleményem a könyvről

Először is, ez a könyv egyszerűen gyönyörű. Az első-hátsó borítókép, a belső fotók, a térképes illusztrációk, a szövegek elrendezése, minden. Ahogy kivettem a csomagból, azonnal elkezdtem lapozgatni, képtelen voltam megállni. Ami külön tetszik, hogy nemcsak a külcsín minőségi, hanem a kivitelezés is. A kemény borító, a belső vastagabb, minőségi lapok mind hozzájárulnak ahhoz, hogy azt mondjam, ez a könyv megéri az árát.

Ahogyan a könyv címe is mutatja, ötszáz túraútvonalat tartalmaz a könyv a világ nemzeti parkjaiban. Ezeket az útvonalakat a szerző valóban bejárta, szóval az információk, amelyek a könyvben találhatók, első kézből származnak, hitelesek.

A kötet hat fejezetre van felosztva. Az elsőben Észak-Amerikát járhatjuk be, a másodikban Dél-Amerikát, majd következik Európa, Afrika és a Közel-Kelet, Ázsia és Ausztrálázsia. A kötet végén van egy névmutató, aminek segítségével célirányosan megkereshetjük azt az országot, és azon belül helyet, amire kíváncsiak vagyunk.

A helyleírások rengeteg tényt, információt tartalmaznak, de nekem azok a többletinfók tetszettek a leginkább, amiket csak egy olyan ember adhat, aki maga is járt már az adott helyen. Például, a spanyolországi Monfragüe Nemzeti Park esetében a szerző azt tanácsolja, hogy ne csak a szemünk előtt elterülő tájat nézzük meg, hanem pillantsunk fel gyakran az égre is. Aztán megmagyarázza, hogy azért érdemes ezt tennünk, mert tizenötféle ragadozómadár-faj él az adott területen, akiket megszemlélhetünk, ha hallgatunk rá.

Vagy egy másik esetben, amikor az Aspromonte Nemzeti Parkról ír, ami Olaszországban található, azt ajánlja, hogy vigyünk magunkkal kempingfőzőt, hogy Earl Grey teát ihassunk a Montalto hegy csúcsán, hiszen itt épp a ritka bergamottnarancs termőhelyén járunk. Tele van ilyen apró, a túrát mégis varázslattal megtöltő tanácsokkal és ötletekkel a könyv, amit egyszerűen imádok.

A túrához rajzolt kis térképek nagyon feldobják a könyvet, a fotók pedig egyszerűen gyönyörűek. Általuk kicsit mi is bejárhatjuk az adott útvonalakat, tájakat, segít elképzelni, vajon milyen is lenne az adott helyen lenni. Az élénk, élethű színek, tájak, állatok egyszerűen elbűvölik az embert.

Nem tudom, miért, de engem a leginkább az európai, főképp az északi tájak vonzanak. Izland, Svédország, Norvégia, Finnország. Alapvetően az emberi jogok miatt ezek az országok a legszimpatikusabbak számomra, de a tájaik is lenyűgöznek. Egyszer például nagyon szeretném látni a sarki fényt, mert fotókon is gyönyörű. Lengyelország nyitottság szempontjából már annyira nem vonz, információim alapján az emberi és főképp a női és LMBTQ-jogok még a magyarországinál is rosszabbak, viszont az ország tájai nagyon szépek, és személyes okokból szeretnék oda is eljutni majd, hogy meglátogathassak valakit.

A kötetben Magyarország is kapott kétoldalnyi helyet. Ezen a két oldalon a Hortobágyi Nemzeti Parkról (azon belül is a Tisza-tóról), Az Aggteleki Nemzeti Parkról (Baradla-barlang), a Bükki Nemzeti Parkról (Bükk-fennsík) és a Fertő–Hanság Nemzeti Parkról (Hany Istók tanösvény) találhatunk információkat, valamint gyönyörű képek is vannak itt a Baradla-barlangról.



Hogy tetszett a könyv?

A kivitelezése minőségi, a borítóillusztrációk igazán szépek, a belső fotók egyszerűen gyönyörűek, a térképek klassz kiegészítők, a szöveg pedig tele van érdekes információkkal és egyedi tanácsokkal. Ez egy olyan könyv, ami még inkább ösztönöz arra, hogy egyszer fogjam a cuccomat, és megnézzem a világot.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki eddig még nem tudott nekivágni a világnak, de addig is szívesen felfedezné azt egy könyv segítségével. És azoknak is, akik nemsokára útnak indulnak, és ötleteket keresnek, hová is menjenek, miket nézzenek meg.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mary Caperton Morton a világ nemzeti parkjaiba kalauzol el minket, így az egyes állomásokon is a lélegzetelállító kiránduló helyszínek közül kell felismernetek egyet-egyet. A megoldás a nemzeti park neve, ezt írjátok be a megfelelő rubrikába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

12. 13. Dreamworld
12. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 17. Könyv és más
12. 19. Kelly és Lupi olvas

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése