~ Sárga könyves út ~

2024. október 4., péntek

Charmaine Wilkerson: Fekete torta – Blogturné



A Könyvmolyképző Kiadónak köszönhetően újabb könyv jutott el hozzánk, amiből nemrég sorozat is készült a Disney+-ra. Tartsatok négy bloggerünkkel a turné során, és a végén ti is nyerhettek egy példányt a Fekete tortából.


Miért választottam ezt a könyvet?

Láttam a borítón, hogy a könyvből sorozatot csináltak a Disney+-ra, szóval úgy gondoltam, biztosan nem lehet rossz a történet, ha pénzt fektettek a megfilmesítésébe. Na meg a fülszövegből úgy sejtettem, hogy köze lesz a regénynek az emberi jogokhoz, azon belül is a nők és a fekete bőrű emberek egyenlő jogaihoz, és érdekelnek ezek a témák.


Véleményem a könyvről

Benny és Byron édesanyja, Eleanor meghal, és örökségként két fontos dolgot hagy a gyerekeire, egy családi recept alapján készült fekete tortát a mélyhűtőben és egy hangfelvételt, melyen elmondja, hogy van egy eltitkolt lánya. Byron és Benny végighallgatják az anyjuk történetét, amely egy Covey nevű lányról szól, akiről először fogalmuk sincs, hogy kicsoda, míg végül össze nem áll a kép. Miközben B. és B. szép lassan megismerik az édesanyjuk múltját, a saját testvéri kapcsolatukat is megpróbálják helyrehozni, ami az évek alatt megromlott.

A regény nagyrészt E/3-ban mutatja be nekünk a múltat és a jelent. Ezt csak néha-néha szakítja meg egy E/1-es rész, amiben Eleanor közvetlenül beszél a gyerekeihez a felvételen.

Bár elég rövidke fejezetekből áll a könyv, így elméletben gyorsan olvasható, az elején mégis nehezen indult be a történet számomra. Kellett egy kis időt adnom neki, míg végül elkezdett magával ragadni. Ez akkor történt meg, amikor Eleanor belelendült a mesélésbe. Valahogy az ő múltbeli sztorija jobban érdekelt, mint a jelenben Benny és Byron problémái. Talán azért, mert kicsit bosszantott, hogy a semmi miatt távolodtak el egymástól lényegében. Szimplán azért, mert mind Benny szülei, mind Benny rosszul kommunikáltak le egymással egy egyébként fontos dolgot, és aztán ahelyett, hogy megbeszélték volna, inkább kölcsönösen megsértődtek egymásra, és így Byron is megsértődött Bennyre, mert meg akart felelni a szüleinek.

Covey múltbeli története viszont izgalmas volt feminista szemmel olvasva. Adott egy fiatal lány, aki egész életében úszott, szörfözött, vagyis vagány dolgokat csinált. Az apja szerencsejátékos, amit Covey anyja már nem bírt elviselni, ezért elhagyta a családját és elszökött. Coveyt utólag magával akarta vinni, de aztán egyszer csak nem jelentkezett többé, és senki nem tudta, mi történt vele. Szóval Covey egy szerencsejátékos, piás apa mellett nőtt fel, és három ember állt nagyon közel hozzá. Az anyja egyik barátnője, aki rendszeresen átjárt hozzájuk főzni és Covey-ról gondoskodni, a saját legjobb barátnője, Bunny, aki a barátság mellett őszintén szerelmes Covey-ba, valamint Gibbs, egy fiatal, de rendes srác, akibe Covey szerelmes. Aztán az apja hozott egy döntést Covey életével kapcsolatban, és onnantól kezdve teljesen felbolydult Covey élete, valamint beindult és izgalmassá vált a cselekmény.

Covey fiatalkori karaktere egyébként nagyon szimpatikus volt, igazi belevaló, lázadó, vagány lány. Imádtam a Bunnyval való baráti kapcsolatát, hogy annak ellenére, hogy ő nem úgy szerette a lányt, ahogyan Bunny őt, mégis kitartottak egymás mellett barátként. Bunnyt is nagyon megkedveltem, főképp, mert teljesen önzetlen volt a szerelme Covey iránt. Tudta, hogy nincs esélye, mégis mindent megtett a legjobb barátjáért, olyasmiket is, amiket nem sokan tennének. Viszont úgy gondolom, hogy Gibbs, bármennyire is rendes embernek tüntetik fel (és alapvetően valóban az volt), nem igazán tett jót Covey személyiségének. Az, ahogyan magyarázta, hogy kötelességének érezte a Gibbs mellett való kiállást a saját gyerekével szemben is, mert hogy hálásnak kell lennie Gibbsnek bizonyos dolgok miatt... Hát, nem tudom... Nincs az a hála senki iránt, ami miatt aztán mást választok a gyerekem helyett. Szóval igen, a szerelem a legtöbb esetben sajnos meghülyíti az embereket, a nőket is, és hiába voltak korábban bátrak, belevalóak, valahogyan elgyengíti őket, vagy nem is tudom...

Benny is szimpatikus karakter volt, megértettem, hogy miért is nem mondta el a döntései mögött húzódó okokat a szüleinek, és azt is, hogy miért esett neki rosszul, hogy nem támogatták az első pillanattól kezdve, de azt is gondolom, hogy a megértés ellenére lehetett volna egy picikét türelmesebb. Ha ad néhány percet, egy órát a szüleinek, hogy feldolgozzák a „titkát”, akkor teljesen másképp alakulhatott volna a kapcsolatuk.

Byron karakterét viszont nem igazán kedveltem meg. Bár amiatt együttéreztem vele, hogy fekete férfiként milyen rasszista nehézségeken kell átmennie nap mint nap, valahogy túl egoistának tűnt mind a húgával, mind az exével szemben. Az egyetlen pillanat, amikor büszke voltam rá, amikor találkozott a nagyapjával, és a szemébe mondta az igazat. Az egy jó jelenet volt.

Örültem, hogy sok emberjogi téma előkerült a könyvben. A nők elnyomása és az ellenük elkövetett bűnök, a fekete bőrű emberekkel szembeni rasszizmus, a kevert rasszú (azt hiszem, hivatalosan és nem sértő módon így nevezik, de ha mégsem, akkor bocsánat, ebben a témában még elég tudatlan vagyok) emberekkel kapcsolatos rasszizmus, a bifóbia, a bevándorlókkal kapcsolatos rasszizmus, és még sorolhatnám. És mindegyik érdekes és átérezhető módon volt beleszőve a történetbe szerintem.

A történetben több csavar is volt, aminek köszönhetően végül összeállt, hogy kicsoda is Eleanor, mi történt a legidősebb lányával, és milyen titkokat rejteget még. Az első csavarra számítottam, a második viszont meglepett, és a harmadikkal is sikerült némi meglepetést okozni. A sztori végén lévő legutolsó csavart egy dobozka tartalmáról viszont kicsit már túlzásnak éreztem.


Hogy tetszett ez a könyv?

Bár az elején számomra nehezen indult be a történet, amikor Covey szála megjelent, teljesen belemerültem az oldalakba. Számomra fontos témákkal volt tele a könyv, sikerült meglepni néhány fordulattal, és érdekelt, hogy mi is lesz a történet legvége.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik szeretik a titkokkal és fordulatokkal teli családregényeket.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ezúttal az lesz a feladatotok, hogy a Könyvmolyképző Kiadó oldalán található beleolvasó segítségével megválaszoljátok az állomásokon található kérdéseket. Írjátok be a helyes választ a Rafflecopter-doboz megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Kik láthatóak Benny egyik kedvenc képén?


Állomáslista:

09. 30. Kitablar
10. 02. Utószó
10. 04. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 06. Csak olvass!

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése