~ Sárga könyves út ~

2022. március 22., kedd

Disney hercegnők – 5 perces mesék – Blogturné



A Kolibri Kiadó jóvoltából hazánkban is megjelent az 5 perces mesék legújabb kötete, melyben ezúttal a Disney történetekből megismert hercegnőké a főszerep. Merüljünk el együtt a mesék birodalmában, ismerjük meg Aranyhaj, Jázmin, Belle, vagy éppen Mulan legújabb kalandjait. Tartsatok velünk és vigyétek haza a kiadó által felajánlott könyv egy példányát.


Miért választottam ezt a könyvet?

Mindig is odavoltam a Disney-mesékért, de amióta a Disney-hercegnők is modernizálódtak, belevaló női példaképpé váltak, még inkább szeretem ezeket a történeteket. Ezért kérdés sem volt, hogy el kell olvasnom ezt a mesekönyvet.


Véleményem a könyvről

A kötetben 12 mese található, melyben régi és új hercegnők a főszereplők. Vaiana, Belle, Merida és Aranyhaj mellett többek között felbukkan Pocahontas, Mulan, Hamupipőke és Hófehérke is.

A kötet kemény borítós, a papírlapok vastagabbak, ezért tökéletes a könyv gyerekkézbe, nehéz eltépni, meggyűrni. Viszont a súlya elég nagy, ezért mindenképpen közös olvasásra ajánlanám, ahol a felnőtt tartja a kötetet, a gyerek pedig lapozgatja.

A mesék valóban körülbelül ötpercesek, egy-egy oldalon kevéske szöveg van, nagyobb betűvel és könnyen olvasható betűtípussal nyomtatták, vagyis a nagyobb testvéreknek megfelelő az olvasás gyakorlásához is a kötet. A tévéből már jól ismert illusztrációs stílus pedig egyfelől kellemes, otthonos érzést nyújt, másfelől tökéletesen passzol a mesékhez és csoda szép.

A mesék témája igyekszik olyan fontos kérdéseket előhozni, mint például a környezetvédelem, a gazdagok felelőssége a szegények iránt, önmagunk és a saját utunk megtalálása, az önbizalmunk megerősítése, az összefogás és az álmaink megvalósítása. Vagyis elég változatos kis meséket találhatunk a kötetben, amikből a gyerekek sokat tanulhatnak úgy, hogy közben jól szórakoznak.

Az Út a tengerhez című Vaiana-mese a kisteknősök védelméről, valamint arról szól, hogy ha összefogunk, akkor életeket is menthetünk akár. A Téli utazásban pedig Pocahontas egy eltévedt őzikét terel vissza az édesanyjához, nagyon helyes módon úgy, hogy nem érinti meg az állatot közben. Ezzel a mesével megtaníthatjuk a gyerekeknek azt, hogy ha kirándulás közben találkoznak egy őzgidával, sose érintsék meg, mert az emberszag miatt az anyja nem fog foglalkozni vele többé. Emellett ez a mese szintén a közösségi összefogásról is szól, hiszen a különböző törzsek a tél közeledtével közös táborhelyre gyűlnek, hogy segítsék egymást a túlélésben.

A sárkányhajók ünnepe is a közösségi összefogásról szól. Mulan és a faluja lakói beneveznek egy közös sárkányhajóversenyre, és bár nem nyerik meg, mégis győztesen távoznak. Tiana pedig a Tiana kertészkedik című mesében ugyancsak a környezetvédelemről tanít minket. Az önfenntartó életmód egyik lépése az, hogy önmagunk termesztjük meg azt, amit megeszünk, és ezt teszi a mesében Tiana és a barátai is.

Jázmin meséje, az Egy igazi hercegnő a társadalmi problémák témáját veszi elő. A gazdagok nagy része nem foglalkozik a szegényekkel, pedig sokat tehetnének azért, hogy az emberek jobban élhessenek. Jázmin persze kivétel, ő segíteni akar a népén, és nem hagyja, hogy Jafar elhallgattassa és félretolja az útból.

Ahogyan Jázmin, úgy Aranyhaj is arra próbál rájönni, mit is kéne tennie hercegnőként, hogy hasznossá váljon. Ő a gyerekek életét teszi szebbé és hasznosabbá azáltal, hogy kreatívkodásra tanítja őket. Merida pedig rájön, hogy nemcsak a hercegnők, hanem a kis hercegek is lehetnek igazán bátrak és hősiesek.

Hófehérke meséje volt az egyik kedvencem, ő ugyanis a törpék után az óriásokkal is összeismerkedett, és kedvesnek találta őket. Ám a törpéi féltek az óriási lényektől, ezért egy játék keretében meg kellett mutatnia nekik, hogy több hasonlóság található a törpék és az óriások között, mint ahány különbözőség elválaszthatná őket egymástól. A rasszizmus elmagyarázásához és az elfogadás erősítéséhez ez egy tökéletes mese.


Hogy tetszett a könyv?

Szerintem klassz meséket válogattak össze a kötetben, szinte mindegyiknek olyan témája volt, amit nagyon fontosnak találok.

Szóval összességében NAGYON TETSZETT ez a könyv.


Kiknek ajánlom a könyvet?

Minden gyereknek, aki szeretne példaképként maga előtt látni egy vagány hercegnőt.

Ha kíváncsi lettél, itt megvásárolhatod a könyvet:


Nyereményjáték:

Az 5 perces mesék legújabb kötetében a Disney történetekből megismert hercegnőké a főszerep, így a játékban és rájuk koncentrálunk. Minden állomáson megtaláljátok egy karakter nevének elrejtett betűit. Nincs más dolgotok, mint a Rafflecopter megfelelő sorába beírni a megfelelő hercegnő nevét.

(Figyelem! A megfejtéseket elküldés után nem áll módunkban javítani. A nyertesnek 72 órán belül válaszolnia kell a kiértesítő e-mailre, ellenkező esetben új nyertest sorsolunk. A kiadó csak magyarországi címre postáz.)


Állomáslista:

03. 14. Csak olvass!
03. 16. Utószó
03. 18. Dreamworld
03. 20. Könyv és más
03. 22. Spirit Bliss Sárga könyves út

a Rafflecopter giveaway

Add a Twitter-hez Add a Facebook-hoz Add a Google Reader-hez Add az RSS olvasódhoz

Nincsenek megjegyzések:

Megjegyzés küldése