~ Sárga könyves út ~

2021. október 11., hétfő

Lőrinc László: 25 szelfi a felvilágosodás korából – Blogturné



Lőrinc László történelemtanár folytatja rendhagyó ismeretterjesztő sorozatát, az Árpád házi és a török kori szelfik után kiderül hogy vajon mit osztottak volna meg a közösségi médián a felvilágosodás idején élő akalok életük meghatározó eseményeiről. A Kolibri Kiadó gondozásában megjelent szórakoztató történelemkönyv alapvetően iskolásoknak készült de az idősebb generáció számára is nagyon szórakoztató lehet. A blogturné három állomásán bloggereink is megosztják veletek, mit szerettek benne. Játsszatok velünk, és nyerjetek egy példányt a kötetből!


Miért választottam ezt a könyvet?

Szeretem az olyan könyveket, amelyek humorral, játékosan tanítanak. Ennek a sorozatnak is olvastam a korábbi részeit, és azok bejöttek, ezért kíváncsi voltam, hogy a felvilágosodásról szóló rész képes lesz-e kuncogásra bírni, és kapok-e új információkat a chatbeszélgetésekből, képregényekből és a szöveges történelmi összefoglalókból.


Véleményem a könyvről

A könyvben, ahogy a cím is mutatja 25 fejezet található, bár ebből csak 23 szelfis. Kettő egy önarcképes festményt és képregényt tartalmaz. A szelfis fejezeteknél a szokásos felépítés van, amit a korábbi könyvekből már megismerhettünk. Van egy szelfikép, aztán következik egy közösségi oldalas kommentfolyam, végül pedig egy kétoldalas Hol volt, hol nem volt... rész, amelyből megtudhatjuk a valós történelmi tényeket.

Témájukat tekintve sokszínűek a fejezetek. Nemcsak politikai, történelmi eseményeket dolgoznak fel, hanem bemutatják a társadalmi csoportokat, az életüket, mindennapjaikat és egyéb érdekességeket is. Olyasmiről is olvashatunk a könyvben, mint a halászat, a tudományos kísérletek boszorkányos varázslásnak nézése, a testőrség, a barokk művészet, a jobbágyok élete, a szabadkőműves mozgalom vagy a sakkautomata.

A szereplők is változatos képet mutatnak. Megjelennek a szelfiken és beszélgetésekben ismert történelmi személyiségek, és névtelen, kitalált karakterek, akik egy-egy társadalmi réteget jelenítenek meg, vagy épp a felvilágosodás korabeli nők, lányok életébe engednek bepillantást.

Ezúttal is akadtak olyan párbeszédek, amik mosolygásra bírtak. Például az, amiben egy jobbágyot egy lány világosít fel arról, hogy Mária Terézia rendelete szerint nem dolgoztathatta volna annyit a földesura, amennyit már ledolgozott. Tetszett, hogy egy lány az, aki ennyit tud arról, mi történik az országában, milyen törvények, jogok és kötelességek vannak.

Persze a múltbeli párbeszédek nemcsak arra jók, hogy bemutassák az olvasóknak a felvilágosodás korának történelmét, világát, hanem rájátszanak, reflektálnak a jelenleg is középpontban álló társadalmi témákra, és ezek a párhuzamok nagyon érdekesek. Megjelennek a technikai fejlődést elutasító, nyugati világot fertőnek tartó álszentek, vagy azok, akik szerint a gyerek verve jó, és ők jobban tudják ezt, mint a szakemberek.

Az illusztrációk is tökéletesen passzolnak a könyvhöz, viccesek, feldobják az oldalakat. Külön meg kell említenem, humorosnak találtam, hogy az illusztrátor, Rátkai Kornél is megjelenik úgymond az egyik beszélgetésben ezzel újabb módon a múltba építve a jelent.

Mivel a könyvben olyan témák is fellelhetők, amelyek nem az iskolai tananyag részei (pl. sakkautomata, szabadkőműves mozgalom), ezért a szórakozáson kívül új információkat is kaptam a könyvtől. A legtöbb fejezet témájával persze már találkoztam korábban történelemórán, ám ezekben a fejezetekben is volt egy-két olyan dolog, ami nem került elő korábban.



Hogy tetszett a könyv?

Megint csak nagyon jól szórakoztam rajta. Szeretem az illusztrációkat, a vicces-tanulságos kommentfolyamokat, és azt, ahogyan a múlt és a jelen többféle módon is összekapcsolódik a fejezetekben.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik kikapcsolódás közben szeretnének tanulni, ezúttal a felvilágosodásról.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Mostani feladványunkban a könyv és a felvilágosodás korának egy-egy szereplőjét bújtattuk el az értékelések sorai közé. A feladatotok, hogy megtaláljátok a kiemelt betűket, és a helyes sorrendbe téve beírjátok őket a rafflecopter doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

10. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése