~ Sárga könyves út ~

2020. május 6., szerda

Carmen Maria Machado: A női test és más összetevők – Blogturné


Az Agave Könyvek gondozásában idén nálunk is megjelent Carmen Maria Machado több díjat nyert novellagyűjteménye, A női test és más összetevők. A kötet újszerűségét az írónő eredeti stílusa és a műfaji határok összemosása adja; a történetekben szabadon keverednek a thriller, mágikus realizmus, fantasy és sci-fi elemek, mindezt pedig a nők helyzetének és problémáinak témaköre köti össze. Tartsatok öt bloggerünkkel, és ha szerencsétek van, akár a könyv egy példányát is megnyerhetitek! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Érdekelnek a nőkről szóló témák, főképp, ha egyedinek és újszerűnek tűnnek. A fülszöveg alapján pedig úgy tűnt, hogy a kötetben található novellák elég sokszínűek mind témájukat, mind zsánerüket, mind stílusukat tekintve.



Első gondolatok


Amikor belekezdtem az első novellába, arra gondoltam, hogy ha a többi is hasonlóan érdekes lesz, akkor jó kis olvasmányélménynek nézek elébe. A fülszöveget igazolva egyedi és izgalmas volt, na meg persze elgondolkoztató. Szóval a kezdetet mindenképpen reménytelinek ítéltem meg.



Történet

Majdnem mindegyik novellában előkerült a szexualitás, azon belül pedig a leszbikus vagy biszexuális vonzalmak is. Mindez olyan természetességgel, amilyen természetesnek lennie kéne, hogy az élet része a szex, a szerelem, és hogy sokfélék vagyunk ezen a téren is. Szerintem az írónőnek sikerült az élet ezen részét nagyon jól beillesztenie a történeteibe.


A novellák tényleg sokszínűek voltak, rengeteg nőket (is) érintő téma került elő bennük, valamint a stílusok, zsánerek is változatos képet mutattak. Volt olyan novella, ami nagyon megfogott. Érdekesnek találtam, elkapott a hangulata, és még órákkal később is törtem rajta a fejem. És volt olyan is, ami annyira nem jött be. Egy novelláskötet esetében ez így normális szerintem. De nézzük részletesen, hogy melyik novelláról mit gondoltam...


Novellák


Még egy öltés a férj kedvéért


A történet egy lányról szól, aki megismerkedik egy fiúval, összeházasodnak, gyerekük születik, vagyis élik az emberek átlagos életét. A különlegesség a történetben az, hogy a lány nyakában van egy zöld szalag, amihez senki, még a férje sem érhet hozzá soha. Persze, ami tilos, az vonzza az embert, kíváncsi rá...


Nos, a zöld szalag az én szememben egy szimbólum volt. A nők önálló személyiségének a szimbóluma, aminek akkor sem lenne szabad elvesznie, ha férjhez mennek. A főszereplő mindent megengedett a férjének, neki adta a testét, lelkét, szívét, de mivel nem akart teljesen megszűnni önálló személyiségként, és pusztán a férje felesége (és a fia anyja) lenni élete végéig, ezért hagyta meg tabuként a szalagot, az egyetlen dolgot, ami csak és kizárólag az övé. Ha az a szalag lekerül róla, akkor ő végleg megszűnik létezni. Onnantól kezdve az utolsó titka is a férjéé, és neki nincs többé semmije. Ha pedig semmid sincs, ami csak a tiéd, legyen az akár csak egy szalag is, akkor lényegében te sem létezel.

Ez persze csak az én értelmezésem, nem biztos, hogy az írónő ezt akarta elmondani a történettel, vagy hogy más olvasók is így értelmezik.


Leltár

Ez az a novella, amiben igazából semmi különös nem volt, mégis nagyon megrázott, mert pont a mostani vírushelyzetben olvastam el, és így nagyon bele tudtam élni magam. A történet ugyanis arról szól, hogy egy vírus szép lassan megfertőzi az emberiség nagy részét. A főszereplő menekül, rejtőzködik, retteg, magányos, veszteségek érik, és tudja, valamint mi is tudjuk, hogy a vége csak az lehet, hogy vagy ő is belehal, vagy ő marad az utolsó ember a világon. Egyik sem jó kilátás a jövőre nézve...

A történet íve arra van felfűzve, hogy a főszereplőnő milyen férfiakkal és nőkkel létesített valamiféle szexuális, szerelmi vagy egyéb testi kapcsolatot a vírus kezdetétől a végéig. Ez egy elég egyedi nézőpont, ha azt nézzük, hogy a halál útját a szerelem és szex kíséri végig, de épp ezért érdekes volt számomra.



Anyák


Nos, ez a novella volt számomra talán a legzavarosabb. Egy leszbikus párról szól, és a kisbabájukról. Nem igazán értettem, hogy most van gyerek, nincs gyerek és csak képzeli, ha van gyerek, hogyan került végül másokhoz, és hasonlók... Furcsa volt az egész, nem tudtam eldönteni, hogy mi a valóság, és mi az, amit a főszereplő csak hozzáképzelt a valósághoz.



Különleges ügyosztály: Esküdt ellenségek 272-szer

A novella egy valóban létező filmsorozat évadait meséli el röviden részről részre. Mivel nem néztem az eredeti sorozatot, így fogalmam sincs róla, hogy ezek a tényleges összefoglalói a sorozat részeinek, vagy az írónő találta ki őket. A lényeg, hogy úgy néz ki az egész, mintha egy műsorújságban leírták volna néhány mondattal, mi lesz az adott rész tartalma.

Amikor belekezdtem ebbe a történetbe, először nem értettem, mi a fene ez egyáltalán. Nem hittem volna, hogy lesz bármi értelme az egésznek, és őszintén, untam is az összefoglalókat. Még az is megfordult a fejemben, hogy átlapozom az egészet, és el sem olvasom. De hajtott a kíváncsiságom, és nem szeretek félbehagyni történeteket, szóval mégis továbbolvastam. És idővel valahogy rákaptam az ízére. Elkezdtem észrevenni a különböző szimbólumokat. Az emberi történeteket, amik végigkísérik a részeket. Azt, hogy a misztikusnak tűnő szál valójában nagyon is valóságos. Hiszen világ tényleg tele van csengettyűszemű lányok szellemével, vagyis olyan lányokéval, akiket megerőszakoltak, meggyilkoltak, és sosem kapták el az elkövetőket, őket pedig simán elfelejtették.

Szóval egy "mi a fene ez?" élményből idővel "hű, ez egész érdekes!" élménnyé vált számomra ez a novella.


Az igazi nőknek van testük

Ez volt talán a kedvenc novellám a könyvből. A történet szintén egy betegségről szól, aminek következtében a fertőzött nők úgymond láthatatlanná válnak. Meghalnak? Szellem lesz belőlük? Vagy nagyon is élnek, csak már nem testi valójukban? Nem tudni... A főszereplő lány szerelme is megfertőződik, és így annak tudatában töltik együtt az utolsó időket, hogy nemsokára elveszítik egymást.

Nagyon megfogott az alapsztori, az egyetlen, ami kérdéses maradt számomra, hogy csak véletlenszerű-e a fertőzés, vagy van valami logika abban, hogy kik kapják el? Mit akar szimbolizálni ez a láthatatlanná válás? Mit jelent a cím szerinti igazi nő kategória, és a láthatatlanná vált nők mitől lettek nem igaziak? Csak a betegségtől, vagy már előtte is nem igaziak voltak, ezért kapták el a fertőzést? Ezen töröm a fejem azóta, hogy elolvastam ezt a novellát, de még nem tudtam rájönni a saját értelmezésemre. Viszont pont ezért érdekes számomra ez a novella, mert még most is a történeten jár az agyam.


Nyolc harapás

Ez a novella az étkezési problémákról szól és önmagunk el nem fogadásáról. A főszereplője egy túlsúlyosnak mondott középkorú nő, akinek a testvérei is túlsúlyosak voltak, de elmentek valami titokzatos műtétre egy titokzatos kórházba egy titokzatos orvoshoz, és azóta soványak és alig esznek valamit, de azt sem igazán élvezik. Persze a főszereplőnő irigyli a vékonyságukat, így ő is el akar menni a műtétre.

De vajon ennyire egyszerű sovánnyá válni? Vagy a titokzatos műtét nemcsak a kilókat veszi el a nőktől, hanem valami igazán fontosat is?

Én túlsúlyos vagyok, és tudom, hogy ez egészségügyi szempontból rossz. Igyekszem egészségesebben élni, étkezni, és jó lenne, ha képes lennék annyira lefogyni, hogy ne kelljen a túlsúllyal kapcsolatos betegségektől tartanom. De! Hiszek abban, hogy a kinézetem hatással volt a személyiségemre is. Ha nem kellett volna túlsúllyal küzdenem tinédzserkoromban, akkor lehet, hogy tök más ember lennék most. És nem biztos, hogy pozitív értelemben. A túlsúllyal együtt járó nehézségek, a lelki örömök és bántások, azok a személyiségjegyek és érzések, amelyek ennek köszönhetően fejlődtek ki bennem, viszonylag jó embert csináltak belőlem. Annak ellenére, hogy nem szeretem a túlsúlyomat, szeretem azt az embert, aki vagyok. És ha külsőleg más lennék, félnék attól, hogy belsőleg is megváltoznék.

Szóval teljesen érthető volt számomra az a szimbolikus kis lény, aki felbukkan a novellában a műtét után. Az a lény boldog volt túlsúlyosként is, jó ember volt túlsúlyosként is, és "megölték" a műtéttel. Elvették tőle az evés örömét teljesen, ami valljuk be, még egy étkezési problémával nem küzdő ember számára is az egyik legnagyobb fizikai örömök egyike. Nem véletlen, hogy a legtöbb kultúrában az étkezés egyfajta szertartás is a családokban, társaságokban. Ettől teljesen megfosztani valakit majdhogynem olyan, mint levágni a fél karját.



A lakó


Egy írónő elmegy egy alkotótábor-szerű helyre, ahol szép környezetben különböző művészek az alkotásnak élhetnek. A hely eléggé misztikusnak tűnik, de olvasás közben végig nem tudtam eldönteni, hogy fantasyszerűen vagy thrillerszerűen. Vártam, hogy most valami csodát fogok-e látni, vagy végül jön a baltás gyilkos, aki lemészárolja az összes lakót...


A novellának volt egyfajta érdekes hangulata, de mégsem fogott meg annyira, mint azt vártam.



Meghibásodott részek


Egy megerőszakolt nő lelki küzdelmeiről olvashatunk ebben a novellában, aki szeretne újra normálisan élni, normálisan szeretni a párját, normálisan szexelni vele, de képtelen túllépni azon, amit vele tettek.


Nagyon át tudtam érezni a szenvedéseit, a nemi erőszak számomra rosszabb, mint a halál, mert ilyenkor a tested továbbél, csak épp a lelked veszik oda. Nagyon jól átadta a novella azt a küzdelmet, amit ilyenkor egy nő átél magában.



Hogy tetszett a könyv?

Volt olyan novella benne, ami nagyon tetszett, volt olyan is, ami kevésbé fogott meg, de szinte az összes el tudott gondolkoztatni. Próbáltam kitalálni, mit akart mondani az írónő az adott történetével, mit jelenthetnek a szimbólumok, amiket használt, és ez jó játék volt számomra.


Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik megjáratni az agyukat egy-egy novellán.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 



Nyereményjáték:

A női test és más összetevők 2017-ben elnyerte a Shirley Jackson-díjat is, mellyel a pszichothriller és horror műfaj kiemelkedő alkotásait ismerik el. Bloggereinknél most egy-egy idézetet találhattok olyan művekből, melyek a évek során szintén elnyerték ezt a díjat. A feladatotok annyi lenne, hogy a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírjátok a szerző nevét és a könyv címét, amiből az adott idézet származik. A helyesen válaszolók között az Agave kiadó jóvoltából a könyv egy példányát sorsoljuk ki.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Idézet a játékhoz:

„A két univerzum ütközik egymással, és véletlenszerű helyeken elvékonyodik a határ. A tér és az idő mind ugyanannak a buboréknak a részei.”


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 04. Utószó
05. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 08. Könyv és más
05. 10. A Szofisztikált Macska

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése