~ Sárga könyves út ~

2020. május 3., vasárnap

Varázslatos utazás – Esti mesék a világ minden tájáról – Blogturné



A Móra Könyvkiadó jóvoltából megtudhatjuk, hogy a világ különböző tájain milyen esti meséket mondanak az édesanyák, nagymamák, apukák és nagypapák a gyermekeknek. Öt bloggerünk mondja el a véleményét erről a mesegyűjteményről turnénk keretében, és természetesen a turné végén ti is nyerhettek egy példányt a könyvből. 


Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekkoromban jó pár ehhez hasonló, rövidebb esti meséket tartalmazó mesekönyvem volt, így nosztalgikus, jó emlékeket ébresztenek bennem az ilyen kötetek. Gondoltam, jó szórakozás lesz ismét ilyen kis meséket olvasni lefekvéskor magamnak.


Első gondolatok

Ez a mesekönyv egyszerűen gyönyörű. Láng Anna illusztrációi a gyerekeket és a felnőtteket egyaránt elbűvölik, passzolnak a mesékhez, és a stílusuk, színviláguk már akkor is boldogságot lop az ember lelkébe, ha a meseolvasáshoz még hozzá sem kezdett.


Történet

Ahogy az ember végiglapozza a könyvet, azonnal látja, hogy rövidke mesékkel van tele. Mindegyik történet pont olyan hosszú, hogy bevonzza az olvasóját, élvezze a kalandokat, de időben is megfeleljen egy gyors lefekvés előtti mesének.

Ahogy a cím is mutatja, a világ minden tájáról kapunk történeteket. Portugália, Franciaország, Írország, Németország, Olaszország, Csehország, Magyarország, Macedónia, Tunézia, Mali, a Botswanai Köztársaság, Kína, Oroszország, Japán, Argentína, Ausztrália meséi mellett még sok más országéval is találkozhatunk.

A mesék igencsak változatosak. Vannak benne állatokról és emberekről szólók, sőt, még az istenek is előkerülnek. A legtöbb történet amolyan gyerekeknek szóló tanmese, ami szerintem klassz, hiszen mi másból tanulnának meg helyesen viselkedni, ha nem a mesékből. Önzetlenség, kedvesség, összefogás, logikus gondolkodás, furfangosság, sok pozitív tulajdonság megjelenik az oldalakon, amelyek hatással lehetnek a kicsikre.

A legtöbb mesét élveztem, szórakoztattak. Volt persze néhány, ami nem felelt meg az én szájízemnek, de egy ilyen sok mesét tartalmazó kötettől nem is lehet elvárás szerintem, hogy mindegyik mese mindenkinek bejöjjön. Az biztos, hogy minden gyerek és felnőtt talál majd benne sok olyan olvasnivalót, ami passzol az ízléséhez, elvárásaihoz.

Nekem a legjobban azok a mesék tetszettek, amikor valaki (egy állat vagy egy ember) az eszével győzött le valakit vagy oldott meg egy rá váró feladatot. Az okos nyúl, A bölcs kislány, A bölcs tyúk például ilyen mesék. Számomra az ész, logika, műveltség az egyik legfontosabb dolog, szóval ezért kötnek le ezek a történetek elsősorban.

Érdekes volt azt is megfigyelni, hogy melyik népnek milyen típusú a meséje. Szerintem sokat meg lehet tudni egy adott nép életéről, gondolkodásmódjáról, lelki világáról abból, hogy miket mesél a gyerekeinek. Teljesen mást talál fontosnak kiemelni egy európai ember, mint egy afrikai vagy ázsiai. A szereplőik is teljesen mások. Az európai mesék számomra azért voltak érdekesek, mert azt a világképet képviselték, amit én is ismerek, vagyis egyfajta nosztalgiát, otthonosságot nyújtottak számomra. Az ázsiai, afrikai és egyéb kultúrák meséi pedig, mivel nem a mindennapjaim részei, számomra egzotikusak, újszerűek voltak, és épp ezért izgalmasak.


Hogy tetszett a könyv?

Jó szórakozást nyújtott számomra, voltak benne olyan mesék, amik kifejezetten tetszettek, és olyanok is, amik nem nekem szóltak. Érdekes volt azt is megnézni, hogy mely országban miről mesélnek a gyerekeknek.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden szülőnek, aki esténként leül olvasni a gyerkőcének. És azoknak is, akik eddig nem tették, vegyék fel most ezzel a könyvvel ezt az új és gyönyörű szokást.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a saját gyerekkori emlékeiteket megosszátok velünk. Minden állomáson találhattok egy esti mesékkel kapcsolatos kérdést, amelyre válaszolnotok kell. A válaszotokat írjátok be a Rafflecopter megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kérdés a játékhoz:

Ki olvasott neked gyerekkorodban a legtöbbször esti mesét?


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 03. Spirit Bliss Sárga könyves út
05. 05. Veronika’s Reader Feeder
05. 07. Csak olvass!
05. 09. Könyv és más
05. 11. Utószó

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése