~ Sárga könyves út ~

2019. március 14., csütörtök

Kisgyörgy Éva – Travellina: Világutazók kézikönyve – Blogturné


A Boook kiadó egy hiánypótló művet jelentetett meg, ami óriási segítség lehet azoknak, akik nem túl jártasak az utazás világában, de szeretnék önállóan megszervezni a nyaralásukat. Tartsatok a Blogturné Klub 6 bloggerével, akik bemutatják nektek Kisgyörgy Éva - ismertebb nevén Travellina, - utazási blogger könyvét. Ha pedig velünk játszotok, akkor a könyv egyik példánya is a tiétek lehet! 

Nagyon kedvelem azokat a könyveket, amelyek akár lelkileg, akár egyéb módon motiválnak arra, hogy egyszer nekiinduljak majd felfedezni a világot. Ezért szerettem volna elolvasni Kisgyörgy Éva (Travellina) Világutazók kézikönyvét is.

Ami tetszett

1. Gyakorlatiasság

Olvastam korábban már olyan könyveket, amelyekben utazgató emberek leírták a kalandjaikat, tapasztalataikat. Ezek lelkileg motiváltak, lévén, azt éreztem, de jó lenne, ha láthatnám azt, amit ők. Kisgyörgy Éva (Travellina) Világutazók kézikönyve viszont a gyakorlati motiváció csoportba tartozik. Ő is ír az utazási élményeiről, de elsősorban gyakorlati tanácsokat ad. Abban segít, hogy az utazásod tervének minden apró részletét jól megfontolhasd, kidolgozhasd.

Ez pedig számomra hatalmas segítség, ugyanis bár a vágy megvan bennem, hogy megnézzem azokat a külföldi helyeket, amik izgatják a fantáziámat, de igazi nyuszi vagyok. Egy utazás során, ha nem akarunk hatalmas gondokat, annyi mindenre kell odafigyelni. A megszervezésnél, a csomagolásnál, az út során ezernyi buktató várhat ránk.

Sokszor bámultam szép helyek képeit a neten vagy olvadoztam utazásokról szóló könyvek fölött, de valahányszor elképzeltem, hogy nekiindulok, az volt az első gondolatom, hogy: „Oké, oké, de egyáltalán hogyan kezdjek neki egy utazás megszervezésének?”

Nos, ebben a kérdésben segít ez a könyv. Ugyanis fejezetekre szedve foglalkozik minden felmerülő kérdéssel, problémával, végigveszi a lehetőségeket, és valóban hasznos tanácsokat ad. Például olyan honlapok linkjét, amelyek segíthetnek olcsóbbá, izgalmasabbá, könnyebbé tenni az utazásunkat.

Jó pár linket azonnal meg is néztem a neten, és valóban hasznosnak tűnnek. Olyannyira, hogy elkezdtem átlátni, hogyan is juthatnék el nyaralni Skóciába, ahová már nagyon régóta vágyom. Nem mondom, hogy még idén nekivágok, mert szerintem kell néhány év, mire összeszedem rá a pénzt, és úgy megtervezek mindent, hogy biztonságban érezve magam neki merjek vágni, de remélem, hogy nemsokára össze tudom hozni. Az elhatározás már megvan, és a könyvnek köszönhetően már azt is tudom, hogyan kezdjek neki.

2. Minden részletre kitérő

Vannak utazásról szóló könyvek és blogok, amik kitérnek egy utazás megszervezésének és lebonyolításának egy-egy részletére, és azt boncolgatják mélységeiben. Ez a könyv viszont nem egyetlen vagy néhány részletre koncentrál, hanem konkrétan végigvesz szép sorjában mindent.

Miért jó utazni? Hova érdemes elmenni? Kivel érdemes nekivágni? Honnan legyen erre elég pénzed? Hogyan készülj fel az útra? Miket kell előzetesen elintézni az utazáshoz? Hogy tudsz kijönni a legolcsóbban úgy, hogy közben olyan minőséget kapj, amilyenre vágysz? Milyen szálláslehetőségek közül választhatsz? Hogyan bérelj autót? Hogyan köss utasbiztosítást? Milyen bőröndbe és mit vigyél magaddal? Mik az indulás előtti teendők? Mennyi pénzt kell magunkkal vinni? Hogyan boldogulj a repülőtéren? Hogyan legyen kényelmes az utad? Mi a teendő érkezéskor? Mi a teendőd még a szállodában? Hogyan öltözz fel? Mivel tudsz közlekedni az adott helyen? Hol tudsz étkezni? Hogyan élvezheted ki a pillanatot? Milyen veszélyekre figyelj? Hogyan maradj egészséges? Milyen ajándékokat hozz haza? Hogyan örökítsd meg az élményeidet? Mire jó a fényképezés az emlékek megörökítésén kívül? Milyen az utazáshoz hasznos alkalmazások tölthetsz le a telefonodra? És hogyan dolgozd fel végül, hogy haza kellett térned a nagy kalandról?

Ha végignézzük a témákat, nagyon sokszínűek, és azt kell mondanom, hogy ez a sokszínűség egyáltalán nem ment a minőség rovására. Minden egyes témakörben olyan tanácsokat kapunk, amiket a gyakorlatban valóban fel tudunk használni, és hatalmas segítséget nyújtanak számunkra.

3. Saját élmények

Bár elsőre úgy tűnhet, hogy a könyv pusztán gyakorlati tanácsokból áll, ez azért nem igaz. A szerző jó pár saját élményét is elmeséli nekünk, ami feldobja a könyvet és közvetlenebbé teszi az olvasmányélményt. Ezeket a kis történeteket mindig az adott témakörhöz kapcsolódóan mondja el, és sokszor van bennük valamiféle tanulság, ami szintén segíthet nekünk jobbá tennünk a saját utazásunkat vagy elkerülnünk néhány kevésbé jó élményt.

4. Pénzkérdés

Egész életemben a középosztály legalsó rétegéhez tartozott a családom és én, épp ezért nagyon meg kell mindig fontolnunk azt, hogy mire és mennyit költünk. Szóval nálam a pénzkérdés központi fontosságú. Épp ezért nagyon megörültem, amikor a könyv elején megláttam, hogy egy kis malacperselyes érme fogja jelezni a köteten belül a spórolási ötleteket.

És itt most nemcsak arról van szó, hogyan juss olcsóbb repülőjegyhez és szálláshoz (persze erről is olvashatunk a könyvben), hanem olvastam jó pár olyan ötletet, ami magamtól nem biztos, hogy eszembe jutott volna, pedig tényleg jócskán spórolhat rajta az ember. És egy-egy ilyen trükk segíthet abban, hogy több pénzünk maradjon pl. egy kényelmesebb szállásra, vagy eggyel több érdekes helyre tudjunk belépőt venni, és ezáltal eggyel több élményhez jussunk.

Amin elgondolkoztam…

Az ember nem is gondolná, hogy mennyi mindennel jár együtt egy utazás megszervezése. Azt hisszük, hogy elég csak megvenni a repülőjegyet, bérelni egy szobát, aztán már csak az van hátra, hogy élvezzük a nyaralást, és sok új élménnyel jöjjünk haza. Pedig annyi buktatója lehet az egésznek, ami elronthatja az egészet. Az, hogy ez a könyv lépésről lépésre átveszi a teendőket, és ezáltal a buktatókat, adott nekem egyfajta magabiztosságot. Mert így már tudom, mire kell készülnöm, hogy valóban élvezni tudjam az utat, és ha adódik is majd probléma, meg tudjam oldani anélkül, hogy az egész nyaralásom gallyra menjen.

Szóval ennek a könyvnek a nagy erőssége, hogy magabiztosságot ad az embernek a gyakorlati tanácsok mellett.

Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek, aki hosszabb-rövidebb utazásra vágyik, de nem tudja, hogyan is vágjon bele, és szeretne ötletekhez, valamint egy kis önbizalomhoz és motivációhoz jutni.

Értékelés: IMÁDOM.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet: KATT 


Nyereményjáték:

Egy ilyen könyv után természetes, hogy mi is világkörüli utazásra indulunk.
Minden blogon találtok egy képet egy filmből, a játék pedig annyi, hogy ki kell találnotok, az adott film melyik országban játszódik és az ország nevét a rafflecopter megfelelő mezőjébe kell beírnotok.
Picike segítséget is adunk még pluszban, a blogbejegyzésekben az adott film címének a betűit elrejtettük.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)

Kép a játékhoz:


a Rafflecopter giveaway

Állomáslista:

03. 08. Ambivalentina
03. 10. Könyvvilág
03. 14. Spirit Bliss Sárga könyves út

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Startlaphoz Oszd meg a Citromail-lel! Add az iWiW-hez Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése