~ Sárga könyves út ~

2020. május 8., péntek

Laura Ellen Anderson: Vámpyr Vilma és a barbárbál – Blogturné


A Móra Kiadó jóvoltából végre hozzánk is megérkezett Laura Ellen Anderson ifjúsági regény, mely Vámpyr Vilma, a nyughatatlan vámpírlány történetét meséli el, aki barátaival izgalmasabbnál izgalmasabb kalandokba keveredik! Bár Vilma köztudottan utálja az éves barbárbált, idén felcsillan a remény, hogy mégsem lesz olyan unalmas ez az este. Tarts bloggereinkkel, hogy megtudd, milyen kalandokba keveredik Vilma, és ha szerencséd van, a könyv egy példányát is megnyerheted! 


Miért választottam ezt a könyvet?

Több olyan mesét is olvastam mostanság, ami elsőre kicsit bizarrnak tűnhet, de nekem eddig mind bejött. Szóval ha meglátom, hogy megjelenik egy ilyen könyv, azonnal lecsapok rá remélve, hogy ezúttal sem ér csalódás. Így került hozzám Vámpyr Vilma első története is, aki mint a nevéből is sejthető, egy vámpírkislány.


Első gondolatok

Amikor belenéztem a könyvbe, azonnal feltűnt, hogy ebben több a betű, mint a többi általam olvasott bizarr mesekönyvben. Más hasonló témájú mesekönyveknél sokszor a képek voltak túlsúlyban, és csak néhány sornyi szöveg volt egy-egy oldalon. Itt, bár az illusztrációk nagyon klasszak, a szöveg is ugyanolyan kidolgozott és bőséges, vagyis a történet az, amin az igazi hangsúly van, a rajzok csak kiegészítik a szöveget.


Történet

Vámpyr Vilma egy vámpírkislány, aki a családjával Noktürniában, a Sötétség Birodalmában él. Az anyukája, Frivola grófnő ismét nekiáll megrendezni a barbárbált, és úgy reméli, hogy ezúttal az évek óta visszavonult Vladimír király is eljön rá a fiával, Mandaréval. Vilma nem osztja a nő lelkesedését, számára ez a barbárbál unalmas, felnőtteknek való esemény. Az sem igazán deríti örömre, hogy miután a király elfogadja a meghívást a fiával egyetemben, neki kell pesztrálnia az elkényeztetett és basáskodó herceget. Amikor pedig a herceg a hatalmával visszaélve elveszi tőle Tökkencset is, a házi kedvencét, végleg betelik a pohár.

Bár a mese a Sötétség Birodalmában játszódik vámpírok, jetik, kaszások, élő csontvázak és hasonló lények között, mégsem ijesztő. Sőt, kifejezetten aranyos, humoros és szerintem egy kisgyerek számára is nagyon élvezhető. A cselekményszál kalandos, mindig történik valami Vilmával és a barátaival, ami miatt tovább akarjuk olvasni a könyvet.

A történetnek több lényeges mondanivalója is van. Egyfelől a barátok fontosságáról szól, akikre mindig lehet számítani, akkor is, ha veszélyes helyzetről van szó. A segítségükkel bármi megvalósítható, és még az ijesztő dolgok sem annyira ijesztőek, ha ott állnak mellettünk.

A másik tanulsága az, hogy nem mindenki olyan, amilyennek elsőre hisszük. Az emberek negatív viselkedésének hátterében általában valami lelki seb, súlyos probléma áll, amit nem tudnak feldolgozni, és ez másokon csapódik le. Persze ez nem helyes, de ha olyan nyitott, kedves kislányok vagyunk, mint Vilma, akkor rávezethetünk másokat is a helyes útra.

Ezen kívül a rasszizmus is előkerül a történetben, természetesen csak szimbolikusan, úgy, hogy a gyerekek is megértsék. A Sötétség Birodalmának lakói ugyanis azt tanulják és ezért azt hiszik, hogy a Napvilág teremtményei mind gonoszak és veszélyesek. Persze, sosem tapasztalták ezt a saját bőrükön, hiszen távol tartják magukat a Napvilág teremtményeitől, csak a negatív propaganda, szájról szájra hagyományozott pletykák és elferdített tankönyvek azok, amik elhitetik ezt mindenkivel. Vagyis a könyv azt is megmutatja, hogy nem szabad másokat úgy megítélni, hogy valójában mi magunk nem is ismerjük őket, nincsenek hiteles információink róluk.



„Ekkor hirtelen megszólalt Rémeó telefonja.
MEGHALTÁL, MEGHALTÁÁÁÁÁL! SAJNOS FŰBE HARAPTÁL!
– JAJ, KI HALT MEG? – rémüldözött Mona.
– Anyukád – nézett fel Rémeó az L-Hunyt telefonjáról Vilmára.
– Micsoda? – Vilmának a lélegzete is elakadt.
– Ja, nem úgy értem! Csak hogy ő hív – magyarázta Rémeó.”

A történeten nagyon jól szórakoztam, igazán élvezetes, kalandos, humoros és kedves mese volt, amit felnőttfejjel is szívesen olvastam, és kislánykoromban is imádtam volna.

Bejöttek az illusztrációk, passzoltak a sztori hangulatához, valamint a könyv elején a térkép és a karaktergaléria is jó ötlet volt.


Karakterek

Vámpyr Vilma egy cuki, bátor, talpraesett vámpírkislány, aki bármit képes megtenni azokért, akiket szeret. Nagyon jó barátokra lelt egy jetiben, Monában, és egy kaszásban, Rémeóban. Egymást segítve kalandoznak, hogy megmentsék Tökkencset Mandarétól. Vilma szerencsére igazán együttérző is, ezért mikor rájön bizonyos titkokra, nem él vissza velük, nagyon jól kezeli az egész helyzetet.

Mona és Rémeó igazán viccesek. Mona elég hirtelen, sokszor elfeledkezik arról, hogy milyen hatalmas és erős, na meg persze hangos. Rémeó pedig elég félős, de ha a barátait kell védeni, összeszedi magát, és még a Napvilág teremtményeivel is szembeszáll.

Mandaré a legérdekesebb karakter a történetben, mert ő a legösszetettebb. Elsőre egy elkényeztetett kis hercegecskének tűnik, aki azt gondolja, hogy az egész világ azért létezik, hogy őt szolgálja. De ahogy halad előre a történet, mi, olvasók és Vilma is szép lassan rájön, hogy oka van annak, hogy Mandaré így viselkedik.

Tökkencset még meg kell említenem, aki egy sütőtök, ami él és úgy viselkedik, akár egy kiskutya. Nagyon cuki, hűséges Vilmához, és lényegében ő az, aki beindítja a történet cselekményszálát azzal, hogy Mandaré eltulajdonítja.


Hogy tetszett a könyv?

Az ilyen bizarr mesekönyvek közül eddig ez a kedvencem. Kidolgozott, szórakoztató, humoros, cuki és klassz emberi értékeket közvetít.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki kedveli a furcsa alaptörténetű, de mégis érdekes meséket.


Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:
KATT 


Nyereményjáték:

A Vámpyr Vilma és a barbárbál középpontjában egy vámírcsalád áll, ezért a mostani játékunkban híres vámpíros meséket kell felismernetek. A turné minden állomásán egy-egy képet találhattok, melyek a mesék jeleneteit ábrázolják, a ti feladatotok pedig az lesz, hogy az adott mese címét beírjátok a Rafflecopter doboz megfelelő sorába.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő emailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

05. 02. Utószó
05. 08. Spirit Bliss Sárga könyves út
Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése