~ Sárga könyves út ~

2024. október 21., hétfő

Géniusz Kvízkönyv – Blogturné



A 21. Század Kiadónak köszönhetően ezúttal három izgalmas kvízkönyvvel is megismerkedhetünk, játszhatunk, a Géniusz 2. részével, valamint juniorváltozatával és a Dr. Kvízzel. Hat állomáson keresztül követhetitek velünk ezt a játékos turnét, és a végén ti is nyerhettek az egyik könyvből egy példányt, hogy a három közül melyiket, azt ti választhatjátok ki.


Miért választottam ezt a könyvet?

Gyerekkorom óta nagyon szeretem Gundel Takács Gábor játékos műsorait, anyáékkal együtt néztük mindig a Játék határok nélkült, aztán később az Áll az alkut és a Maradj talpon!-t. És úgy alapból szeretem a kvízeket, a különböző agyjátékokat, úgyhogy bármikor kapható vagyok egy ilyen programra, könyvre.


Véleményem a könyvről

Már évek óta nincsen tévém, úgyhogy sajnos Gundel Takács Gábor Géniusz című kvízműsoráról lemaradtam, egyetlen részt sem láttam belőle, és fogalmam sem volt, hogyan játsszák, ennek ellenére nagyon kíváncsi voltam erre a könyvre.

Szerencsére a kötet elején van egy kis útmutató, amelyből megismerhettem a Géniusz játékszabályait, menetét, és egész izgalmas kvízműsornak tűnik ezek alapján. Na meg klassznak tartom, hogy a hozzám hasonló tévé nélküli emberkékre is gondoltak, akik sajnos nem látták ezt a műsort, de nem érdeklődés hiányában, hanem csak szimplán azért, mert csalódtak úgy átlagban az agyszennyező televíziós műsorok többségében, és így nem látják értelmét egy új tévé vásárlásának (a régi meghalt teljesen) néhány minőségi műsor miatt. (Egyébként vannak már streamingen is kvízműsorok, igaz, csak külföldivel találkoztam eddig, de örülnék néhány magyarnak is.)

A kötetben tíz témakör található, plusz egy olyan fejezet, amiben vegyes kérdések vannak. A tíz témakör az Élővilág, Zene, Földrajz, Sport, Nyelv és irodalom, Film és TV, Történelem és közélet, Életmód, Tudomány és technika, valamint a Bulvár.

Minden témakör 27 kérdéssort tartalmaz, amiken belül tíz-tíz kérdést találhatunk. Kivéve a Vegyes témakört, abban 130 kérdéssor van szintén 10-10 kérdéssel. A kérdésekhez ezúttal nincs segítség, nincs megadva négy válaszlehetőség, amiből kiválaszthatjuk a helyeset. Magunktól kell tudnunk a választ.

A témakörökön belül elég sokszínűek a kérdések, vannak könnyebbek, nehezebbek, a távoli múltra, a közelmúltra és a nagyon aktuális jelenre vonatkozóak, az általános műveltséghez tartozók és azon túlmutatók is.

Az egyes oldalakon található kérdések megoldásait mindig a következő oldalra lapozva tudhatjuk meg, ami azért jó, mert így a kérdést feltevő is esetleg részt vehet magában a játékban, nem csúszhat le a szeme a megoldáshoz véletlenül (vagy nem véletlenül).

Számomra a Sport fejezet volt a legnehezebb, mert majdhogynem semmit nem tudok erről a témáról, lévén, egyáltalán nem érdekel a sport. A legközelebb pedig a Nyelv és irodalom, a Film és TV, valamint a Történelem és közélet kategóriák álltak hozzám. Ezeket nagyon élveztem, és több választ tudtam belőlük, mint a többi kategóriából. Ettől függetlenül a többi kategória is nagyon érdekes volt, mindegyik kérdéssorban akadt olyan kérdés, amire nem tudtam a választ, de olyan is, amire igen. Így megvolt a sikerélmény, de új dolgokat is tanulhattam egyszerre.

Ez a könyv nemcsak arra jó, hogy a Géniusz szabályai szerint játsszunk kvízjátékot, hanem akár saját szabályokat, játékot is kitalálhatunk úgy, hogy közben nem kell saját kérdéseken törni a fejünket. Úgyhogy ha egy baráti összejövetelre játékot készítenénk, de nincs túl sok időnk, akkor csak gyorsan kitaláljuk a játékszabályokat, majd lekapjuk a polcról ezt a könyvet, és már játszhatunk is.


Hogy tetszett ez a könyv?

Mivel nagyon szeretek játszani és nagyon szeretem a kvízjátékokat, így ez a könyv pont nekem való. A témakörök és kérdések érdekesek és sokszínűek voltak.

Szóval összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akik játékos keretek között szeretik tornáztatni az agyukat.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Vegyetek részt velünk egy gyors kvízjátékban. A turné állomásain egy-egy kvízkérdést találtok majd a három könyvből. A dolgotok az, hogy a helyes választ írjátok be a Rafflecopter megfelelő helyére.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Hogy hívják Anne Frank fiktív barátnőjét, akinek naplóbejegyzéseit címezte?


Állomáslista:

10. 21. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 23. Könyv és más
10. 24. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 25. Könyv és más
10. 26. Spirit Bliss Sárga könyves út
10. 29. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése