~ Sárga könyves út ~

2021. október 12., kedd

Marvel – Új történetek – Blogturné



A Kolibri Kiadó most a legfiatalabb Marvel rajongóknak kedvez. A kötetben szereplő 18 mese még közelebb hozza a szuperhősök világát a legkisebbeknek. Ha imádjátok a Marvel univerzumot és a képregényeket, akkor ezt a könyvet Nektek találták ki. Tartsatok velünk, merüljetek el a szuperhősök világában, és vigyétek haza a kiadó által felajánlott nyereménykönyvet.


Miért választottam ezt a könyvet?

Sokáig azt sem tudtam, kik azok a Marvel-hősök, kik a Bosszúállók és a többi karakter, aztán valahogy mégis beszippantott ez az univerzum, és el is nyelt teljesen. Vasember, Pókember, Wanda, Fekete Párduc, Fekete Özvegy, Loki, Thor, Hulk, Hangya... Szép sorban faltam fel a történeteiket filmen, aztán körülnéztem, milyen könyvek vannak esetleg velük kapcsolatban. Az egyik turnétársam hívta fel a figyelmemet erre a mesekönyvre, és mivel a mesékért is odavagyok, örömmel vettem kézbe a kötetet.


Véleményem a könyvről

A mesekönyvben összesen 18 mese található. Vannak, amelyeknek egy-egy Marvel-hős a főszereplője, de olyan is akad, amelyben csapatként vesznek részt az adott kalandban. Majdnem mindenki megtalálható a mesékben, talán csak Wanda és Vízió maradtak ki. A mesék történetüket nézve elég sokszínűek. Vannak, amelyek az adott karakterek alaptörténetét mesélik el, és olyanok is, amik egy, a filmekhez nem kapcsolódó melléksztorit mutatnak be.

Az alaptörténetek kevésbé kötöttek le, egyfelől, mert azokat már ismerem a filmekből, szóval nem adtak számomra sok újdonságot, másfelől, mert túlságosan összefoglalás jellegük volt. Ám mivel akadtak apróbb eltérések bennük a filmekhez képest, mégis ébredt bennem némi kíváncsiság olvasás közben, mert érdekelt, hogy milyen apró változásokat eszközöltek a karakterek háttérsztorijaiban. Pl. Quillt a filmekben elrabolták gyerekként az űrlények, és mit sem tudott arról, hogy ki az igazi apja, a könyvben viszont ő maga lett űrhajós, hogy megtalálja az apját. Vagy Thort ugyanúgy száműzte az apja a földre, mint a filmben, de a mesében kitörlődött az emlékezete, emberként élt, orvos lett, és csak később jött rá, hogy kicsoda valójában.

Az futott át az agyamon, hogy ezeket vajon a mesekönyv írói találták ki, vagy esetleg az eredeti képregényekben valóban így történtek a dolgok, és a filmek változtatták meg az eseményeket. Mivel a képregények sosem jártak a kezemben, lehet, hogy ezt sosem tudom meg.

A filmekhez nem kapcsolódó melléksztorik közül furcsa mód egy Marvel kapitányos mese tetszett a legjobban, pedig az ő karakterének a külön filmje annyira nem tudott lekötni. De talán az ő meséje volt a legtanulságosabb a könyvben, ez fogott meg benne. Marvel kapitány ugyanis megtanította benne a gyerekeknek, hogy néha mindenki elesik, a lényeg, hogy ne maradjunk a földön, hanem felálljunk onnét. Ez szerintem egy klassz és hasznos tanulság a mesekönyv fiatal olvasói számára.

Persze a többi mesének is volt tanulsága, a legtöbbször az, hogy csapatban a jók elég erősek legyőzni a gonoszt.

Mivel Loki a kedvenc karakterem a Marvel-univerzumból, ezért nagyon kíváncsi voltam, hogy ő vajon miképp jelenik meg a mesékben. Míg a filmekben ő egy elég összetett karakter, aki a gonoszság és csínytevés mellett megcsillantja a szerethető oldalát is, addig a mesékben a egyértelműen a gonoszt alakítja. A történetekben nem jelenik meg a pozitív oldala, ami egy kis hiányérzetet hagyott bennem. De talán gyerekek esetébe ez így jó, nekik kell, hogy tudják, ki a jó, ki a rossz, kinek kell drukkolni, és kit kell legyőzni. Nem biztos, hogy meg tudnák érteni, fel tudnák dolgozni, hogy egy gonosz dolgokat elkövető személyben is lehetnek jó tulajdonságok.

A Pókemberes mesék is érdekesek voltak számomra, főképp azért, mert eleinte nem értettem, miért van több pókember is, hiszen én csak Peter Parkerről tudtam. Aztán a napokban adták az Irány a Pókverzum című animációs filmet a tévében, és egy "aha"-érzés kíséretében összeállt a kirakós a fejemben.


Hogy tetszett a könyv?

Voltak benne érdekes mesék, és voltak olyanok, amik kevésbé kötöttek le, de jó volt viszontlátni a kedvenc karaktereimet, még ha csak meseként is. Ezenkívül szerintem a gyerekeknek tökéletes ez a mesekönyv, mert tele van klassz illusztrációkkal, a szöveg mennyisége és maga a tördelés is tökéletes számukra, ha maguk szeretnék elolvasni a történeteket, gyakorolni szeretnék az olvasást.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Igazi Marvel-fanoknak, valamint kisebb gyerkőcöknek, akiknek a Marvel-filmeket még nem igazán lehet megmutatni, de a mesék által mégis megszerettethetők velük a karakterek, míg elég idősek nem lesznek a filmekhez.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A Marvel-univerzum rengeteg szuperhőssel, antihőssel és izgalmas főgonosszal büszkélkedik. Ebben a játékban a Ti kedvenceitekre vagyunk kíváncsiak. Minden állomáson találtok egy kérdést. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába megírni a válaszotokat.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Milyen szupererőt választanál legszívesebben? Miért?


Állomáslista:

10. 10. Csak olvass!
10. 12. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 14. Dreamworld

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése