~ Sárga könyves út ~

2019. március 10., vasárnap

Novák Vica: Minka és a felhőfoltozók – Blogturné


Novák Vica főszereplője, Minka egy kedves, ám félős kislány, aki a könyvekben egy-egy lépést tesz a nagylánnyá válás rögös útján. Az első mesében Minka saját szobát kap az emeleten a szülei szobájától távol, ahol talán többé meg sem látogatják, és mivel egy röpke jóéjtpuszi után már nem mesél neki az anyukája esti mesét, megfordul a fejében, hogy talán nem is szeretik már! Mivel törődésre vágyik, egy hullócsillagtól vihart kíván, ám ezzel elijeszti a Napot, és egy fura fiú felbukkan nála, hogy reklamáljon a tette miatt.
A második mesében Minka elkezdi az iskolát, de nem úgy megy neki a tanulás, ahogy másoknak, ezért elszomorodik. Aztán egy reggel elkezdenek eltűnni a betűk, és Minka Szélvészhez fordul segítségért.
Tartsatok velünk, és ismerkedjetek meg Minkával, Szélvésszel, a betűvetőkkel, a felhőfoltozókkal, a hunyorgókkal és a különféle szelekkel! Turnénk során mindkét Minka-történetet bemutatjuk nektek, és a Könyvmolyképző kiadó jóvoltából mindkettőből nyerhettek a turné végén 3-3 példányt!
 

Novák Vica Minka és a felhőfoltozók című könyve egy hatalmas kupac mesekönyv részeként érkezett hozzám. Amikor ki kellett választanom, hogy melyik mesét olvassam el elsőként a kupacból, azonnal ezt a könyvet választottam. Egyfelől, mert kíváncsivá tett a címe (Kik lehetnek azok a felhőfoltozók?), másfelől, mert tetszett a borítóján található illusztráció. Nem bántam meg, hogy ez volt az első választásom, amint elolvastam, már vettem is elő a folytatást.

Ami tetszett

1. Szemkényeztető

Nos, ahogy fentebb is említettem, az illusztráció nagyon bejött. Egyedi, színes, varázslatos, jól visszaadja azt, amit a mesében olvashatunk. Szerintem, ha kislánykoromban kerül a kezembe ez a könyv, akkor is imádtam volna már kézbe venni, végiglapozni is, mert egyszerűen jólesik a szemnek.

2. Nagy kislánynak lenni

A mesekönyv egy olyan problémát állít a középpontjába, amely gyerekként valódi szívfájdalmat jelent. Ugyanis minden kisgyerek életében eljön az a pont, amikor nagygyerek lesz belőle, és a szülei elkezdenek kevesebb figyelmet fordítani rá, és sokkal önállóbban kezelni. Nehéz ebbe beletörődni, mert egy nagygyereknek is kell a szülei figyelme, de ilyen az élet, előbb vagy utóbb fel kell nőni.

Minka is elér az önállósodás első lépéséhez, saját szobát kap az emeleten, és attól fél, hogy a szülei többé már meg sem látogatják majd ott. Épp ezért azt kívánja, legyen nagy vihar, mert a viharban anya mindig odabújik hozzá, hogy ne féljen. Ám a kívánsága nem úgy sül el, ahogyan várta. Anya helyett egy furcsa fiú, Szélvész bukkan fel a szobájában, aki elmondja neki, hogy a kívánsága elkergette a napot, és ő az egyetlen, aki helyre tudja hozni ezt a hibát.

Szóval Minka útra kel Szélvész társaságában, hogy sok-sok kalandot átélve visszafordítsa a kívánságát, és a nap újra kisüthessen. Közben ráébred, hogy a szülei nélkül is bátor és ügyes, és hogy ha valamit akar, akkor azt el is tudja érni. A végén pedig a szüleivel kapcsolatos szívfájdalmát is sikerül orvosolni egy beszélgetés során.

3. Klassz kalandok, klassz karakterek

Minka nagyon szimpatikus kislány, akivel könnyű együtt érezni, és gyorsan meg lehet kedvelni. De a többi karakter is nagyon egyedi. Szélvész tökéletes társ Minka mellé, amikor a fiú elbizonytalanodik, megijed, akkor Minkának kell buzdítania, és így ő maga is erősebbé és magabiztosabbá válik.

Több kalandban kell részt venniük Minkáéknak, hogy elűzzék a vihart. Elsőként Mindenlébenhez, a boszorkányhoz kell elmenniük, hogy kiderítsék, mit kell tenniük a céljuk eléréséért. Azután a Villámképésznek kell segíteniük, hogy megvilágítsa az eget, és megtalálhassák a felhőfoltozókat. A felhőfoltozóknak el kell állítaniuk az esőt, végül rá kell venni Borongót, a vándor dalnokot, hogy énekelje el a napcsalogatót.

Mindenlében, Villámképész, a felhőfoltozók és Borongó mind egyedi, érdekes, a gyerekek fantáziáját beindító karakter. Igazi mesekönyvbe való szereplők, akikről gyerekkoromban is örömmel olvastam volna, most pedig segítettek abban, hogy körülbelül húsz perc erejéig ismét gyereknek érezhessem magam egy kicsikét.

Amin elgondolkoztam…

Tökéletes?

Ez a mesekönyv fantáziadús, kalandos, gyönyörűek az illusztrációi, kedvelhetőek a karakterei, és a gyerekek számára pont megfelelő a stílusa, nyelvezete. Sokat gondolkoztam azon, hogy van-e valami nekem nem tetsző benne, amin esetleg mélyebben elelmélkednék, megemlíthetném, de egyszerűen nem találtam semmit. Számomra ilyen a tökéletes mesekönyv.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek. A gyerekeknek azért, mert ez egy tökéletes mesekönyv, amely biztosan építi a fantáziájukat. A felnőtteknek pedig azért, mert jó néha újra gyereknek érezni magunkat egy ilyen mese által.

Kedvenc idézetek:

„Minka mégis bánkódott. Elcsüggesztette, hogy milyen sok lépcsőfokot kell megmásznia ahhoz, hogy felérjen az emeletre. Arra gondolt, a szülei talán meg se látogatják többé odafent. És mint a királykisasszony a mesében, magányos lesz, míg világ a világ.”

„– Ők itt, az üvegekben széllények – magyarázta a fiú. – Ez Surranó, az Ciklon, az Förgeteg, a sarokban Szellőcske, alatta Zefír. Mindet én kaptam el, egyedül. És én idomítottam őket.
– De biztos, hogy jó nekik odabent? – ráncolta a szemöldökét a kislány.
– Hát persze! Hiszen lett saját otthonuk!
Minka közelebb hajolt a polcokhoz, és bekukucskált néhány üvegbe. A széllények csendesen bóbiskoltak, vagy kíváncsian nézelődtek kifelé. Nem tűntek boldogtalannak. Minka megnyugodva bólintott.”

„– De hát ez csupa lehetetlenség! – kesergett Szélvész.
Minka félénken megfogta a kezét.
– Együtt megcsináljuk, jó?
A fiú bólintott, a boszorkány pedig helyeselt.
– Ez a kislány nem adja fel könnyen! – bólogatott elégedetten. – Ezt már szeretem!”

„Az ujjai már majdnem belecsimpaszkodtak a létra aljába, amikor hirtelen megjelent előtte egy manó arca, fejjel lefelé.
A manó óriási, kerek szemüveget viselt, és olyan nagy metszőfoga volt, mint egy kisegérnek. Ijedtükben a manó és Minka egyszerre sikoltottak fel, a kislány kibillent az egyensúlyából, és esés közben fellökte Szélvészt is. Szerencsére nem potyogtak le a felhőről.
– Jaj, te ijedős! Az egy felhőfoltozó volt, és most megszökik miattad! – morgott a fiú.
– Ne menj el, manócska! – Minka kétségbeesetten szólongatta a felhőfoltozót. Aztán észrevette, hogy a tűpárna, amit a manó a fején viselt kalap gyanánt, kikandikál a kövér fellegből.
– Látom ám, hogy ott vagy!”

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Novák Vica csodálatos Minka-történeteit Szimonidesz Hajnalka illusztrációi teszik egészen elbűvölővé. Az illusztrátor nem csupán Minkát, Szélvészt és a többieket elevenítette meg, hanem jó néhány más mesehőst is. Ezúttal az a feladatotok, hogy a borító részletekből rájöjjetek, hogy melyik általa illusztrált mesékre gondoltunk, és a könyvek CÍMÉT beírjátok a raffledoboz megfelelő rubrikájába!

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 10. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 11. Könyv és más
03. 12. Szembetűnő
03. 13. Nem félünk a könyvektől
03. 14. Sorok között
03. 15. Hagyjatok! Olvasok! – Extra
03. 16. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 17. Spirit Bliss Sárga könyves út – Extra
03. 18. Hagyjatok! Olvasok!
03. 19. Könyv és más
03. 20. Szembetűnő
03. 21.Nem félünk a könyvektől
03. 22. Sorok között

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz
 

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése