~ Sárga könyves út ~

2020. május 3., vasárnap

Anyák napi blogturné


A legtöbb ember számára a saját édesanyja a legfontosabb emberek egyike. Számomra szó szerint ő a legfontosabb. Szeretek más embereket is persze. De férjem nincs, gyermekem sem született, szóval az anyukám az egyetlen, aki igazán ismer, aki a hibáim ellenére is szeret, és akit én is úgy szeretek, hogy meghalnék érte, ha kell. Persze mi is vitázunk, néha olyan hevesen veszekszünk egymással, mint egy filmbeli olasz család, sok mindenben nem értünk egyet, a konyhában pedig két dudás vagyunk egy csárdában, de ha igazán baj van, tudom, hogy számíthatok rá, mindent meg fog tenni értem. És én is mindent megteszek érte (még ha előtte esetenként morgok is egy kicsit magamban...). Neki köszönhetem, hogy volt időm megtalálni a helyem a világban, egy jó munkahelyen, tudom, hogy mennyire nehéz volt neki, de ezért örökre hálás leszek. Szóval ezúton is szeretnék nagyon boldog anyák napját kívánni az anyukámnak!


Rendhagyó blogturnénk keretében szeretnénk köszönteni azokat, akik a legfontosabbak az életünkben: az édesanyákat. A tizenkét állomáson egy sajátos book tag formájában válaszolunk különböző kérdésekre, természetesen olyanokra, amik kapcsolódnak a könyvekhez és az anyukákhoz is. Sőt, néha az édesanyáink is megszólalnak majd, így megtudhattok egy-két igazán személyes dolgot bloggereinkről.
Tartsatok velünk, ünnepeljétek ti is ezeket a csodálatos nőket, és nyerjétek meg a bloggereink által felajánlott nyereménykönyveket!


Volt olyan könyv, amit anyukád nem engedett elolvasni?

Anyu sosem szólt bele abba, hogy mit olvasok, csak példát mutatott abban, hogy olvasó ember legyek én is. Elég érett gyerek voltam, mások azt mondták, olyan, mintha már felnőttnek születtem volna, úgyhogy teljesen normális volt, hogy háromévesen Petőfi-összest olvastam, 9-10 évesen pedig Robin Cookot. A helyén tudtam kezelni az olvasmányaimat mind lelkileg, mind szellemileg, így nem volt szükségem szülői felügyeletre vagy korlátozásokra.


Egy könyv, amit te szerettettél meg anyukáddal.

A Harry Potter-sorozat. Éveken át győzködtem anyát, hogy olvassa el, de mindig azt a választ kaptam, hogy ő már kinőtt ebből a varázslós fantasyvilágból, úgysem érdekelné. Aztán egyszer mégiscsak igent mondott, belekezdett az első könyvbe, és felfalta utána a többit is. Most már imádja a történetet.


Egy könyv, amit anyukád szerettetett meg veled.

A Jane Eyre. Kb. 7-8 éves voltam, amikor a kezembe adta azzal, hogy fiatal lányként neki nagyon tetszett. Elolvastam, és persze én is imádtam. Még a Kígyók sziszegése című könyvben is tettem rá egy utalást.


Kiskorodban milyen könyveket olvasott neked anyukád?

Mesekönyvekből olvasott fel nekem esti mesét, de mivel már 3 évesen megtanultam olvasni, így könyveket nagyrészt egyedül olvastam. Anyu inkább fejből mesélt, énekelt nekem, vagy diafilmet vetített, és annak a szövegét olvasta fel.


Ha édesanyáddal egy napot eltölthetnél egy könyv világában, melyik lenne az?

Egyértelműen a Harry Potter világa lenne. Mindketten szeretjük, és jól szórakoznánk egy napig mondjuk Roxmortsban és az Abszol úton. Bejárnánk az összes üzletet, kipróbálnánk a vicces édességeket, felvásárolnék egy csomó varázskönyvet, amit itthon felváltva elolvasnánk. Klassz móka lenne.


Szoktatok könyvet ajándékozni egymásnak az édesanyáddal? Mit adtál/kaptál legutóbb?

Persze, szoktunk. Én utoljára egy kötésről szóló könyvet ajándékoztam neki, mert fiatalon szeretett kötni, és most, hogy nyugdíjba ment, szeretné felfrissíteni az emlékeit, és újra nekiállni. Ő pedig utoljára Stephen és Owen Kingtől a Csipkerózsikákat adta nekem.


Ha az életed megelevenedne egy könyv lapjain, milyen zsánerbe tartozna?

Lélektani regény lenne, amely egy nagyon introvertált lány küzdelmeiről szólna egy alapvetően extrovertáltaknak "készült" világban.


Milyen könyveket olvastál gyerekkorodban?

Nos, 3 évesen a Petőfi-összessel kezdtem, ha könyvről van szó (ha nem csak könyvekről beszélünk, akkor főképp képregények által tanultam meg olvasni), aztán jöttek a mesekönyvek persze, a Jane Eyre, Az utolsó mohikán, Robin Cooktól a Mutáció és az Invázió, valamint természetesen a kötelező olvasmányok.


Mi anyukád kedvenc könyve?


Amikor megkérdeztem tőle, azonnal rávágta, hogy az én könyveim. És ő nem elfogult velem kapcsolatban, ezt az élet más területeiről tudom, szóval valóban így gondolta. Azért én megkértem, hogy mondjon valami mást is, szóval végül a Tövismadarak című könyvet választotta.


Van olyan könyv, amit mindketten olvastatok?


Nagyon sok könyvet olvastunk mindketten. Általában az van, hogy én elolvasok egy könyvet, aztán ha tetszett és úgy gondolom, hogy anyunak is tetszene, akkor továbbadom neki.



Melyik könyves szerelmedet nem mutatnád be anyukádnak, és miért nem?


Nincs olyan könyves szerelmem, akit ne mutatnék be neki. Persze vannak olyanok, akik nem biztos, hogy teljesen elnyernék a tetszését, de úgyis rám hagyja, kit választok. Esetemben pontosan tudja, hogy nem hoznék a nyakunkra olyan férfit, aki csak bajt hoz rám/ránk. 


Nyereményjáték:

Mostani játékunk során minden állomáson találtok egy kérdést, ami rólatok vagy az anyukátokról szól, nektek pedig nincs más dolgotok, mint megválaszolni azt. Ha pedig extra pontokat is szereznétek, gyűjtsetek olyan könyveket, melyeknek címe jellemzi az anyukátokat, nagymamátokat, vagy a vele való kapcsolatotokat, fotózzátok le, és a #anyaknapiblogturné #ezvagynekemanyu tagek használatával töltsétek fel saját facebookotokra (nyilvánosan) vagy instátokra, a kép linkjét pedig másoljátok be a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. Csak magyarországi címre postázunk.)

Kérdés a játékhoz:

Melyik könyvszereplőre szeretnél hasonlítani, ha szülővé válsz? 

a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

Május 3. 09.00 Dreamworld
Május 3. 10.00 Spirit Bliss Sárga könyves út
Május 3. 11.00 Hagyjatok! Olvasok!
Május 3. 12.00 Readinspo
Május 3. 13.00 Veronika’s Reader Feeder
Május 3. 14.00 Utószó
Május 3. 15.00 Könyvvilág
Május 3. 16.00 Csak olvass!
Május 3. 17.00 Flora the Sweaterist
Május 3. 18.00 Könyv és más
Május 3. 19.00 FüggőVég
Május 3. 20.00 Nem félünk a könyvektől
 
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése