~ Sárga könyves út ~

2022. március 14., hétfő

Fodor Veronika: Talpra, magyar! Forradalmi szabadulókönyv – Blogturné



Talpra, ​magyar! címmel jelent meg a Manó Könyvek Kiadó gondozásában a leginkább gyermekeknek szóló szabadulókönyv, amely az 1848-as forradalom színterére kalauzolja el olvasóit. Amennyiben ti is kíváncsiak vagytok Fodor Veronika könyvére, tartsatok a turné tagjaival és játsszatok a kiadó által felajánlott példányért.


Miért választottam ezt a könyvet?

Petőfi Sándor (nem egyenes ági) leszármazottjaként azt hiszem, kérdés sem volt számomra, hogy szeretném elolvasni ezt a könyvet. Nagyon szeretem egyébként is ezeket a kalandozós szabadulókönyveket, mindig érdekel, hogy tudnak-e valami újat adni nekem és a fiatalabb olvasóknak, akik az igazi célközönség.


Véleményem a könyvről

Aki nem ismerné a szabadulókönyveket, azoknak némi ismertető ezekről. Az adott történet főszereplője maga az olvasó. A történet kisebb részekre van osztva, minden részhez tartozik egy szám. A részek végén van egy-egy eldöntendő kérdés, és aszerint irányítanak a megadott számú folytatáshoz, hogy miképpen cselekszel. Jobbra fordulsz a sarkon? Akkor lapozz a 7. részhez. Balra? Akkor a 10. részhez. Vagyis az olvasó ez esetben maga irányíthatja a sztorit, azt, hogy mi történik vele és a többi karakterrel. A jobb szabadulókönyvek persze nemcsak ennyiből állnak, hanem a részeken belül is vannak különböző feladatok, játékok, kérdések, rejtélyek.

Ez a könyv is a jobbak közé tartozik, méghozzá eddig talán a legjobb mostanság megjelent, általam olvasott ifjúsági kijutósok közé sorolnám, lévén nagyon sokféle pluszfeladat, -játék található a részekben. Jelvénykészítés, pontösszekötős játék, színezés, kakukktojás-keresés, képregény-szövegbuborék kitöltése, labirintusból kijutás, és még sorolhatnám... Sőt, egy külön társasjáték is szórakoztatja az olvasókat.

A történet alapsztorija azt hiszem, könnyen kitalálható a címből. Az 1848-as forradalom előtti napokban járunk, az olvasó mellett Berki Cecília 9 éves kislány a főszereplő, akik nagyon felnéznek Vasvári Pálra, ezért követik őt, segítenek neki, amiben csak gyerekként tudnak. A gyerekek különböző küldetéseket kapnak, például küldöncködnek, leselkednek, árulót követnek, titkos névsort csempésznek és hasonlók. Ezek nem veszélytelen küldetések, hiszen közben ügynökök próbálják megakadályozni a forradalmat, leleplezni és elkapni a résztvevőket. De mivel ez a könyv gyerekeknek szól, ezért a veszély is inkább kalandosnak van lefestve, semmint ijesztőnek.

Cecília kitalált karakter, belevaló, aranyos kislány, akinek a beszólásain jókat lehetett mosolyogni. A forradalom szervezői valós történelmi alakok, Vasvári, Petőfi, Irinyi, Táncsics stb., és természetesen az események főbb pontjai is megegyeznek azzal, amiről a tankönyvekben is olvashatunk (bár van köztük olyan, amiről az egyetemen kiderült, hogy valójában nem is úgy, ott és az történt, amit a gimiben tanítanak nekünk). Persze, a saját kis kalandszálunk teljesen kitalált, de jól illeszkedik a valódi történelmi eseményekhez. Az ügynökök is kitaláltak, a megjelenésükben, viselkedésükben, sőt, még a neveikben (Egreczír parancsnok, Kámfor ügynök) is van némi humor, ami szintén könnyedebbé teszi a fiatal olvasók számára a történetet.

– Nekünk is cselekednünk kell hamarosan. De talán jobb lenne, ha ti hazamennétek – mondja Irinyi, és egyenesen rád bámul. – Főleg te, Cilike. Lányoknak nincs helye ilyen ramazúriban.
Cilike feláll, és hadonászni kezd a kiflijével.
– Azt hiszitek, nem hallok? – kérdezi dühösen. – Még hogy lányoknak megint nincs helye! Az előbb mesélte valaki, hogy Bécsben egy lány is csatlakozott a forradalomhoz. Valami Mária.
– Lebstück Mária – hallatszik valahonnan, de az illető, aki elárulja a nevet, máris lehajtott fejjel odébb kullog.
– No, mit szóltok? Egy LÁNY! Ennyi erővel én is maradhatok. És ő is! – mutat rád.

A szabadulós része a könyvnek egyszerű, az esetek többségében a részek végén lévő egyik választás lezárja végleg a játékot, a másikon továbbhaladhatunk a történetben. A választási lehetőségek általában egymáshoz közeli számok, ezért nem kell összevissza lapozgatnunk, szinte azonnal láthatjuk, hogy jól döntöttünk-e, ha pedig nem, rögtön korrigálhatunk. Tetszett az is, hogy mindezt gyerekbarát módon tényleg lehetővé teszik szabályszerűen is az olvasóknak. A játékot lezáró fejezeteknél ugyanis egyfelől kiszínezhető ajándékkokárdát kapnak a gyerekek, amiért részt vettek a játékban, valamint feljogosítják őket arra, hogy ha vissza akarnak térni a játékba, akkor visszaugorhatnak az időben az előző fejezethez, és dönthetnek másképp ott. A kokárda egyfelől sikerélményt nyújt számukra, egyfajta vigaszdíj, de jutalom is, másfelől a gyerekek nem érzik úgy, hogy vesztettek volna a játékban, főképp, hogy vissza is térhetnek hozzá, ha épp kedvük tartja.

A könyv végében, Kámfor ügynök titkos aktáiban olyan érdekességeket, a külön feladatokhoz segítségeket találhatunk, mint például a Nemzeti dal szövege, segítség egy titkosírás megfejtéséhez, vagy épp a kokárda nevének eredete.

A könyv szórakoztató, játékos, humoros, de közben a fiatal olvasó tanulhat belőle néhány dolgot az 1848-as forradalomról, az akkori emberekről, eseményekről.


Hogy tetszett a könyv?

Számomra felnőttként a feladatok túl egyszerűek voltak, de egy gyereknek szórakoztatóak, érdekesek lesznek. A történet maga tetszett, kalandos volt. Cilikét aranyosnak találtam, viccesek voltak a beszólásai, és nagyon bátran viselkedett a veszélyes helyzetekben. Tetszett, hogy az író odafigyelt arra, hogy az olvasó gyerekeknek sikerélményeket okozzon akár jól döntenek, akár befejezik a játékot.

Vagyis összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak a fiataloknak, akik játékos, kalandos módon szeretnék megismerni az 1848-as forradalom főbb eseményeit, résztvevőit.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

A játék során az 1848-as forradalommal kapcsolatos kérdéseket kell megválaszolnotok minden állomáson. A helyes válaszokat természetesen a Rafflecopter doboz megfelelő sorába várjuk.
Ne feledjétek, a beírt válaszokon már nem áll módunkban javítani.

A kiadó csak Magyarország területére postáz. A nyerteseket e-mailben értesítjük. Amennyiben 72 órán belül nem jelentkezik a szerencsés, újabb nyertest sorsolunk.


Nekünk a játékhoz:

Mi a neve annak a kávéháznak, ahol gyakran gyülekeztek a márciusi ifjak megbeszélni a forradalom követeléseit és ahol sor került a 12 pont megszövegezésére is?


Állomáslista:

03.14. Spirit Bliss Sárga könyves út
03.16. Könyv és más

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése