~ Sárga könyves út ~

2022. december 18., vasárnap

Yehuda Devir–Maya Devir: Ez egy ilyen nap – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent a híres izraeli házaspár első képregénye Ez egy ilyen nap címmel. Ennek örömére a Blogturné Klub bloggerei bemutatják ezt a szívmelengető, vicces és sokunk számára ismerős helyzeteket tartalmazó képregénygyűjteményt, melyben Maya és Yehuda Devir a hétköznapi hullámvölgyeiket örökítették meg.Tartsatok velünk, ismerjétek meg a szerzőpárost, és nyerjétek meg a kiadó által felajánlott nyereménykönyv egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Néhány éve a kiadótól megkérdezték tőlünk, hogy milyen külföldi képregényeket ismerünk, amiket esetleg magyar kiadásra is ajánlanánk. Többek között megemlítettem Yehuda és Maya Devir képregényét, online ugyanis már régóta követtem a Facebook-oldalukat, és nagyon tetszettek a vicces, közvetlen rajzaik, amiket önmagukról, a kapcsolatukról, a családjukról rajzoltak. Úgy gondoltam, megérné magyarul is kiadni. Nem tudom, hogy végül az én ajánlásom győzte-e meg a kiadót, de nagyon örülök, hogy ez a könyv megjelenhetett. Kérdés sem volt, hogy mindenképpen szeretném a polcomon tudni.


Véleményem a könyvről

Sok-sok évvel ezelőtt találtam rá a Devir család Facebook-oldalára, és nagyon tetszett, hogy mennyire humoros, aranyos, szeretettel teli rajzokat készítenek a saját életükről. Később tudtam csak meg, hogy Izraelben élnek, ami számomra azért adott pluszt, mert a nagypapám és a családja is ott éltek (sajnos a nagypapám és a mostohanagymamám nemrég elhunytak), szóval Izrael közel áll a szívemhez.

De a legfőbb ok, amiért újra és újra visszatértem Devirék oldalára, hogy a kapcsolatuk, a családjuk a képregények alapján pont olyan, amilyenre minden nő vágyik. Jó volt látni, hogy léteznek még boldog párok, akik szeretik egymást, akik elfogadják egymás olyannak, amilyenek, akik tisztelik egymást, törődnek a másikkal. És nem rombolják, hanem építik a párjukat, például azzal, hogy ihletet adnak az alkotáshoz. Szóval igen, bár a rajzok megörökítik a problémákat, a bosszús és nehéz helyzeteket is, mégis tele vannak szeretettel, és ilyennek képzelek egy boldog párkapcsolatot, családot.

A kötet három fejezetből áll. A fejezetekben fekete-fehér és színes rajzok is találhatók. A fekete-fehér rajzok esetleg arra is jók, hogy aki szeret színezni, az kiélhesse ezt a szenvedélyét a képregények nézegetés mellett.

Az első fejezetben 40, a másodikban 46 alfejezet van, amiknek vicces címeket is adtak. Ezekben a fejezetekben Yehuda és Maya éppen új életet kezdenek együtt, és az együttélés nehézségeit mutatják be humorosan ábrázolva. A rajzok alapján pont ugyanolyan gondokkal néznek szembe, mint bárki más, a különbség csak az, hogy ők humorral és egyfajta harcostársakként kezelik a problémákat. Míg a mi kultúránkban sokszor a nőt és a férfit szembeállítják egymással, azt hangsúlyozzák, hogy férj és feleség egymással harcol állandóan, egymás ellenségei, addig abban a kultúrában nem egymás ellen küzdenek, hanem vállvetve a világ okozta gondok ellen. És ez a hozzáállás nagyon-nagyon tetszik.

A harmadik fejezetben szintén 40 alfejezet található. Ez a fejezet annyiban különbözik az első kettőtől, hogy a gyerekvállalásról, gyerektervezésről, az első baba megszületéséről, a vele járó örömekről és gondokról szól. A Facebookon anno végigkövethettem, hogy nem ment könnyen Maya teherbe esése, és amikor végre sikerült, mennyire boldogok voltak Yehudával. Jó volt újra visszanézni az akkori rajzaikat újakkal kiegészülve. A kislányuk, Ariel igazán édes. Jókat vigyorogtam a kisbabákkal járó szokásos nehézségeken, amik teljesen felforgatták Devirék életét. És jó volt azt is látni, hogy náluk apa ugyanúgy részese a gyerek életének, a gyerekről való gondoskodásnak, mint anya. Nem marad le és ki a gyerek életéből, elkíséri az orvoshoz az első oltásokra, fürdet, altat, pelenkáz, bevásárol, etet, bizonytalankodik abban, hogy elég jó apa-e, és továbbra is imádja és támogatja a feleségét.

Hát igen, az egy teljesen más kultúra, mint a miénk. Teljesen másként tekintenek a házasságra, a családra, a női és férfi, az apai és anyai szerepekre és feladatokra. Kicsit irigy vagyok. Na jó, nagyon! De örülök, hogy legalább rajzokon részese lehetek egy tényleg jól működő, szerető párkapcsolatnak és családnak. Mert ezek a rajzok nemcsak megnevettetnek, hanem a szívemet is megmelengetik.

Remélem, hogy ez csak az első, de nem az utolsó könyv volt Deviréktől, ami itt, Magyarországon megjelenhetett. Én nagyon örülnék, ha lennének majd újabb könyvek is tőlük.


Hogy tetszett a könyv?

Humoros, szeretettel teli, közvetlen rajzok és történetek egy jól működő házasságról, családról, amik jólesnek a léleknek.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Őszintén szólva, mindenkinek. Azt hiszem, a magyar emberekre ráfér a humor, és az is, hogy lássák, milyennek kéne lennie egy párkapcsolatnak, családnak.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során ki másoké is lehetne a főszerep, mint a képregényeseké? Minden állomáson láthattok egy borítórészletet, nektek pedig nincs más dolgotok, mint az alapján megfejteni a kötet szerzőjét, majd a nevét beírni a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

Figyelem, a kiadó csak magyarországi címre postáz; a nyertesnek 72 óra áll rendelkezésére, hogy válaszoljon, ellenkező esetben automatikusan újat sorsolunk!


Borítórészlet a játékhoz:


Állomáslista:

12. 10. Dreamworld
12. 16. Deszy könyvajánlója
12. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út
12. 20. Utószó
12. 21. Könyv és más
12. 22. Fanni's Library

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése