~ Sárga könyves út ~

2024. június 21., péntek

Kányádi Sándor: Az okos kos – Blogturné (A nagy Kányádi-turné)



1929 májusában született Kányádi Sándor, ennek alkalmából pedig a Blogturné Klub három bloggerével tehettek egy nagy körutazást a szerző mesekönyveinek birodalmában. Június 12. és 22. között ugyanis öt Kányádi-könyvet is bemutatunk nektek. Váltsatok jegyet ti is a turnénkra! Ha részt vesztek játékunkon, a turné végén választhattok egyet a bemutatott könyvek közül a Móra Könyvkiadó jóvoltából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Már a fülszövegből is kitűnt, hogy ezúttal nem egy összefüggő mesét tartalmaz Kányádi könyve, hanem több különálló mesét és verset, szóval érdekelt, hogy milyen rövid meséket és verseket ír Kányádi.


Véleményem a könyvről

A kötetben összesen 37 történet van, ebből 18 vers és 19 próza, bár a prózai mesék között is előfordul olyan, ami tartalmaz versikéket. Elég sokszínű a kötet. Akadnak állatokról és emberekről (vagy épp vegyesen) szóló történetek, vannak tanulságos, vagy épp humoros mesék, rövidebbek és hosszabbak is. Szerintem jó ez a kis változatosság, mert így minden gyerek találhat olyan történetet, ami felkelti az érdeklődését. Attól függően pedig, hogy mennyi szabadidő van olvasásra vagy felolvasásra, lehet választani az egypercestől kezdve a hosszabb mesékig.

Őszintén bevallom, hogy sem gyerekként, sem most nem a kedvenceim a népies mesék, de azért elvagyok velük. Ez a kötet is szórakoztatott, de például az egérkés Kányádi-mese sokkal jobban lekötött. Ettől függetlenül, azok a gyerekek, akik kézbe veszik ezt a könyvet, valószínűleg jól fognak szórakozni. A mondókák igazán szájra állnak, viccesek, megtanulhatják és előadhatják őket játékból. A prózai mesék pedig szintén érdekesek, főképp, mert állatokkal vannak tele, amik a legtöbb gyereket vonzzák.

Voltak úgymond régiesebb elveket követő mesék is, amikben nem úgy bántak az állatokkal, ahogyan remélhetőleg a 21. századi emberek többsége már elvárná, de úgy gondolom, ettől még nem kell elzárni ezeket a történeteket a gyerekektől, mert arra tökéletesek, hogy elmagyarázzuk nekik, ma már másképp működnek szerencsére a dolgok.

Az én kedvenc mesém a történetből meglepő módon egy autós történet volt (azért meglepő módon, mert amúgy általában hidegen hagynak a kocsik), aminek Jeremiás és Mercédesz volt a címe. Ez a mese egy szamárról és egy Mercédesz autóról szól. A Mercédesz először lekezelően viselkedik a szamárral, ám aztán bajba kerül, és a szamár segítségére szorul. A tanulsága miatt tetszett ez a mese. Egyfelől megmutatta, hogy a drága, puccos dolgok (vagy emberek) nem feltétlenül jobbak. Másfelől örültem, hogy a Mercédesz rájött a tévedésére és megváltozott a gondolkodásmódja és a viselkedése a szamárral kapcsolatban, ahogyan annak is, hogy a szamár megleckéztetés helyett inkább kedves és megbocsátó volt. Ez utóbbinak azért örültem, mert szerintem mindenkinek jár egy második esély, hogy rájöjjön a hibáira, és ha sikerül, és megváltozik, akkor az jobb, mintha megbüntettük volna.

A könyv végén itt is található egy szómagyarázatos rész, ami ezúttal sokkal bővebb, mint az előző könyvben, és szükség is van rá, mert voltak olyan szavak a mesékben, amiket még én sem ismertem.



Hogy tetszett ez a könyv?

Szórakoztató volt, de az egeres Kányádi-könyv közelebb állt hozzám.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyerkőcnek, aki szereti az állatos, vidéki életről szóló meséket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ki másról szólhatna játékunk, ha nem magáról a szerzőről? Minden állomáson találtok egy-egy kérdést Kányádi Sándor életéről, munkásságáról, műveiről. A feladat pedig roppant egyszerű: a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába!

Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.


Feladat a játékhoz:

Mely gyermeklap szerkesztője volt 30 éven keresztül?


Állomáslista:

06. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út (Az okos kos)
06. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út (Világgá ment a nyár)

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése