~ Sárga könyves út ~

2022. március 6., vasárnap

Bálint Ágnes: Hajónapló (A Szeleburdi család folytatása) – Blogturné



Idén októberben lesz száz éve, hogy sokunk egyik kedvenc magyar gyerek- és ifjúsági könyv írója, Bálint Ágnes született. Történetein generációk nőttek fel, könyvei nagy népszerűségnek örvendenek a mai napig. Az írónő emlékére egy különleges turnéval szeretnénk az olvasóinknak kedveskedni, a Móra Kiadó kínálatában megjelent írásaiból szemezgettünk és ezekről írunk nektek. Tartsatok velünk, nyerjétek meg a Móra Kiadó által felajánlott könyvcsomagot, amely a Frakk a macskák réme és a Szeleburdi család című könyveket tartalmazza.


Miért választottam ezt a könyvet?

Nos, az első rész, a Szeleburdi család nagyon tetszett, igazi nosztalgikus, kellemes élmény volt számomra, ezért érdekelt, hogy a második könyv tudja-e hozni ugyanezt a szintet, tud-e valami újat nyújtani számomra.


Véleményem a könyvről

A történet kivitelezése ugyanolyan, mint az előző részé: naplóformában követhetjük végig Faragó Laci és a családja, barátai nyarát. Az illusztrációk viszont megváltoztak, valamivel kiforrottabbak, mint az előző kötetben. Talán ez azt akarja jelezni, hogy Laci azóta már nagyobb lett. A rajzok egyébként nekem a régi rejtvényújságokat, vicclapokat idézik, azokban láttam hasonló stílusú illusztrációkat gyerekként.

A történet az iskolaév második felében kezdődik, amikor is Laci és Radó elhatározzák, hogy vagy hajószakácsok, vagy állatorvosok lesznek, valamint a nyarukat tervezgetik. Laci nagyszüleinél akarják tölteni a nyári szünetet, de úgy, hogy a közeli folyó mentén lévő roncshajón szállnának meg, mert az kalandosabb. Közben egy kutyaügy miatt összeismerkednek egy családdal, aminek a tagjai belefásultak a városi életbe. Laciék pedig elhatározzák, hogy segítenek nekik.

Amikor belekezdtem a könyvbe, az érdekelt elsősorban, hogy vajon az író képes-e valami újat adni nekem úgy, hogy közben ismét felkelti az érdeklődésemet és feléleszti bennem azokat a jóleső érzéseket, amiket az első résszel sikerült. Kicsit féltem tőle, hogy ugyanazok a dolgok kerülnek elő ebben a részben is, mint az előzőben, és valamiféle ismétlést kapok. De nem így történt. Újféle kalandok, új problémák, új megoldások és egy teljesen új helyszín is várt rám (lásd roncshajó).

A nosztalgia ezúttal csak részben jött elő, mert nekem gyerekként sosem volt részem olyan nyaralásban és nyári kalandokban, mint Laciéknak. Viszont a naplóbejegyzéseknek köszönhetően kicsikét úgy érezhettem, mintha pótoltam volna valamit az életemből, aminek a helyén eddig lyuk volt. Ismét sikerült visszavedlenem gyerekké, aki Laciékkal együtt élvezte a hajón töltött napokat. Még az olyan viszontagságokat is, mint egy nagy vihar.

A nyaralás mellett a Dávid családon való segítés került még előtérbe. A Dávid család dédnagymamája már nagyon öreg, de ami rosszabb, teljesen elvesztette az életkedvét a lakótelepi lakás négy fala között ücsörögve. A felnőttek állandóan dolgoznak, a kis dédunoka pedig emiatt szintén a lakásban tölti az idejét. Van egy kutyájuk, de őt sem tudják rendesen ellátni, pedig nagyon szeretik. Laci és a barátai nem ítélkeznek a Dávid család fölött, nem gondolják azt, hogy szívtelen állatkínzók és nem kívánják úgy a kínhalálukat, ahogyan szerintem az internet népe kívánná most, a 21. században. Helyette sajnálatot éreznek és felajánlják a segítségüket. Laci és az osztálytársai felváltva viszik el sétálni a kutyát, és azt is kitalálják végül, miképpen tudnának új életet, energiát, vagyis lelket önteni a Dédikébe és a család többi tagjába.

Micsoda szerencse! A házfelügyelő néninek – annak, aki összeveszett Dávid nénivel – elpusztult a kedves papagája, a Gyurika! Onnan tudtuk meg, hogy mi mindig szépen szoktunk neki köszönni, és Radó tegnap megkérdezte, miért olyan szomorú. Erre mindjárt sírva fakadt, és mondta, hogy a Gyurika neki azóta megvolt, mióta itt házfelügyelő, pedig annak már tizenkét éve. Radónak rögtön eszébe jutottak Picurka papagájai, és mondta, hogy majd ő hoz Gyurika helyett másikat. A házfelügyelő néni erre megint sírva fakadt, és kijelentette, hogy ő nem engedi bántani a mai fiatalokat.
Radó nagyon büszke, hogy ő mai fiatal.

Ez a rész még inkább megerősítette bennem, hogy Laci mennyire jószívű fiú, de nemcsak ezt, hanem azt is, amit anya ezerszer elmesélt már nekem, hogy anno, abban a világban mindenkire más morál volt jellemző. Az emberek (természetesen mindig akadnak kivételek, de ők kivételek) segítették egymást, tisztelték egymást, helyén volt a lelkiismeretük. Ha egy család bajba került, volt a szomszédságában legalább egy másik, aminek a tagjai segítettek. Az emberekben, főképp a gyerekekben volt még jóérzést. Vagyis ez a könyv egy olyan magyar társadalmat mutatott be nekem, ami sajnos mostanra már elhalványult, de nagyon jó lenne visszahozni. Olvasás közben azt kívántam, bárcsak ez a 21. századi egoizmus, gyűlölködés és rosszakarat eltűnne, és az emberek ismét olyan kedvesek, jóakarók, segítőkészek lennének, mint a könyvbeli karakterek.


Hogy tetszett a könyv?

Legalább annyira imádtam, mint az első részt. Az író a nyári kalandokkal adott számomra valami újat, és jó volt látni, hogy az emberek ilyen kedvesek is lehetnek egymással. Csak azt sajnálom, hogy nincs harmadik rész, mert örömmel olvasgatnék még Laci és a szerettei hétköznapi és mégis különleges kalandjairól.

Vagyis összességében IMÁDOM ezt a könyvet.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Mindenkinek. De tényleg. Az ember lelke békésebb lesz tőle, és reményt ad, hogy az emberek lehetnek jók és kedvesek is egymással.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ebben a játékban Bálint Ágnes életével kapcsolatban teszünk fel nektek kérdéseket. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő választ.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Kérdés a játékhoz:

Melyik évben jelent meg a Szeleburdi család című regénye?


Állomáslista:

02. 27. Csak olvass!
02. 28. Csak olvass!
03. 06. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 07. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 08. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése