~ Sárga könyves út ~

2024. június 20., csütörtök

Otfried Preussler: Krabat – Blogturné




A Móra Könyvkiadó idén újra megjelentette Otfried Preussler: Krabat című ifjúsági fantasy regényét, mely a német mondavilágon alapuló történetével számos irodalmi díjat zsebelt be világszerte. Az alakváltó molnárlegények történetéről három bloggerünk számol be, kövesd az állomásokat, és a játék megfejtéséért cserébe esélyed lesz megnyerni a könyvet a kiadó felajánlásában.


Miért választottam ezt a könyvet?

Kíváncsi voltam, hogy milyen fantasyregényeket írtak az 1970-es években, és fülszöveg alapján ez egy érdekes történetnek tűnt.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője egy Krabat nevű fiú, aki az utcán él más gyerekekkel együtt nem túl jó körülmények között, mígnem egy éjszaka azt álmodja, hogy el kell mennie egy bizonyos malomhoz. Krabat hallgat az álmára, meg is találja a malmot, ott viszont egy fekete mágiával foglalkozó férfi a molnár (Mester). A Mester felveszi őt tizenkettedik molnárlegénynek, ami elsőre jónak tűnik, hiszen a fiúnak mostantól nem kell éheznie, mindig van tiszta ágy, amibe este befekhet és fedél a feje fölött, ám egy idő után rájön, hogy mindennek megvan az ára. A tizenkét molnárlegény ugyanis nemcsak a munkájával tartozik a Mesternek, hanem évente egyikük az életével is.

A regény három részre van felosztva, ami Krabat három évét meséli el a malomban. A fejezetek se nem túl rövidek, se nem túl hosszúak, és kerek egész történeteket alkotnak sokszor. Emiatt inkább amolyan novellákból álló regénynek tűnt ez a könyv, semmint a megszokott regényívet használó modern kori történetnek.

Bár teljesen más a stílusa, a történetvezetése, a karakteralkotása ennek a több mint ötven évvel ezelőtt írt fantasynek, mint a mostaniaknak, számomra igazán érdekes volt. Azért persze voltak hasonlóságok is, itt is egy szegény árvagyerek a főszereplő, mint oly sok kortárs fantasyben, itt is van egy sötét lelkű főgonosz, akit le kell győzni, van szerelmi szál is, és támogató jó barátok. De Krabat itt lényegében maga is fekete mágiát tanul és használ, vagyis bár szembeszáll a Mesterrel, mégsem tökéletesen pozitív karakter. A sötét oldalt szolgálja, és az egyetlen problémája ezzel az, hogy nem akarja, hogy évente meghaljon valaki a barátai közül, vagy éppen ő maga. Szóval bár a fülszöveg jó és rossz összecsapásáról beszél, szerintem itt pont nem ez történt. Ami nem baj, mert ettől lett többek között egyedi számomra ez a történet.

Krabat amúgy szerethető karakter a fekete mágia ellenére is. Jó barát, segítőkész, kedves, védelmező, bátor és viszonylag okos is. Szóval sikerült megkedvelnem őt. Ahogy Tondát és Jurót is a molnárlegények közül. Tonda szintén jó barát, Juro pedig bár elsőre együgyű karakternek tűnik, később rájön az ember, hogy elég sokrétű. Lobosch, a Krabat helyét a második évben átvevő, új, tizenkettedik molnárlegény is cuki volt, jókat kuncogtam a gyermekien aranyos beszólásain.

– Ma éjjel – mondta Andrusch – kirángatjuk az ágyából, és kicsipkézzük az irháját!
– Mindenki hozzon fütyköst! – kiáltotta Merten.
– Utána pedig – morogta Hanzo – kopaszra nyírjuk, és bekenjük a képét csizmazsírral, aztán kormot rá!
Michal a sarokban ült és hallgatott.
– Mondj már te is valamit! – kiáltotta Staschko. – Elvégre te vagy az, akit Lyschko beárult a Mesternél!
– Jó – szólt Michal –, akkor mondok valamit. – Várt, míg elcsendesedtek, aztán folytatta nyugodt hangon, ahogyan a helyében Tonda beszélt volna. – Az, amit Lyschko tett, aljas dolog volt. De amit ti tervezgettek, az sem különb. Dühös ember nem méricskéli a szavait, ez rendben van. Most viszont már kifújtátok a haragotokat, tehát elég legyen. Ne kelljen szégyenkeznem miattatok!

A Mester karaktere olyan volt, mint egy bántalmazó apa (csak mágikus képességekkel). Az alapvető dolgokkal ellátta a tizenkét molnárlegényt, de csak azért, hogy dolgozhassanak neki. És ha valami nem tetszett neki, akkor a molnárlegények számíthattak a fizikai vagy sötét mágián keresztüli fenyítésre. Viszont néha kedves is tudott lenni, de csak akkor, ha manipulálni próbált ezzel valakit.

A szerelmi szál igazából csak a végső konfliktus kiteljesedéséhez kellett a Mester és Krabat között, mert túl sok romantikát nem kaptunk. Vagyis inkább amolyan régimódi romantikát, amiben egy pillantástól szerelmes leszel, és előbb áldozod fel az életedet a másikért, mint hogy megkapnád az első csókodat tőle. Amúgy ezzel sem volt gondom, mert bár a modern fantasykben ez általában nem így van, nekem nem feltétlenül hiányzik a romantika ahhoz, hogy egy történetet élvezni tudjak.

Nagyon kíváncsi voltam, hogy a történet vége miként alakul, vajon követi-e az író a mai trendet, hogy a főszereplőnek mindig győznie kell, vagy sem. Volt egy kis csavar a dologban végül, de ahhoz képest túl romantikus megoldást kaptunk, hogy a romantika háttérbe volt szorítva a regény nagy részében. Ennek ellenére a lezárás megnyugtatta a kis lelkemet, úgyhogy elégedett voltam vele.


Hogy tetszett ez a könyv?

Érezhetően más volt sok szempontból, mint a modern fantasyk, de szórakoztatónak és egyedinek találtam, úgyhogy örülök, hogy elolvashattam.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szeretné tudni, hogy ötven évvel ezelőtt milyen is volt egy fantasy.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A játék nagyon egyszerű, a feltett kérdéseinket a beleolvasó elolvasásával könnyen megválaszolhatjátok. A megoldásokat szokás szerint írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő sorába.

Figyelem! A kiadó csak magyarországi címre postáz! A nyerteseknek 72 óra áll rendelkezésére, hogy a megkapott értesítőlevélre válaszoljanak, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk.


Kérdés a játékhoz:

Mi a neve az „öreglegénynek” a malomban?


Állomáslista:

06. 20. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

2024. június 18., kedd

R. L. Stine: Kísértet-part (Libabőr 1.)



Bloggereink ezúttal R. L. Stine igazi klasszikusait veszik górcső alá! Legújabb blogturnénkban a Könyvmolyképző Kiadó által újonnan kiadott két részről olvashattok – tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a kiadó által felajánlott Kísértet-part (1.) és Váljunk ​láthatatlanná! / A Láz-mocsár vérfarkasa (2-3.) kötetekért.


Miért választottam ezt a könyvet?

Korábban láttam két Libabőr-filmet a tévében, aminek a főszereplője egy R. L. Stine nevű író volt. A fülszövege alapján sejtettem, hogy nem ezekről a filmekről szól ez a könyv, mégis érdekelt, van-e valami kapcsolat a könyvek és a két nagy film között R. L. Stine-on kívül. Na meg, szeretem a jó horrorsztorikat, akkor is, ha ifjúsági történetek.


Véleményem a könyvről

A történet főszereplője Jerry Sadler és a testvére, Terri, akik a rokonaiknál töltenek némi időt. A tengerparton találkoznak három testvérrel, a gyerekek azt állítják, hogy a közeli barlangban egy veszélyes kísértet lakik, és megkérik Jerryéket, hogy segítsenek nekik örökre a barlangba zárni a lényt, hogy ne árthasson többé senkinek.

Na már most, ahhoz képest, hogy ez egy gyerekeknek szóló horrorregény, eléggé para volt. Nagyon jó hangulata van a történetnek, végig ott van a feszültség szöveg és cselekmény szintjén is. Én konkrétan gyomorgörccsel olvastam végig a sztorit, pedig már 39 éves vagyok, és gyerekkorom óta nézek horrorfilmeket. Szóval igen, Stine nagyon jól hozza ezt a feszült, sejtelmes, rémisztő hangulatot, pontosan tudja, mikor kell valamivel megijeszteni az embert, és mikor kell humorral feloldani ezt a rémületet úgy, hogy közben az ember tisztában legyen vele, koránt sincs biztonságban, ismét bármikor lecsaphatnak rá, hogy visszatérjen a gyomorgörcs.

Ezt a feszültséget ebben a történetben valószínűleg az adja, hogy Jerryék nem tudhatják biztosra, kiben bízhatnak, ki valójában a szellem. Még azokban is kételkedniük kell, akik barátnak tűnnek. És persze, ha ők nem tudják az igazságot, mi, olvasók sem tudhatjuk. Így mi is velük együtt parázunk mindenkitől.

Azt sokáig nem tudtam eldönteni olvasás közben, hogy a barlangbeli személy vagy a három testvér a veszélyes valójában, lényegében akkor tudtam meg biztosra, amikor kiderült. Viszont amikor kiderült, onnantól kezdve már tökéletesen tisztában voltam a végső csavarral, mert úgy volt logikus. Felnőttként imádtam, hogy Stine bátor volt a történet lezárásával, bár azt nem tudom, hogy ez a lezárás mennyire lesz érzelmileg könnyen feldolgozható a fiatalabb olvasóknak.

A könyv végén találhatunk egy rövid életrajzot R. L. Stine-ról, egy vicces interjút vele, egy elvarázsolt családfát, egy, a kutyák természetfelettihez való kapcsolatáról szóló értekezést, egy kis leírást arról, hogyan készítsünk mi is sírkősatírozást, mint Terri a történetben, valamint beleolvasót két másik Libabőr-történetbe. Ez utóbbiakat amúgy nem olvastam el, mert nem a 2. 3. rész beleolvasói voltak, hanem isten tudja, hányadik részhez tartoztak, és amíg nincsenek meg azok a könyvek is teljes egészében, addig nem akartam ismerni az elejüket, és aztán kíváncsi maradni.


Hogy tetszett ez a könyv?

Ahhoz képest, hogy fiataloknak íródott, nagyon feszült, ijesztő hangulatú horror volt. Végig fenntartotta a figyelmemet és a gyomromban lévő feszültséget is.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyveket?

Azoknak, akik bírják a feszültséggel teli horrorsztorikat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Vessetek árgus pillantásokat a Libabőr-sorozat borítóira, ugyanis a feladatotok nem más, mint az állomásokon található borítórészletekből a könyvek címeinek a kitalálása! Jó kutatást kívánunk!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Borító a játékhoz:


Állomáslista:

06. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út (1. könyv)
06. 21. Könyv és más (2. könyv)
06. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út (2. könyv)
06. 27. Hagyjatok! Olvasok! (2. könyv)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

2024. június 16., vasárnap

Kányádi Sándor: Talpas történet – Blogturné (A nagy Kányádi-turné)



1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12. és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk nektek. Váltsatok jegyet ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Ahogyan az előző Kányádi-könyvnél, itt is kíváncsi voltam az illusztrációkra. Nem mellesleg a fülszövegben az volt, hogy egy író és egy medve barátságáról szól a történet, úgyhogy gondoltam, pont nekem való.


Véleményem a könyvről

A történet a Hargitán játszódik, ahol egy író összebarátkozik egy Ambrus nevű medvével. Az író egy tükröt ajándékoz Ambrusnak, ami érdekes utat jár be az erdőben. Persze a medve és az ember barátsága ezzel az egy találkozással nem ér véget, különböző kalandok várják még őket.

Az illusztrációk ebben a könyvben is tetszettek, és sajnálom, hogy ebben az esetben nem írták rá az illusztrátor, Tuza Edit nevét is a borítóra, mert megérdemelte volna, hogy szem előtt legyen.

A történetnek és a nyelvezetének is van egyfajta, valószínűleg a Hargita területéhez kapcsolható stílusa. A szövegben találtam olyan szavakat, kifejezéseket, amiket vagy nem is ismertem, vagy ismertem, de a köznyelvben egyáltalán nem használjuk. Szerencsére a kötet végén ezek többségét megmagyarázzák, úgyhogy én is és a könyvet elolvasó gyerekek is tanulhatunk néhány új szót, kifejezést.

A próza mellett itt is feldobta a történetet néhány versike, amiket a gyerekek biztosan élvezettel olvasnak majd fel, esetleg tanulnak majd meg. Valamint a történet humora is igazán élvezetes, jókat mosolyogtam egy-egy mondaton, párbeszéden.

– Jaj, kiesett, kiesett! – esett kétségben a kislány. Ijedten néztünk össze, hogy melyikünk esett ki. Megvoltunk mindannyian.
– A gomb esett ki – vallotta be szemlesütve a kisfiú.
– Miféle gomb?
– Az az izé.
– Mizé?
– Amelyiket lecsavartam.
(...)
– De hol a rigócska? – néztünk össze ijedten.
– Ő is kiesett – vallotta be a kislány –, csak nem mertem szólni.

A történetnek persze tanulsága is van, ember és állat békében és barátságban élhet egymás mellett. Azért medvékkel a valóságban ne próbáljunk meg barátkozni, de nem kell őket bántani, levadászni, csak egyszerűen tiszteletben tartani, mint élőlényeket.

A tükör szálára kíváncsi voltam, főképp, mikor kiderült, hogy nem is csak egyszerű tükör. Végül ebben is megtaláltam a tanulságot, ha valaki visszaél az emberek (vagy épp állatok) bizalmával, előbb vagy utóbb eléri a végzete.



Hogy tetszett ez a könyv?

Humoros kis mese volt szép illusztrációkkal, de valahogy kevésbé fogott meg, mint az egérke története az előző turnéállomásomon.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki szereti az állatokról szóló, humoros meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladat a játékhoz:

Sorolj fel legalább három nyelvet, melyre műveit lefordították!


Állomáslista:

06. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06. 17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06. 18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06. 19. Könyv és más (Talpas történetek)
06. 20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

2024. június 15., szombat

Bea Fitzgerald: Pokolba a szerelemmel! – Blogturné




A Menő Könyveknek köszönhetően nemrég megjelent Hádész és Perszephoné történetének feminista feldolgozása Pokolba a szerelemmel! címmel. Tartsatok öt bloggerünkkel az alvilágba, a turné végén pedig ti is nyerhettek egy példányt a könyvből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, biztosan nem a borítója alapján. Ez a tiszta rózsaszín borító valahogy nagyon nem jön be. Értem én, hogy ez egy nőkről, nőknek (is) szóló könyv, de nem egy gagyin megírt erotikus-romantikus, hanem egy igazán minőségi feminista regény. Szóval nekem ez a túlzásba vitt rózsaszín valahogy alapból nem tetszik, és a történethez sem passzol. Persze, láttam, hogy a külföldi kiadás is ilyen, szóval ez nem a magyar kiadó hibája, de nem értem, hogy az író miért bólintott rá erre.

Egyébként a görög mitológia és az alvilág iránti érdeklődés volt az, ami miatt el akartam olvasni ezt a történetet. És mert a fülszöveg azt ígérte, hogy egy teljesen más szemszögből fogják nekem elmesélni ezúttal Perszephoné életét.


Véleményem a könyvről

A történet, ahogy azt a fülszöveg is ígérte, valóban Perszephoné történetét dolgozza fel, csak éppen másképp, mint azt a korábbi mitológiai történetekből ismertük. Perszephonét az anyja, Démétér, egy kis szigeten elzárva nevelte fel, hogy megvédje őt a veszélytől, amit főképp a férfiak (legyenek istenek vagy emberek) jelentenek a nőkre. Úgy gondolja, a végső védelmet a lánya számára a házasság nyújtja majd. Igaz, hogy akkor egyetlen férfi azt csinál vele, amit akar, de legalább nem az összes férfi. Perszephoné viszont nem akar férjhez menni, szabad akar lenni, világot látni, élvezni az életet, úgyhogy miközben a szülei épp férjet választanak neki, megszökik, és egy csellel ráveszi Hádészt, az alvilág istenét, hogy rejtse el őt a birodalmában. Ám Démétér és Zeusz nem hagyják ennyiben a dolgot.

– (...) Csak egy lány vagyok, aki minden tőle telhetőt megtesz, hogy túléljen ebben a világban. És ez a házasság az eszközöm.
– Nem azzal kellene próbálkoznod, hogy túléld ezt a világot; inkább meg kellene próbálnod elpusztítani.

Ez eddig a legfeministább ifjúsági regény, amit életem során olvastam. Benne van a nők és férfiak közötti egyenlőtlenség minden egyes problémája és a feminizmus minden egyes gondolata. És a legjobb, hogy nem szájbarágósan, hanem a karakterek és a cselekmény által átadva. Ami kifejezetten tetszett, hogy az egyenlőtlenségből nemcsak azt mutatta be az író, ami a nőknek rossz, hanem azt is, ami a férfiaknak. Mert igen, a patriarchátus mindkét nemnek rossz, csak másképp, és a nőknek több területen.

Az látszik, hogy Perszephoné a történet során még nagyon fiatal, mert időnként lobbanékony, butaságokat csinál, nem tudja megfelelően értelmezni a dolgokat, és hasonlók. Ettől függetlenül szerintem nagyon klassz feminista karakter, mert bátor, erős, valódi hatalommal bír, és igen, vágyja is a hatalmat. Például igazán érdekesnek találja a politikát, és sokkal szívesebben foglalkozik azzal, mint a „női dolgoknak” mondott tevékenységekkel. Perszephoné ugyanis nemcsak saját magának kívánja a biztonságot és szabadságot, hanem az összes nőtársának, és még a férfiaknak is. Nem kevesebbet akar, mint megreformálni az alvilágot, az istenek világát és ezáltal a halandók világát is.

– Te akarod kihívni Zeuszt.
– De nem erőszakkal!
– Ha az egyik oldal kezében összpontosul minden hatalom, az már önmagában erőszak.

Hádész pedig tökéletes társ ebben. Szó szerint imádtam a karakterét. Mivel nem volt választása, a múltban részt vett egy hatalmas háborúban annak ellenére, hogy irtózik a gyilkolástól, ennek a lelki, pszichés következményei pedig még mindig hatással vannak rá és az életére. Folyamatos illúziókkal tartja fenn azt a látszatot, hogy ő az alvilág veszélyes, véreskezű uralkodója, hogy ne tűnjön mások szemében férfiatlannak, gyengének, és ne vehessék el hatalmát, és ezáltal az otthonát. Ő a legérzékenyebb lelkű, legkedvesebb, legromantikusabb, legmegértőbb, legművészlelkűbb férfi az istenek világában, aki inkább elzárkózik az alvilágban, csak ne kelljen részt vennie a Zeusz-féle istenek másokat (főképp a nőket) elnyomó, megalázó, bántalmazó világában.

Persze ő sem tökéletes, mert a patriarchális világ a rendes férfiakra is rányomja a bélyegét, de mindig felismeri és beismeri, ha téved, ha a társadalmi megszokások miatt mond vagy tesz valamit ösztönösen, és folyamatosan változik a pozitív irányba, kijavítja a hibáit.

Bár eleinte Perszephonét is megpróbálja átverni, mert attól tart, csak Zeusz kéme, a lány szép lassan megismeri a valódi énjét, és összefogva nekilátnak az alvilág és a világ megreformálásának. Ami klassz, hogy bár Hádész egyáltalán nem hasonlít a hímsoviniszta férfiképre, mégis az egyik legférfiasabb és legvonzóbb férfi karakter, akiről valaha olvastam. Vagyis a könyv tökéletesen megmutatja, hogy nem bizonyos tevékenységektől lesz valaki igazi férfi, és nem is attól, hogy visszaél a fizikai erejével. Hanem attól, hogy az erejét jóra használja, hogy tisztel másokat, hogy jóságos, hogy kedves, hogy bízni lehet benne, hogy rombolás helyett inkább alkot, hogy a háború és gyilkolás helyett inkább a tudományokat és művészeteket pártolja. Hogy felfogja, amikor nemet mondasz neki, és nemcsak felfogja, hanem el is fogadja, nem sértődik meg rajta, nem borul ki, nem viselkedik veled másképp ezek után sem.

Szóval igen, Perszephoné tökéletes feminista női karakter, Hádész pedig tökéletes feminista férfi karakter. És imádom még Sztüx karakterét is, aki jó barát, és nagyon cuki és vicces.

Nagyon fontos hangsúlyt kap a történetben Perszephoné és Démétér anya-lánya kapcsolata. Démétér szereti a lányát, jót akar neki, de még istennőként is olyan elnyomásban él, hogy el sem tudja képzelni, akár szembe is szállhat nőként a férfiak, főképp Zeusz akaratával. Azt gondolja, hogy ha a lányát engedelmesnek neveli, ha arra tanítja, hogy elfogadja a férfiak szabályait és behódoljon nekik, akkor talán biztonságosabb, jobb élete lehet. A valóságban is sok nő van, aki fél szembeszállni a férfiak szabályaival, és azt hiszi, ha követi ezeket, akkor nem eshet baja (ami persze nem igaz). Ezért nem is hibáztatom őket, egy férfivilágban élni nőként baromi ijesztő. De ez a történet azt is megmutatja, hogy ha a nők és a nőket egyenlőnek tartó férfiak összefognak, akkor igenis létrehozhatnak egy jobb világot mindkét nem számára.

– Úgy hiszem, talán lehetetlen kihívás jó anyának lenni a világban, amit apám teremtett – szólok végül. A hangom elcsuklik a lesújtóan szomorú igazságtól Az volt a sorsom, hogy megéljem ezt a fájdalmat? Minden, amit anyám tett, az összes nehéz döntés, amit meghozott, mind kudarcra volt ítélve, mert ez nem olyan világ, ahol az ember sikert arathat azzal, ha van egy lánya.

Sajnos bármennyire is szeretnék, nem tudok ebben a bejegyzésben mindegyik fontos feminista témáról írni, ami előkerül a történetben, mert akkor kisregényt írnék, de felsorolás szintjén megpróbálom bemutatni, milyen sok is van ezekből. Többek között szerepel a regényben az áldozathibáztatás, a női kápóság, a gázlángozás, a nemi erőszak, a kényszerházasság, a bántalmazott nők egy helyre kényszerítése a bántalmazóikkal, a toxikus maszkulinitás, a „fejétől bűzlik a hal”-effektus, a nők szavainak, érzéseinek megkérdőjelezése, a problémáik lekezelése, és még napestig sorolhatnám. Szó szerint minden benne van ebben a könyvben, ami feministaként fontos, amiről érdemes beszélni.

Az egyetlen, amit kicsit gyengének találtam a történetben, az a Perszephoné és Hádész közötti kommunikáció. Sokszor félreértik egymást, pedig ha csak egyszer leülnének, és tényleg nyíltan és őszintén elmondanák, mit éreznek, fél perc alatt megoldódhatnának a problémáik. Egyébként... őszintén szólva, én kicsit bánom, hogy ez egy romantikus regény lett. Mert simán el tudtam volna azt is képzelni, hogy Perszephoné és Hádész szimplán nagyon jó barátok és feminista reformertársak lesznek. De ettől függetlenül nagyon megvolt köztük a kémia, imádtam a csipkelődéseiket, nagyon aranyosak voltak együtt, és szerettem a párosukat. Csak hát, igen, kommunikáció, kommunikáció, kommunikáció! Ez minden jó kapcsolat (legyen az szerelmi, baráti vagy egyéb) alapja.

A könyv végéről körülbelül tudtam, mi lesz, hiszen ismerem az eredeti Perszephoné-sztorit, úgyhogy nagy meglepetés nem ért. Viszont én nem bánnék még egy második részt, amiben megnézhetjük, miként bontakoznak ki Perszephoné reformtervei, hogyan egyesítik az erejüket az istennők és úgy alapvetően a nők, meg a rendes férfiak, és húzzák ki Zeusz semmire nem jó hátsója alól a trónt, hogy az emberek világán is változtassanak. Szóval szerettem volna látni azt az új, jobb világot már működés közben, mert Perszephoné tervei és az első lépések nagyon tetszettek.


Hogy tetszett ez a könyv?

Féltem tőle, hogy csak egy újabb gagyi, nyálas romantikus regény lesz, de ez volt az egyik legjobb feminista ifjúsági regény, amit valaha olvastam. Sokkal többet kaptam tőle, mint azt reméltem. Imádtam Perszephoné és Hádész karakterét, és azt is, ahogyan együtt nekiálltak megreformálni az alvilágot és a fenti világot is. Csak bár más borítója lenne a könyvnek...

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden lánynak és nőnek, és a feminista témák iránt érdeklődő, nyitott férfiaknak is, akik szeretnék megismerni a nők problémáit, és rádöbbenni, hogy egy egyenlő világ számukra is sokkal boldogabb lenne.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ezúttal olyan könyvek íróit keressük, akik szintén a görög mitológiát választották történetük témájául. A blogjainkon található betűkből rakjátok össze a neveiket, és írjátok be a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Betűk a játékhoz:

KROADNIRICR


Állomáslista:

06. 15. Spirit Bliss Sárga könyves út
06. 18. Könyv és más
06. 21. Hagyjatok! Olvasok!
06. 24. Dreamworld
06. 27. Kelly és Lupi olvas

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

2024. június 13., csütörtök

Kányádi Sándor: Világlátott egérke – Blogturné (A nagy Kányádi-turné)



1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12. és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk Nektek. Váltsatok jegyet ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Régóta gondolkozom azon, hogy írni kéne egy saját mesét, amit én szeretnék illusztrálni is. Szóval amellett, hogy rajzolni tanulok, szívesen nézegetek mesekönyveket is, hogy lássam, mások milyen illusztrációkat készítenek, és tanuljak tőlük. Szóval egyebek mellett azért választottam ezt a könyvet, mert megtetszett a borítón található rajz stílusa, amit egyébként Bogdán Viki készített.


Véleményem a könyvről

A könyv egy mezei kisegérről szól, aki a koplalást megunva nekiindul a nagyvilágnak, és különböző érdekes, néha ijesztő, de mindig izgalmas kalandokon megy keresztül.

Az illusztrációk a könyv belső oldalain is nagyon tetszenek. Mivel alapvetően realista módon kezdtem el rajzolni tanulni, nagyon izgalmas számomra, hogy a mesék illusztrálása esetén nem feltétlenül kell mindig mindenben ragaszkodni a realitáshoz. Például a karakterek arányai, formái, a mozdulataik dinamikája, a kidolgozottságuk teljesen más, mint egy realista rajzon. És ez egyfelől hatalmas szabadságot ad alkotóként, másfelől nehéz eltalálni a megfelelő irányt. Bogdán Vikinek sikerült. Az egérke például nagyon cukin van megrajzolva, imádtam.

Az egérke elég sokféle kalandon megy át. Először is vonatozik egyet, ami nem sikerül túl jól, mert azonnal rá kell jönnie, hogy vannak olyan egerek, akik visszaélve a hatalmukkal elnyomják és kihasználják a társaikat. Egérke félelemből egy ideig behódol az elnyomásnak, ám aztán rájön, hogy ő szabad egér, nem szolgája senkinek, és ennek megfelelően is cselekszik. Ez bátorságra tanítja a gyerek olvasókat, és arra, hogy ne hagyják megfosztani magukat a szabadságuktól.

Ezután egérke az „egérszerető” macskához kerül, aki annyira nem is egérszerető. Itt megtanulja, hogy bízzon az ösztöneiben, ha valakiről azt mondják, hogy veszélyes, akkor meneküljön azonnal. Ez a gyerekeknek is segíthet, hogy jobban bízzanak önmagukban, felismerjék a veszélyeket, és ne hagyják megvezetni magukat.

A következő kaland és tanulság a patkányok között várja egérkét. A patkányok királya megteszi őt főkóstolónak, ami elsőre klassznak tűnik, mert hát, mindig minden talált ételből ő ehet elsőként, így sohasem éhezik, degeszre tömheti magát. De aztán egérke rájön, hogy a patkányok valójában feláldozhatónak tartják őt, és mérget kerestetnek vele. Ez megtaníthatja a gyerekeket arra, hogy a látszat sokszor csal. Ha valaki túl kedvesnek tűnik, nem biztos, hogy valójában nekünk akar jót. És a gazdagság, a jólét mit sem ér, ha cserébe veszélyben van az életünk, a szabadságunk.

A jólét nem minden. Nem bizony. Kivált, ha bizonytalanság, félelem árnyékolja be. Hiába a jobbnál jobb falatok. Hiába kóstolói kiváltsága. Amióta a tolmács odasúgta neki, hogy azért olyan nagyon ne örüljön, azóta a kisegérnek egyre fogyatkozott az étvágya.

Végül egérke eljut egy bentlakásos iskolába, ahol ő lesz a gyerekek titka és barátja. Megtanítják őt sokféle trükkre, és még a szerelmet is megtalálja egy egérlányka személyében. Ám a kalandok még ekkor sem érnek véget, például többek között az egérlánynak is nyoma vész.

A történet persze gyerekmese lévén végül happy enddel végződik egérke számára.

Ez a kis mese egyfelől kalandos és érdekes egy kisgyereknek, másfelől tényleg több nagyon fontos dolgot is tanít, de nem szájbarágós stílusban, hanem csak a történetekben található példák, események által. A szöveg nyelvezete már nagyobb gyerkőcöknek ajánlott, bár a kicsik is megérthetik egy felnőtt segítségével. A kötetben a prózai szöveg mellett több versike is szerepel, ami külön feldobja a történetet, és biztosan tetszeni fog a gyerekeknek.

Az utolsó oldalak egyikén, a tartalomjegyzék előtt egy szójegyzéket is találhatunk, amelyben elmagyarázzák a gyerekeknek azokat a szavakat, kifejezéseket, amiket esetleg nem ismernek.



Hogy tetszett ez a könyv?

Aranyos kis mese volt, fontos tanulságokkal, és olyan kalandokkal, amiket a gyerek olvasók élvezni fognak. Az illusztrációk is aranyosak, illenek a meséhez, és nyelvileg is megfelelő a történet ahhoz, hogy a kicsiket bevonzza.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Igazából minden gyereknek és gyereklelkű felnőttnek, aki szereti az állatos meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Kérdés a játékhoz:

Milyen szakon végzett az egyetemen?


Állomáslista:

06. 13. Spirit Bliss Sárga könyves út (A világlátott egérke)
06. 14. Szembetűnő (Az okos kos)
06. 15. Könyv és más (A világlátott egérke)
06. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út (Talpas történetek)
06. 17. Szembetűnő (Világgá ment a nyár)
06. 18. Szembetűnő (Fából vaskarika)
06. 19. Könyv és más (Talpas történetek)
06. 20. Könyv és más (Fából vaskarika)
06. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

2024. június 9., vasárnap

R. L. Stine: Libabőr-sorozat (1. 2. 3. rész) – Blogturné Extra



Bloggereink ezúttal R. L. Stine igazi klasszikusait veszik górcső alá! Legújabb blogturnénkban a Könyvmolyképző Kiadó által újonnan kiadott két részről olvashattok – tartsatok velünk a turnén, és játsszatok a kiadó által felajánlott Kísértet-part (1.) és Váljunk ​láthatatlanná!/A Láz-mocsár vérfarkasa (2-3.) kötetekért.


Ezúttal néhány kedvcsináló idézetet hoztam nektek a sorozat első három részéből. Jó olvasást!


1.

– Csak eszembe jutott egy pár hónappal ezelőtti rossz álmom.
Terri homlokráncolva nézett rám.
– Miért most?
– Egy temetőről szólt – magyaráztam. Hátrapillantottam az apró, régi temetőre, amit épp az imént fedeztünk fel a mögöttünk álló fenyőerdő szélénél. – Az álmomban zöld kezek bukkantak elő a földből, és elkapták a bokánkat.
– Undi – felelte Terri.


2.

– Ne aggódj! – mondta Natnek. Megtörölgette a kisfiú arcát. – Ez nem egy emberi csontváz. Csak egy kutyáé.
Ezt hallva Nat zokogni kezdett.


3.

Elkaptam a karját, és a háta mögé csavartam. Aztán én is csiklandozni kezdtem őt.
– Szívd vissza! – utasítottam.
– Oké, oké! – kiabálta. – Nem gondoltam komolyan.
– És soha többé nem fogsz gyáva nyúlnak hívni?
– Soha!
Amint elengedtem a karját, az ajtóhoz rohant.
– Találkozunk reggel... gyáva nyúl! – köszönt el.
Majd eltűnt a konyhában.


4.

Mentem tovább egy újabb parcella felé. Itt is mind Sadlerek nyugodtak. Hiram, Margaret, Constance, Charity...
Vajon az egész temetőben csak Sadlerek vannak eltemetve?


5.

Fehérke a kutyám. Keverék eb: van benne terriervér, de sok minden más is. A bundája fekete, így természetesen Fehérkének neveztük el.


6.

– Bejöhetünk? – Ezúttal Aprik hangja hallatszott.
(...)
– A buli holnap lesz – hallottam Bali válaszát.
– Tessék? – kiáltott fel mindkét lány döbbenten.
– Ez nem igaz! – kiabáltam.


7.

Közöltem is az öcsémmel, hogy csak azért hívtam meg, mert családtag, és nem tudtuk volna hova tenni a buli idejére. Erre azzal válaszolt, hogy szélesre tárta a száját, így mindenki szemügyre vehette az összecsócsált csokitortát.


8.

– Fehérke... gyere ide! – hívtam.
Természetesen rám sem bagózott. Csak még erősebben kapart.
– Fehérke, mit kaparsz ennyire?
– Biztos épp széttép egy egeret – vetette fel Bali.
– Én már itt se vagyok! – kiáltott fel April.


9.

– Itt egy hulla! – visította.
– Neeeee! – kiáltott fel April és Erin halálra rémült sikoltással.
De én jól ismertem Bali béna humorérzékét.
– Szép próbálkozás, Bali – mondtam, majd követtem az ajtón át.


10.

– Rossz előérzetem van – dünnyögte.
Ferde árnyékommal a hátam mögött az alacsony, egymásnak dőlő fák felé siettem.
– Emily, mégis mi baj történhetne? – kérdeztem.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod az első részt:

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a második és harmadik részt:


Nyereményjáték:

Vessetek árgus pillantásokat a Libabőr-sorozat borítóira, ugyanis a feladatotok nem más, mint az állomásokon található borító részletekből a könyvek címeinek a kitalálása! Jó kutatást kívánunk

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


Állomáslista:

06. 09. Spirit Bliss Sárga könyves út ~ extra
06. 12. Hagyjatok! Olvasok! (1. könyv)
06. 15. Hagyjatok! Olvasok! ~ extra
06. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út (1. könyv)
06. 21. Könyv és más (2. könyv)
06. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út (2. könyv)
06. 27. Hagyjatok! Olvasok! (2. könyv)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz