~ Sárga könyves út ~

2019. március 23., szombat

Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes – Blogturné


Manapság egyre többen kénytelenek áttérni különböző diétákra egészségügyi okokból, de sokan csak az egészséges életmódra hivatkozva vetik bele magukat a “mindenmentes” ételek kavalkádjába.
Ebben a folyamatban nagy segítségünkre lehet Dr. Andrási Nóra: Mindenmentes receptkönyve, melynek a címe már ismerős lehet, hisz Nóra blogja ugyanezen a néven fut, és aki kicsit is belekóstolt már a témába, biztos, hogy rátalált már egyszer-kétszer.
Most a Blogturné Klub tagjai is próbára teszik Nóra receptjeit. Ha te is érdeklődsz a vegán, mindenmentes és egyéb diétás receptek iránt, tarts velünk és játssz a nyereménykönyvért!
 

Dr. Andrási Nóra Mindenmentes című receptkönyvét azért szerettem volna tanulmányozni, hátha találok benne olyan egészséges ételeket, amelyeket szívesen készítek majd el úgy, hogy én magam nem vagyok vegán, eszem tojást, tejterméket, bár a cukrot és a fehérlisztet igyekszem hanyagolni, amikor lehet.

Ami tetszett

1. Tudás és tapasztalat

Dr. Andrási Nóra, akárcsak a korábbi egészséges receptkönyvek írói, maga is valós tudással rendelkezik az emberi szervezetről és a táplálkozásról, hiszen gyógyszerész és kutató. Emellett pedig egészségügyi gondokkal is küzd, amiket ugyan nem részletez, de ezek miatt változtatott az életmódján.

Vagyis nemcsak tanulta, hanem maga is megtapasztalta az általa mutatott életmód nehézségeit és jótékony hatásait, így mondhatjuk, hogy valódi szakértelemmel alkotta meg és válogatta össze a könyvben található recepteket.

2. Segítség

Tetszik, hogy a könyv elején külön össze van írva, hogy milyen különleges alapanyagokra és háztartási gépekre lesz szükség ahhoz, hogy a recepteket el tudjuk készíteni, így akinek van módja belelapozni a könyvbe a könyvesboltban, azonnal tudni fogja, hogy van-e lehetősége elkészíteni otthon ezeket az ételeket vagy sem.

Ezen kívül azt is elolvashatjuk, mikkel pótolhatjuk az elhagyott alapanyagokat, és mit kell tudnunk ezekről a pótalapanyagokról. Az édesítőszerek és a fehér lisztet helyettesítő alapanyagok közül már jó párat ismertem korábban is, de arról pl. fogalmam sem volt, hogy mivel lehet pótolni a tojást, főképp a sütemények esetében. Ebben a könyvben ez is kiderül.

3. Gyönyörű kivitelezés, sokszínű receptek, pontos leírás

Klassz a borító (nagyon bejön a zöld színvilága), gyönyörűek a belső fotók is, jó a papír és a kötés minősége, és igazán szép a receptek szövegének elrendezése, betűtípusa. Vagyis úgy az egész kötet jól néz ki.

Ami fontosabb, hogy a tartalma is elég sokszínű, a házi kenyéren át a saját joghurton és a mártogatósokon keresztül a főételekig és süteményekig minden megtalálható a receptek között, és természetesen mindegyik étel tejtermék-, tojás-, cukor- és gluténmentes. Szóval az ember találhat magának benne reggelit, ebédet, vacsorát, köztes étkezésekhez ennivalót, vendégváró falatokat és édességeket is, mindezt egészséges, vegán módon.

Amin elgondolkoztam…

Az igazság az, hogy én nem bírnám ezt az életmódot, hiába vannak finom vegán ételek is. Egyfelől, nem vagyok túl jóban a zöldségekkel, sosem voltam, márpedig ez az életmód a zöldségeken is alapul nagyrészt. Másfelől, lehet bármilyen finom is egy vegán étel, mégsem adja vissza pontosan azokat az ízeket, amiket megszoktam, szeretek, és amiket életem végéig újra és újra érezni szeretnék.

Szóval én ezt az étkezést életmódként csak akkor választanám, ha szó szerint az életem múlna rajta, más esetben biztos, hogy nem. Egy-egy ételt viszont szívesen megkóstolnék nem vegánként belőle. És itt a gondolkodni valóm második fele. Ahhoz, hogy ezeket a recepteket el lehessen készíteni, túl sok olyan dolog kellett volna, amit nehéz beszerezni ilyen vagy olyan okból.

Egyes alapanyagokat is az, de nekem a gondot elsősorban a konyhai eszközök hiánya okozta. Ugyanis itthon nincsen nagy teljesítményű aprítónk, turmixgépünk, kávédarálónk, kompakt robotgépünk. Emellett persze voltak olyan alapanyagok is a recepteknél, amelyekkel életemben nem találkoztam még, és a közeli boltban sem kaphatók, vagy ha igen, akkor drágán.

Vagyis ahhoz, hogy ezeket a recepteket elkészíthessük, kell egyfajta alapfelszerelés, és kell idő, energia (na meg pénz is), hogy az ember elmenjen egy távolabbi boltba, ahol esetleg kapható, amire szüksége van a főzéshez-sütéshez.

Nekem most sajnos nem volt lehetőségem arra, hogy alapanyagok után mászkáljak és megvásároljam a szükséges konyhai eszközöket, de a jövőben szeretnék majd kipróbálni több receptet is a könyvből. Mert ha életmódszerűen nem is akarnám ezt az vonalat követni, szívesen megkóstolnék néhány ételt, hiszen finomnak tűnnek.

Annyi biztos, hogy aki kénytelen követni ezt az életformát vagy pedig örömmel és szívesen vág bele a vegán életmódba, annak ez a receptkönyv tökéletes segítség. Általa sokszínű, változatos, egészséges ételeket ehet, és a képek, valamint a receptek leírása alapján, ízleteseket is.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik rendelkeznek a szükséges alapfelszereléssel vagy be akarják őket szerezni. Azoknak, akiknek valami komoly betegség miatt muszáj átállniuk erre az életmódra. És azoknak, akik továbbra is mindent enni akarnak, de közben szívesen kipróbálnának egy-egy különleges vegán receptet is.

Értékelés: TETSZETT.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

A mindenmentes receptek összetevői néha igazán meglepőek, mégis van pár állandó darab közöttük. Most minden egyes állomáson egy-egy leírást fogtok találni, ami alapján rá kell jönnötök arra a bizonyos hozzávalóra, amit utána a rafflecopter doboz megfelelő sorába be is kell írnotok.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Leírás a játékhoz:


Mezopotámiában már 6000 évvel ezelőtt is termesztették. Összefoglaló név, de a legismertebb faj rövidítéseként is használják. A 19. században a burgonya és a búza szorította háttérbe a termesztését Magyarországon.


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 19. Ambivalentina
03. 23. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése