~ Sárga könyves út ~

2020. május 14., csütörtök

Stéphane Garnier: Macskabölcsesség tiniknek – Blogturné


Legújabb blogturnénkban egy Ziggy nevű macskát ismerhetünk meg, aki a környéken élő fiataloknak ad értékes tanácsokat, amelyekkel segít nekik továbblépni a problémáikban. Tartsatok velünk, és ismerjétek meg Ziggy barátait, hallgassátok meg a háromlábú macska életvezetési tanácsait, de ne felejtsetek el játszani se! A blogturné végén egy szerencsés olvasónk a Partvonal kiadó jóvoltából megnyerheti a Macskabölcsesség ​tiniknek könyvet! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Mert macskás. És mert úgy gondoltam, biztosan érdekes lesz. Bár már nem vagyok tinédzser, íróként sok fiatal vesz körbe, és érdekel, hogyan működik a lelkük, mik a problémáik, hogyan lehet megoldani ezeket, miben tudnék esetleg én segíteni nekik. 



Első gondolatok

Már az első oldalakon érezni, hogy a fiatal tinédzserekhez szól a könyv, én körülbelül 10 és 14 közé lőném be a korosztályt, de a könyvön 9–13 év van. Vannak benne képek, de nem azokon van a hangsúly, és a szöveg stílusa is olyan, ami elsősorban őket szólítja meg.


A könyvről

Az első fejezetben bemutatkozik Ziggy, a macska. Nemcsak nekünk, olvasóknak, hanem a helyi fiataloknak is, akik bár először elképednek azon, hogy tud beszélni, végül mégis megtartják a titkát és összebarátkoznak vele.


A második fejezettől kezdve minden fejezet öt részből áll. Az elsőben Ziggy kiemel a fiatalok közül egyet, és elmeséli, hogy az adott tini milyen problémával küzd éppen. Akad, aki azt hiszi, csak akkor fogják szeretni a barátai, ha mindig menőként viselkedik. Van, aki fél az új iskolájában új embereket megszólítani. Olyan is akad, aki lámpalázas, több szabadságra vágyik, mobilfüggő, nem elég kitartó, képtelen nemet mondani, füllent vagy éppen először szerelmes. És ez még nem a lista vége... Szóval láthatjuk, hogy rengeteg olyan téma, probléma előkerül, amely a legtöbb tinédzser életében jelen van.


A második részben Ziggy elmegy az adott tinédzserhez, és megpróbálja rávezetni a helyes útra. Elmondja neki, hogy macskaként ő vajon mit is tenne az adott helyzetben. A harmadik részben pedig visszatér a tinihez, és megtudhatjuk, hogy bevált-e a macskaadta jó tanács. (Halkan megsúgom, mindig beválik, hiszen egy macska mindig tudja, mit kell tenni.)

Ezután következik egy kis összefoglaló arról, hogy az adott gondot hogyan lehet megoldani, a macskák mely tulajdonsága az, ami például szolgálhat egy tini számára ebben.

A fejezeteket végül néhány kérdés zárja, amelyet megválaszolhat a tinédzser annak érdekében, hogy jobban megértse önmagát, a gondjait és azt, mi lehet számára a megoldás.

A fejezetek részei közül nekem a legjobban az tetszett, amikor Ziggy elment egy-egy tinihez, és megtudhattuk, mi a gondja-baja. De a kérdéseket is nagyon hasznosnak találom, bár felnőttként én már más válaszokat adnék, mint anno tiniként tettem volna.

A könyvet néhány jókívánság zárja, valamint pár olyan oldal, ahová a könyv tulajdonosa feljegyezheti a gondolatait, érzéseit, meglátásait.

Bár ez a könyv már nem az én korosztályomnak szól, mégis érdekes volt végigolvasni. Úgy gondolom, hasznos lehet a 9–13 éves korosztály számára, egyfelől, mert láthatják, hogy a problémáik nem egyediek, nincsenek egyedül velük. Másfelől, mert a macskatanácsok és kérdések átgondolása által jobban megismerhetik önmagukat, és ez segíthet nekik abban, hogy megoldásokat találjanak a gondjaikra.


Hogy tetszett a könyv?

Érdekes volt. Tartalmazott olyan dolgokat, amelyek szerintem hasznosak lehetnek az adott korosztálynak, és nekem is jó volt belelátni kicsit a tinik lelkébe.


Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Nos, azoknak a fiataloknak, akik szeretnék jobban megismerni önmagukat.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Mindannyian ismerünk híres macskákat könyvekből, filmekből, képregényekből.. Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy az egyes állomásokon található képekről kitaláljátok a nevüket, és beírjátok azt a rafflecopter megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:


05. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 16. Hagyjatok! Olvasok! 
05. 18. Könyv és más

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése