~ Sárga könyves út ~

2019. március 18., hétfő

Bereznay Tamás: Egyserpenyős receptek – Blogturné


Lehetünk teljesen kezdő vagy akár profi konyhatündérek, néha semmi másra nem vágyunk, mint egy egyszerű receptre, amihez nem kell semmi más, mint egy serpenyő, amiben vígan elkészül az étel. Bereznay Tamás szakácskönyvében most 50 recepten keresztül kalauzol minket végig az egyserpenyős ételek útvesztőjében, ahol a hagyományosabb ízek mellett ötletesebb, modern fogásokat is találunk. Három bloggerünk vállalkozott, hogy az értékelés mellett egy-egy receptet is kipróbál, tartsatok velünk, és nyerjétek meg a Boook Kiadó által felajánlott példányt! 

Nagyon szeretek főzni, de munka mellett van, hogy csak úgy gyorsan össze kell dobnom valamit. Ám nehéz olyan ételeket kitalálni, amelyek egyszerűen elkészíthetőek, de közben finomak, és változatossá teszik az étkezéseinket nap mint nap. Ezért érdekelt Bereznay Tamás Egyserpenyős receptek című receptkönyve, mert úgy gondoltam, ha egy ételhez elég egy serpenyő, akkor valószínűleg gyors, egyszerű, mégis finom ételek receptjeit kapom majd.

Ami tetszett

1. Közvetlen, segítőkész

A könyv elején van egy bevezető, amelyet Beleznay Tamás írt. Ebben lényegében biztató szavakat ír az embereknek, akik érdeklődnek a főzés iránt. Ami pluszban tetszett, hogy megad egy e-mail-címet is, amelyre lehet írni neki, ha elakadnánk főzés közben vagy bármiféle kérdésünk akadna. Nem próbáltam még ki, hogy milyen gyorsan kaphatunk válaszlevelet, de alapjában véve tetszik ez a segítőkész hozzáállás. Talán egyszer, ha megakadok, élni is fogok a lehetőséggel, és írok a séf úrnak egy levelet.

2. Sokszínű, egyszerű, finom

Sok receptkönyv volt mostanában a kezemben, de talán ez az, amelyik ízlésvilágban a legközelebb áll hozzám és a családomhoz. Nagyrészt egyszerűen és gyorsan elkészíthető ételek, könnyen beszerezhető alapanyagok, és olyan ízvilág, ami közel áll a magyar konyhán felnőtt emberekhez.

A legjobb az, hogy bár leírás alapján egyszerűnek tűnnek a receptek, mégsem egyhangúak. Rengetegféle íz (sós, édes, csípős, savanyú), alapanyag (hús, zöldségek, gyümölcsök, tészták stb.) jellemzi őket. Így az egyszerűség megkönnyíti a dolgunkat a konyhában, főképp, ha valaki munka mellett főz, a sokszínűség viszont megakadályozza azt, hogy unalmassá váljanak az étkezéseink.

3. Ínycsiklandó

A receptek mellett fényképek találhatóak az adott ételről. Természetesen mindegyiket egy serpenyőben fotózták le, ami passzol a könyv alaptémájához, ám néhány szétszórt alapanyaggal, a különböző beállításokkal feldobták a képeket. Tetszik a képek minimalizmusa, ugyanis emiatt nagyobb hangsúly van a serpenyőkben található színeken, formákon. Szóval, szerintem, ha valaki ránéz a képekre, azonnal kedve támad megkóstolni azt, amit rajtuk lát.

Amin elgondolkoztam…

Igazából csak azon, hogy szívesen olvasnék még ehhez hasonló könyveket a séftől, amik egyszerű, de sokszínű és ízletes ételekhez adnak recepteket. Nagyon nehéz háziasszonyként változatosan főzni úgy, hogy állandó idő-, pénz- és energiahiányban szenvedünk, így mindig jól jönnek az újabb és újabb ötletek.

Amit kipróbáltam…

Rögtön az első receptnél le is ragadtam, ami a csirkepaprikás tárkonyos galuskával. El is mondom, miért ez a recept keltette fel a kíváncsiságomat. Azért, mert mi a galuskát mindig külön vízben főzzük meg az ételekhez, ebben a receptben pedig az áll, hogy a csirkepaprikás szaftjába kell beleszaggatni a tésztát. Kíváncsi voltam, hogy vajon lehetséges-e úgy megcsinálni ezt, hogy a csirkepaprikásból nem lesz leves, de a galuska is rendesen megfő a szaftban. A választ hamarosan megmondom…

Mi, ha csirkepaprikást készítünk, akkor általában combból és/vagy szárnyból tesszük. Ebben a receptben viszont a comb és a mell van keverve. Elmondhatom, hogy mostantól csak és kizárólag így fogjuk készíteni a csirkepaprikást. Anyu sosem volt oda ezért az ételért, ezt a változatot viszont imádta, és számomra is sokkal-sokkal-sokkal ízletesebb lett, mint az a változat, amit eddig készítettünk saját kútfőből. Egyszerűen ég és föld a mi régi receptünkből és az ebből a receptből készült étel íze, ennek a receptnek a javára.

És a nagy kérdésre a válasz: igen, a galuska simán megfő a szaftban, és leves sem lesz emiatt a csirkepaprikásból. Ami pluszt ad a dologhoz, hogy így a galuska is jobban átveszi az étel ízét, mint ha vízben megfőznénk, aztán utólag kevernénk a húshoz.

Szóval nálunk ez a recept totálisan bejött, mennyei íze volt, könnyen és gyorsan elkészültem vele. Mostantól csak ezt a változatot készítjük majd. 



Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A szakácskönyvben található receptek dúskálnak a finom, friss fűszernövényekben. A nyereményjáték során ilyen fűszernövényeket kell felismernetek a képek alapján, majd a rafflecopter doboz megfelelő helyére beírni az adott növény nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 18. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése