~ Sárga könyves út ~

2021. október 11., hétfő

Szabó Magda: Für Elise – Blogturné



Szabó Magda születésének 104. évfordulóján egy különleges turnéval készültünk nektek. A Jaffa kiadó jóvoltából 7 különböző regénnyel ismerkedtünk meg a neves magyar írónő életművéből, és erről tartunk nektek élménybeszámolót két teljes héten keresztül. Sőt, egy saját book TAG-gel is készülünk, amit bárki kitölthet a saját felületén. A turné végén pedig egy szabadon választott Szabó Magda-könyvet nyerhettek.


Miért választottam ezt a könyvet?

Szabó Magdától eddig csak az Abigélt olvastam, azt is gyerekkoromban. Amikor felmerült a turné ötlete, és könyvet kellett választanunk, bevallom őszintén, elsőre nem a Für Elise volt a kiszemeltem. De mivel mások gyorsabban lecsaptak az ismertebb regényekre, ezért végül a cím miatt választottam ezt. Gyerekként zongorázni tanultam, és alig vártam, hogy egyszer eljussunk a Für Elise-ig. Nem tudtam, hogy a regény maga miről szól, de úgy gondoltam, talán a sors a címmel jelez, hogy ez az én könyvem. És így is volt. Nagyon örülök, hogy lemaradtam a többi regényről, és ez jutott nekem végül, mert igazán élveztem a Für Elise olvasását.


Véleményem a könyvről

Szabó Magdának nem volt lánytestvére, de mindig akart egyet. Ezért megírta magának. Lényegében ez a könyv az író életéről szól, önéletrajzi ihletésű, csak éppen úgy alakítva az eseményeket, hogy beleépített egy kitalált szereplőt, Cilit, a trianoni árvát, akit Szabó Magda szülei a kitalált szálban örökbe fogadtak. A történet Magda és Cili gyerekkorától a középiskola végéig meséli el a két testvér életét.

Először is nagyon érdekes ötletnek találom az önéletrajzi ihletésű sztori ilyesféle átköltését. Az, hogy magamról írok, de megteremtek egy kitalált rokont is, akire mindig vágytam, igazán izgalmas. Még sosem olvastam hasonló történetet. Olvasás közben végig azt találgattam, hogy vajon mi igaz az eseményekből, és mi az, amit Szabó Magda hozzáköltött a képzelete segítségével. A legjobb az, hogy végül kitaláció és valóság egy kerek egészet alkot. A történet teljesen összeáll, egyetlen pillanatig sem éreztem azt, hogy nem hiteles, döcög a hozzáképzelt részek miatt. Sőt, időként simán elfelejtettem, hogy Cili valójában nem létező személy, annyira passzolt Szabó Magda életébe és történetébe.

Őszintén szólva Magdát egy pöttyet furcsa és ijesztő kislánynak találtam a történet elején. Olyan utálattal beszélt, gondolkodott és tett keresztbe befogadott húgának, hogy attól meg-megborzongtam. De onnantól kezdve, hogy a két lánytestvér megszerette és elfogadta egymást, kezdtem Magdát is megkedvelni. Továbbra is furcsa, magának való lány maradt, de értékeltem az eszét, műveltségét, fantáziáját. Azt, hogy ki mert állni a saját véleménye mellett, szembe mert menni akár a felnőttekkel is.

Persze ennek sokszor megfizette az árát, a felnőttek ugyanis abban a korban sem szerették azokat a gyerekeket, akik okosabbak voltak náluk. Ahogyan az sem tetszett nekik, ha valaki logikusan elgondolkozik vallási témákról, és nem feltétel nélkül, elvakultan hisz. Őszintén szólva az iskolába kerüléstől nemcsak megkedveltem Magdát, hanem kezdtem rokonléleknek is érezni, mert én is hasonló szabadon gondolkodó gyerek voltam, aki sokszor nem értette a társadalmi szabályokat, elvárásokat, és szembement velük.

– Még mit kértél számon a szerencsétlenektől?
– Izsákot. Mit képzelt a jó Isten, igaz dolog volt ez? Ha nem jön akkor az a valami, ha nem küldi el a kosot, akkor Ábrahám megöli a gyerekét. Gyönyörű!
– Kost – hallottam a sötétben a kék hangot. – Kost, nem kosot.
– Hát akkor kost, nem kosot, de meddig várt vele, és ijesztgette Ábrahámot. Hát jutna magának eszébe, hogy engem levágjon, mert különben megharagszik a főispán? Dehogy vágna, eldugna. A főispánt meg megölné.

Cili is okos lány, sokkal jobban átlátja a politikai dolgokat, mivel ő kevésbé zárja ki a külvilágot a fantáziái miatt. Emellett ő a jókislány, aki mindig úgy cselekszik, hogy ne okozzon csalódást a szüleinek, megóvja a nővérét, és megfeleljen a tanároknak. Bár Magdához jobban hasonlítok (leszámítva a gyerekkori hisztijeit és gonoszkodását), mégis Cili volt a szimpatikusabb karakter számomra, mert ő jobb lélek.

A két lány szüleit is nagyon megkedveltem. Az anya szexuálisan nem érdeklődik a férje iránt, de szereti és tiszteli őt, és bár Magda a mindene, Cilire is odafigyel, jól bánik vele, szereti. Az apa elfogadja a felesége távolságtartását, szintén szereti és tiszteli őt, és imádja a két lányát. Magdát mindenfélére megtanítja, lényegében neki köszönhető, hogy a lány nyitottan, logikusan, fantáziadúsan gondolkozik. Pedig hát, abban a régi világban nem sok férfi gondolta úgy, hogy egy nőnek tanulnia kell. Szóval ez külön szimpatikus az apában.

Magda időnként előreugrik az időben, előre elárulja bizonyos karakterek sorsát, ami először kicsit zavart, de aztán rájöttem, hogy ettől csak még izgatottabban falom a fejezeteket, mert érdekel, hogy vajon hogyan jut el a végkifejletig az adott szereplő. Az is bejött, hogy sokszor megemlítette, ki, mi ihlette egyéb regényei eseményeit, karaktereit, mert ezek miatt kíváncsiság ébredt bennem a többi könyvével kapcsolatban is.

Az iskolai élményeket hol gyomorgörccsel, hol büszkén olvastam. A gyerekek közötti bántalmazás (gidipacal), a tanárok félrenézése, a fantáziátlan tanárnő tanárhoz nem méltó bosszúja nagyon ismerős volt számomra. Úgy látszik, régen is volt ilyen, az iskolák légköre nem sokat változott sajnos (talán csak még rosszabb lett). De Magda sikereinek, amiket bizonyos tanárok gonoszsága ellenére ért el, nagyon örültem. Jó, hogy nem adta fel, nem hódolt be, hanem inkább elviselte a nehézségeket, önmaga maradt, és a saját útját járta.

A könyv végén tudtam csak meg, hogy a Für Elise-nek elvileg lett volna egy második része is, amely valószínűleg Magda felnőttkoráról szólt volna, de sajnos ez a könyv már nem készült el. Amit őszintén bánok, mert örömmel továbbkövettem volna Magda és Cili életét akár egészen az utolsó napjaikig. Megkedveltem őket, amolyan könyves családtagok lettek, és nehéz volt kiszakadni az életükből az utolsó oldalt követően.


Hogy tetszett a könyv?

Nagyon örülök, hogy végül ez a könyv jutott rám, mert úgy hiszem, ennél jobbat nem is kaphattam volna a turnéra. Beleláthattam kicsit Szabó Magda életébe, megmutatta nekem a testvér iránti vágyát, megkedvelhettem a két lányt, és kaptam egy kis történelmi kitekintőt is. Ha nem is turnéra, de biztos vagyok benne, hogy elolvasom majd Szabó Magda többi regényét is, amint lehetőségem nyílik rá.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Szerintem tökéletes azok számára, akik még nem olvastak Szabó Magdától korábban. Ha ezt a könyvet a kezükbe veszik, biztos, hogy utána a többi könyvére is kíváncsiak lesznek.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Keressetek képeket Szabó Magdáról! A bejegyzések szövegének egy-egy kulcsszavára kattintva egy fotót találtok a szerzőről, a feladatotok pedig annyi, hogy bepötyögjétek a Rafi megfelelő helyére, melyik volt ez a szó.

A nyeremény: egy szabadon választott Szabó Magda-könyv (a Jaffa kínálatából).

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

10. 11. Spirit Bliss Sárga könyves út – Für Elise
10. 13. Utószó – A pillanat
10. 15. Szabó Magda Book TAG

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése