~ Sárga könyves út ~

2022. március 5., szombat

Életbátorság – Blogturné



Mit kezdünk az élet nehéz, emberpróbáló helyzeteivel? Hogyan tudunk megküzdeni ezekkel a nehéz helyzetekkel? Ezekre a kérdésekre kaphatunk választ az Életbátorság című kötetben, melyben hét olyan előadás átdolgozott változatát olvashatjuk, melyek a Nyitott Akadémián hangzottak el életbátorságról, kitartásról, megküzdésről. Tartsatok velünk, merüljünk el együtt a pszichológia világában, ha pedig nektek kedvez a szerencse nyerhettek is egy példányt a kötetből.


Miért választottam ezt a könyvet?

Mindig is érdekelt a pszichológia, és ennek a kötetnek a témája eléggé aktuális, hiszen a vírushelyzet és a mostani háborús helyzet miatt fontos arról beszélni, miképpen tudjuk feldolgozni a nehéz, már-már kilátástalannak tűnő helyzeteket. Főképp azokat, amikre nincsen ráhatásunk.


Véleményem a könyvről

A kötetben hét különböző szerző hét előadásának az átdolgozott, írott változatát olvashatjuk el, amelyek mind az "életbátorság" témakörét dolgozzák fel különböző, egyéni módon és szemszögből. Olvashatunk dr. Almási Kittitől, prof. dr. Bagdy Emőkétől, dr. Buda Lászlótól, dr. Kádár Annamáriától, dr. Lukács Lizától, Pál Ferenctől és dr. Pickó Katalintól. Pál Ferencet leszámítva, aki római katolikus pap, mindannyian doktori címet szereztek, vagyis szakembernek számítanak.

Voltak a kötetben szárazabb, számomra kicsit unalmasabb előadások, de olyanok is, amelyeknek gördülékeny volt a stílusuk, és tele voltak érdekes tanmesékkel, személyes vagy épp hallott történetekkel, amikkel sikerült közvetlenebbé tenni az előadást, és felkelteni, valamint megtartani olvasóként a figyelmemet. Szóval, mint egy novelláskötet esetében, itt is vegyes kép fogadott, akadt olyan előadás, amit faltam, és olyan is, amin csak átrágtam magam, hogy tudjam, miről is szól (szerencsére ebből csak 2 volt).

Az életbátorság fogalmát sokféleképpen lehet értelmezni szerintem. A könyvben található szerzők is különbözően dolgozták fel a témát, többféle szemszögből beszéltek nekünk erről. Volt, aki úgy értelmezte az életbátorságot, mint az élet minden ároni védelmét, az életigenlést, de olyan is akadt, aki arról írt, hogy tudni kell nem feladni, de azt is, hogy mikor jobb feladni a dolgokat, mert mindkettőnek megvan a maga helye, és mindkettőhöz bátorság kell.

Prof. dr. Bagdy Emőke lényegében összefoglalja, mi is az az életbátorság. A mitológiát, az irodalmat, múlt és jelen tapasztalatait bevonva magyarázta el nekünk a lényegét.

Dr. Buda László előadása azért volt érdekes számomra, mert bepillantást engedett abba, hogy miképpen tud megoldani egy problémás helyzetet egy pszichiáter, milyen hatással vannak rá ezek az események, hogyan tudja feldolgozni őket, akár rövid időn belül. Az egyik konkrét esetben egy parkolással kapcsolatos konfliktusba keveredett dr. Buda László, amelyben a másik fél nem volt túl kulturált, sőt ijesztőnek és akár veszélyesnek is tűnt. Érdeklődve olvastam el a szerző reakcióját, érzéseit, azt, hogy miképpen oldotta fel önmagában a feszültséget, haragot, félelmet. A másik esetben egy ejtőernyős tandemugráson vett részt a szerző, amely nem volt túl boldog élmény számára, mégis képes volt tanulni belőle.

Dr. Almási Kitti a párkapcsolatok szempontjából vizsgálta meg a karanténidőszakot. Ez számomra is érdekes volt, mert voltak családok az ismeretségi körömben, amik ennek hatására szétváltak, más családok viszont közelebb kerültek egymáshoz. Igaz, én nem egy férjjel, hanem az édesanyámmal élek, de a karantén előtti helyzethez képest szerintem szorosabbá vált a kapcsolatunk. Jót tett, hogy arra gondolván, ezek után sosem lehet tudni, lesz-e még holnap, esténként nem a gép előtt csücsültem, hanem elkezdtünk közösen filmeket nézni. Több időt töltöttünk együtt, megmutathattam neki a kedvenceimet, és valahogy nyugodtabbá váltam ettől. Szóval érdekes volt arról olvasni, hogy miképpen hatott ez a helyzet más emberekre, családokra.

Dr. Piczkó Katalin a saját klienseiről mesélt nekünk. Végigkövethettük többek között azt, hogy egy "szárnya szegett kisverébből" miképpen vált "szabad, szárnyaló kisrigó", vagyis egy nő kibontakozásának, önmagára találásának folyamatáról olvashattunk. Ezenkívül egy fiú és a nevelőanyja sikertelen ismerkedési, elfogadási kísérleteibe is bepillantást nyerhettünk, amik azért fulladtak kudarcba, mert a fiú nem tudott elbúcsúzni, és így nem tudta elengedni az elhunyt édesanyját. Emellett nagyon érdekes és megható volt arról olvasni, hogy a szerző miképpen élte meg, hogy nagyon beteg gyermeke született, hogyan viselte a rá háruló terheket, és hogyan alakultak az érzései a kisfiával kapcsolatban.

Van egy aranyos kis tanmese, amelyben a békák próbálnak kimászni a kútból, de mindegyik visszapotyog. Egyetlen békának sikerül csak kijutnia – de miért? Azért, mert ő süket, és nem hallja, hogy lent folyamatosan azt harsogják, hogy nem lehet, nem lehet!

Dr. Lukács Liza tanulmányából megtudhattam, hogy miért is olyan a kötődési stílusom, amilyen. Miféle kihatással voltak erre a gyerekkori tapasztalataim, a szüleimmel való élményeim. Pál Ferenc pedig arról beszélt, hogy miképpen lehet túlélni a szörnyűséges helyzeteket, sőt, ezek ellenére akár még boldogságot is találni. Dr. Kádár Annamária pedig a mesékről és a saját életmesénkről beszélt a tanulmányában.


Hogy tetszett a könyv?

Volt egy-két előadás a könyvben, amit kicsit száraznak találtam, de a többség képes volt lekötni olvasóként. Szerettem, amikor a szakemberek a saját tapasztalataikról meséltek, arról, ők miképpen élnek meg helyzeteket emberként, és hogyan dolgozzák fel ezeket a szakmájukból eredő tudásukkal.

Szóval összességében TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Azoknak, akiket megvisel mostanság az élet, rosszul viselik a világban történő ijesztő eseményeket, és szeretnének egy kis életbátorságra szert tenni.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Ebben a játékban különböző idézeteket találhattok, melyek pszichológiai témájú könyvekből származnak. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni, hogy honnan származik az adott idézet.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Idézet a játékhoz:

Egy gyereket nem lehet elkényeztetni azzal, hogy szoros, bensőséges érzelmi kapcsolatban vagyunk vele, és szeretjük egymást.


Állomáslista:

03. 03. Csak olvass!
03. 05. Spirit Bliss Sárga könyves út
03. 07. Nem félünk a könyvektől

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése